ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Zemanův pád

Jaké bylo největší překvapení obou uskutečněných prezidentských voleb? Dozajista fakt, že kandidát nejsilnější vládní (i parlamentní) strany vypadl pokaždé hned v prvním kole. Není pádnějšího důkazu o hluboké krizi uvnitř sociální demokracie.

Když v pátek po prvním kole druhé volby ohlašoval předseda sněmovny Zaorálek debakl expremiéra Zemana, Vladimír Špidla v pozadí zářil jako jarní sluníčko. Není divu: v případě duelu Zeman-Moserová by komunisti, přející „kandidátovi levice“, dostali možná jím obávaného Zemana na Hrad. Špidla se přesto nebude smát dlouho; už na jarním sjezdu ČSSD se mu to zemanovci při volbě předsedy pokusí vrátit i s úroky.

Neházejme však všechno na Špidlu. Vinu na svém debaklu nese i Zeman sám. Své hradní tažení měl skvěle promyšlené, jen je poněkud přetaktizoval. Nejprve ještě jako premiér oznámil, že po volbách odejde z politiky rovnou do předčasného důchodu. Nic než život s knížkami v lůně přírody jej prý už v životě neláká. Po čase připustil, že by se „obětoval“ a „v případě krize“ kandidoval na prezidenta. Sociální demokracie pak kvůli němu musela v první volbě nasadit nouzového kandidáta a vzápětí jej potopit, aby mohl Zeman jako bohatýr přijet z Vysočiny „vyvádět zemi z krize“. Krize už v té době opravdu byla, leč nikoli v celé zemi, nýbrž jen v sociální demokracii – také Zemanovou vinou. Stranu, kterou Zeman před časem vyzvedl ze dna, dnes svými rozmary pomáhá zase rozbít.

Nakonec slovo k nezdaru obou prezidentských voleb: máme špatnou ústavu. V závěrečném kole volby by jednomu z postupující dvojice kandidátů měla k vítězství stačit prostá většina. Poslanci a senátoři by zkrátka nesměli odejít domů, dokud by prezidenta nezvolili. Takhle umožňujeme vyznavačům Pravdy a Lásky poslušné krédu „Po Havlovi potopa“ tropit si z lidí šašky.

komentář
poslat

tisknout

20.1. Špidla volí Klause
13.1. Zrušme monarchii
6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Miroslav Macek 31.1.2003 www.viditelnymacek.cz
Krásný termín pro nového prezidenta vymyslel Ondřej Neff: OPOprezident. Tedy prezident, obecně přijatelná osobnost. Nicméně pravdu nemá: kdo je obecně přijatelný, není osobnost, neboť skutečná osobnost proti sobě vždy popuzuje spoustu blbců a nemůže být tedy nikdy "obecně přijatelná".

Bohumil Doležal o Petru Pithartovi, 16. ledna 2003.
„Po neúspěšné volbě se vzteká jako dědeček, kterému ukradli na nádraží kufr.“

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system


Jana Dědečková
Na svém zasedání 28.1.2002 vybrala Rada ČT šest uchazečů o post generálního ředitele ČT ze 40, kteří se zúčastní dalšího klání. Není mezi nimi prozatímní ředitel Petr Klimeš, který převzal řízení ČT po odchodu Jiřího Balvína, ačkoli za krátkou dobu svého působení dělal všechno možné pro to, aby o svých „nesporných schopnostech“ přesvědčil Radu ČT i hlavní aktéry vzpoury v roce 2000. Jeho normalizační personální působení však sklízí úspěchy jen u Dekojovců, kteří na výběr mají minimální vliv.
V pondělí 3.2.2003: Jak je jistě neznáte aneb 6 x zásah vedle - profily šesti kandidátů

31.1.Zasloužíme si presidenta negace a malosti?
Tomáš Haas
Parlament České republiky není schopen zvolit presidenta. To není politické prohlášení, to je fakt, který nedokázaly vyvrátit dva již proběhlé pokusy o volbu, a pokud vládní koalice hodlá postupovat ve směru který naznačuje pondělní schůzka předsedů koaličních stran, obávám se, že ani na třetí pokus nám presidenta nezvolí.

