ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Špidla volí Klause


Jsme tam, kde jsme byli: v jednom důležitém volebním klání si to spolu rozdají Václav Klaus s Milošem Zemanem. Pamatujete ještě situaci z počátku 90. let? Klaus se ujímá řízení hospodářské reformy (překřtěné na transformaci) se Zemanem v patách, který velmi touží stát na jeho místě. Klaus potom zakládá pravicovou ODS a natahuje se po premiérském křesle. Zeman chvíli neví, kam se vrtnout, brzy ale pochopí, že nejlépe Klause ohrozí z levice, a nechá se zvolit šéfem sociální demokracie. Následující léta jsou obrazem tvrdého soupeření obou lídrů, než je pokusy někdejší jedničky, toho času trojky – Václava Havla – navrátit se k vládě věcí tvých, ó, lide, třeba i cestou nové revoluce, nedobrovolně sblíží.

Páteční prezidentská volba bude takovou, jakou být má: o nejvyšší státní funkci se utkají dva giganti české politiky. Někomu to možná nevoní, avšak má-li být zachována vážnost úřadu, musí na Hrad přijít skutečná politická osobnost, a ne někdo, koho si část mocenské elity v zoufalství vycucá z prstu jen proto, aby těm velkým přehradila cestu.

Nezávidím lidovcům, Unii svobody, senátnímu Klubu organizované demokracie... a už vůbec nezávidím premiéru Špidlovi. Vzhledem k tomu, jak úporně se v posledních měsících distancoval od muže, jenž celou jeho kariéru uhnětl od počátku až do konce, byly by s prezidentem Zemanem jeho dny na politickém výsluní sečteny. S Klausem na Hradě by snad získal ještě nějaký ten čas. Případné blokování již druhé prezidentské volby by přitom zavánělo blamáží a výsměchem občanům.

Šťastnou ruku, pane poslanče Špidlo!

komentář
poslat

tisknout

13.1. Zrušme monarchii
6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Bohumil Doležal o Petru Pithartovi, 16. ledna 2003.
Po neúspěšné volbě se vzteká jako dědeček, kterému ukradli na nádraží kufr.“

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



aktualizace 11:45

Opět jednu ukázku manipulace s veřejností předvedl dnes deník ČSSD rudé Právo titulkem "Topolánek už na Klausovi nelpí" Jsem opravdu zvědavá, zdali stejnou pozornost budou věnovat prohlášení Mirka Topolánka.

Prohlášení předsedy ODS Mirka Topolánka ze dne 22.1. 2003

Jako předseda ODS musím reagovat a důrazně odmítnout nepravdivý, tendenční a zavádějící titulek dnešního deníku Právo "Topolánek už na Klausovi nelpí" a znovu potvrdit, že pro mě osobně i pro ODS je Václav Klaus jediným kandidátem na post prezidenta České republiky.

22.1. Kotrmelce pravdy a lásky
Milena Varadinková
Donedávna prakticky všechna média „pravdy a lásky“tvrdila to, že prezident je pouze reprezentativní figura, jejíž váha spočívá spíš v neformální autoritě, než ve faktických ústavních pravomocích. Václav Havel tudíž nikdy nebyl žádnými médii kritizován a hnán k odpovědnosti za stav země (během jeho prezidentování prý vytunelované, spálené…) Vždyť přece za všechno, co se v této zemi dělo a děje, podle „pravdy a lásky“ vždycky mohl jedině Klaus a nikdo jiný.

22.1. Když lež vítězí nad pravdou ve jménu nenávisti
Dušíca Zimová
Politologu Michalu Krausovi, z jistě prestižní Middlebury College v USA, samozřejmě přiznávám právo na jeho názor byť je mi lhostejný, stejně jako jemu je nepochybně zcela lhostejný názor můj. Co mi ale lhostejné není, to jsou panem Krausem překrucovaná fakta v našem nejčtenějším celostátně vydávaném deníku. Titulek – „Ani Klaus, ani Zeman“ - by Miloš Zeman mohl, v kontextu s obsahem článku, považovat svým způsobem za urážku. Jeho jméno zde totiž slouží převážně jen jako alibistická zástěrka útoků na Václava Klause, evergreenu, červené niti, leitmotivu a radosti klanu Krausů.

22.1. Adieu Unie svobody
Michal Canov
Před pěti lety jsem spoluzakládal Unii svobody. Stranu, která se tehdy definovala jednoznačně jako strana pravicová. Jak plynul čas, začalo se postupně měnit její ideové zaměření. Nepletu--li se, byl to Vladimír Mlynář, kdo jako první začal mluvit o Unii jako o straně středopravé. Velký tlak na další posun směrem od prava do středu politického spektra přišel zákonitě se vznikem čtyřkoalice vlivem nadstandardní spolupráce s KDU-ČSL.