31.1.Ad. Unii svobody-DEU začali opouštět první členové (LN 29. 1. 03)
Ivan Turnovec
Nechápu jak může být Petr Mareš přesvědčen, že nespokojených unionistů je jen několik desítek. Jako člověk který totálně propadl při parlamentních volbách a přesto se vnutil do vlády, kam US-DEU vstupovat neměla, nemůže očekávat, že jej budou ochotni pravicově smýšlející občané akceptovat. To co předvedli vybraní kandidáti na republikovém shromáždění v Brně je ostudné.

31.1. Zemanův neúspěch symbolizuje návrat sociální demokracie k tradicím
Robert Vašíček
Zdá se, že sociální demokracie se vrací ke svému stylu na začátku 90. let. Tehdy v ČSSD sílil rakovnický proud a strana se ideově potácela mezi levicí a snahou o kooperaci s mladou ODS. Předseda Horák byl bytostný demokrat a proto mu takové rozpolcení sociální demokracie nevadilo. Nutno podotknout, že tehdy ČSSD měla 6,5 % voličů a byla jen jednou z mnoha levicových parlamentních stran.


30.1. Volby v Kocourkově
Petr Žantovský
Zatímco se novinoví komentátoři, politologové a analytici předhánějí v odhadech, který z presidentských kandidátů za jakých okolností postoupí do kterého kola, s jakými přednostmi a handicapy, co může nabídnout jiným a co z toho může získat, naši poslanci a senátoři staví celou slavnou politickou vědu na hlavu. Lapidárně to zaznělo z nejužšího vedení ČSSD: nejde tu o to zvolit nejlepšího presidenta, dokonce ani nejde o to zvolit nějakého presidenta: jde tu o to nezvolit jistého presidenta.

30.1. My, Svatý stolec a leden
Pavel Landa
V úterý 15. října 2002 měla Poslanecká sněmovna projednat vládní návrh na ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Svatým stolcem o úpravě vzájemných vztahů, nazývané také Smlouva s Vatikánem. K projednávání vůbec nedošlo, neboť místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL, hned v úvodním slově prohlásil (citujeme z parlamentního protokolu):

30.1. Iluze jménem přímá volba
Josef Havránek
Jak hlásí lidští výzkumníci, naše veřejnost nyní ze všeho nejvíc prahne po přímé volbě prezidenta a to se stejným zápalem jako v minulosti toužila po Unii svobody, pánech Fischerovi a Kaslovi, televizních vzbouřencích, 4koalici, nebo úplně nezávislých poslancích a senátorech. Znovu se ocitám v ofsajdu, když jsem společně se zanedbatelnou minoritou přesvědčen, že není dobré měnit pravidla uprostřed hry, a, že naše problémy přece nemůže vyřešit těkání z nepřímé volby na přímou , hrátky s referendem nebo flirtování s monarchií!

30.1. Britským lékem pro Irácké děti jsou bomby za 60 000 000 liber ročně
Martin Škapík
Ve čtvrtek 30. ledna je na stanici SPEKTRUM vysílán dokument „Cena je vysoká-umírají děti v Iráku“. Začíná velmi pozdě, po půlnoci v 0.50 hodin, ale dovolím si Vám jej doporučit. Myslím, že u mnohých z nás úplně změní pohled na to, co se kolem Iráku děje. Tento snímek mapuje vznik celého konfliktu, vystupují v něm vysocí úředníci OSN, někteří už po složení svých funkcí, protože nesouhlasí s tím, co se v Iráku děje. Vystupují v něm lékaři, ale přitom není emotivní. Je přísně faktický, ale nabízí také pohled lidí nezfanatizovaných pro válku. Doporučil jsem jej i panu ministrovi obrany Tvrdíkovi, který v poslední době, jako by zapomněl na soudnost.

30.1. ČSSD už neví, jak by zvyšovala daně
Robert Vašíček
Tiskem proběhla zpráva, že částky vyšší než 100 000,-Kč by se měly platit pouze bezhotovostní přes bankovní účty. Podle vládního návrhu by takové opatření mělo omezit praní špinavých peněz. Neznalý občan se zaraduje: konečně to těm tunelářům dali. Jenže věc se má docela jinak. Budu-li již členem nějakého gangu, jistě nebudu na veřejnosti propagovat, jaké částky obdržím a budu-li chtít jednat podle zákona, rozdělím si částku na menší díly.

30.1. Trestní oznámení pro pomluvu
Karel Petr
Důvodem je včerejší /29.1./ reportáž pořadu Na vlastní oči o prvním českém soudním případu sexuálního obtěžování. Připomínáme, že jde o zmedializovaný spor Hoskovec versus Štorkánová.

Doporučuji odjinud

Raději se vztekat, než se stydět
"Tihle mají všichni nějaké pozadí," zhodnotila paní Homolková z Holýšova pro Plzeňský deník svůj vztah ke stranickým kandidátům na prezidentský post. Tlumočila tak rozšířené přání lidu českého, moravského a slezského, aby hlava státu byla osoba nadstranická.

První občan státu bude OPO
OPO je nová zkratka, kterou podle všeho vynalezl komentátor Lidových novin Pavel Máša a já před ním za to smekám - pro Obecně Přijatelnou Osobnost ve smyslu, v jakém nasadil kritéria pro vůdce národa pro příštích pět let Vladimír Špidla. Pátrání po této bytosti se věnovali předáci stran vládní koalice.

Klimeš ČT nepovede, rozhodla rada
Prozatímní šéf České televize Petr Klimeš ztratil naději, že se stane generálním ředitelem tohoto veřejnoprávního média. V konkurzu neprošel do užšího výběru. Televizní rada v tajném hlasování rozhodla, že do dalšího kola postupuje šest kandidátů. Vítěz bude znám do 26. února.

Prozatímní šéf Klimeš si není vědom žádné chyby
Prozatímní ředitel České televize (ČT) Petr Klimeš dostal ve středu v tajném hlasování čtrnácti radních ČT jen šest hlasů a nedostal se tak mezi šestici finalistů výběrového řízení na post generálního ředitele. Prozatímní ředitel ČT Klimeš bral své vyřazení statečně. Novinářům suverénně tvrdil, že neví, proč se přízeň Rady k jeho osobě změnila v nepřízeň. "Nejsem si vědom žádné chyby. Za odvoláním brněnského šéfa Zdeňka Drahoše si stojím.

Prezidentská volba v médiích
Pestře hodnotí ti, kdo si myslí, že by měli, pokusy Parlamentu zvolit nového prezidenta. Jedni měří poslancům i senátorům stranicky zakaleným srdcem, druzí uchem citlivým k mínění většiny a třetí snad podle rozumu.

Kdo Krause neslyšel, o nic nepřišel.
Některé věci objeví člověk trestuhodně pozdě. Něco mu dojde s ostudnou pomalostí. Rozhlasová stanice Frekvence 1 vysílá vždy v pátek v podvečer pořad Povídání s Janem Krausem. Relace sama je uvozena větou: Co vy na to, pane Kraus?

Nedělní rozhovor s Jiřím Balvínem, bývalým ředitelem ČT
Jiří Balvín (1953) řídíl Českou televizi od února 2001 do prosince 2002. Předtím působil v ČT bezmála 26 let, nejprve jako externí asistent scény a výroby v Hlavní redakci hudebního vysílání. Po studiu na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU) se stal ve stejné redakci vedoucím výrobního štábu.

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Tiskové zprávy

ANNO 2002Nejoblíbenější muž Novy
V přímém přenosu TV NOVA byly v sobotu večer slavnostně vyhlášeny výsledky ankety ANNO 2002 o nejoblíbenější osobnost a pořad TV NOVA.

P. Klimeš v pondělí 27. 1. 2003 úřadoval v Praze i Brně
Podle svého slibu zavítal dnes během dne na krátkou pracovní návštěvu Televizního studia Brno prozatímní ředitel ČT Petr Klimeš. Setkal se zde s vedoucími pracovníky studia, svým brněnským zástupcem R. Kosem a zabýval se administrativními záležitostmi běhu studia.

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...