22.1. Imigrace a kulturní integrace
Václav Klaus
Pod slovem globalizace se skrývá mnoho leckdy sporných a protichůdných věcí, ale jednou z těch, které nezpochybňuje snad nikdo, je obrovské zvýšení spíše živelného než kýmkoli plánovaného pohybu lidí po celém světě. Druhou stranou téže mince je výrazné narušování kulturní (či civilizační) homogenity jednotlivých zemí, což uvnitř nich zvyšuje napětí a nejistotu a vede to k vytváření neasimilovaných enkláv lidí jiného původu a v důsledku toho k jisté fragmentaci těchto zemí.

22.1. Proti USA!
Jan Maršák
Počet výlevů na obranu režimu S. Husajna, v souvislosti s možným atakem ze strany USA a spojenců, stoupá. Je až s podivem, jak všichni dokáží směle útočit na USA, které snad považují za nejhorší diktaturu na světě. Těmto lidem je hned od počátku jasné o co jde. Jde o zničení mírumilovného iráckého režimu, který samozřejmě nikoho neohrožuje, nevyvíjí zbraně hromadného ničení a stará se jen o blaho svých obyvatel. To USA, to je jiná sebranka. Těm jde jen o ropná pole, o sféry vlivu a o rozšiřování „pokleslé“ hollywoodské kultury či jiného braku.

22.1. Kdo by měl resignovat?
Tomáš Haas
Ředitelka ČSÚ, paní Bohatá je zleva i zprava vyzývána k resignaci pro zavádějící údaje ČSÚ, které tento úřad vydával od loňského června nebo července. Měla by resignovat, a to ihned, volají česká media a čeští politikové, dokonce už i premiér Špidla se ozval a požádal paní Bohatou aby resignovala.

22.1. Další komunistický president a mumie svobody
Michal Simkanič
Hlavní událostí uplynulého týdne byl bezesporu pokus zvolit presidenta republiky. Přestože víme všichni, jak to dopadlo, názory na tento akt se velmi různí a podle některých komentářů to skoro vypadá, že probíhala pro každého nějaká jiná tři kola. Konkrétní čísla však žádnou velkou širokorozchodnost pohledu neumožňují. Všichni jsme byli postaveni před truchlivou realitu, ze které je zjevné, že o osobě příštího presidenta rozhodnou příslušníci zločinecké organizace, kteří se už třináct let pochechtávají svým obětem.

22.1. Studená válka neskončila
Zdeněk Jemelík
Nedávno jsem slyšel recitovat nádhernou báseň, vyjadřující bolest nad pohromou, kterou byly pro Prahu srpnové záplavy. Její verše prozrazovaly hloubku prožitku, jímž byl básník zasažen. Překvapila mě její vroucnost, protože bych nečekal od cizince tak citlivou odezvu na neštěstí, jež Prahu postihlo. Napsal ji totiž kubánský básník David Paulovich, který v Praze plní nevděčnou úlohu oficielního zástupce Castrovy Kuby.

22.1. Paní Bohatá a malý Moricek
Pavel Landa
Dle zpráv z tisku vyzval předseda vlády paní Marii Bohatou, předsedkyni Českého statistického úřadu, aby kvůli hrubé chybě ve statistických údajích odstoupila. Odmítla to s tím, že nebude podléhat politickému tlaku.


Doporučuji odjinud


Kde to proboha žijeme?
Občanské sdružení Brno 20/ 21, které svého času stálo za iniciativou za odvolání Zdeňka Drahoše z postu ředitele brněnského studia, konečně dosáhlo svého. Stranou zcela zůstal fakt, že jejich boj za ideály byl ve skutečnosti bojem skupiny kamarádů za své kšeftíky, neboť Drahoš je zjevně (alespoň podle nich) omezil v jejich tvůrčím rozmachu.

Nezabrždění komentátoři
Komentátoři jsou převážně na hlavu těžké páry a mají dlouhou brzdnou dráhu. Ještě se bijí na stránkách novin za koaliční vládu konsensu, zatímco ta právě vypouští duši. Ze "srostlice" vládních trojčat lidovci i unionisté už odumírají a sociální demokracie je nosí na těle jako mimikry, kterými nás straší. Teď se ČSSD chystá zakousnout i do sebe. Ministr práce a sociální věcí Zdeněk Škromach hodlá pozřít premiéra Vladimíra Špidlu a pokud se jím neudáví i ministra vnitra Stanislava Grosse.

Jiří Janeček: V celém ředitelství zpravodajství chyběla až doposud komunikace s lidmi.
Rada České televize na svém zasedání 4. prosince 2002 souhlasila s návrhem prozatímního ředitele Petra Klimeše na jmenování Jiřího Janečka (1956) ředitelem zpravodajství ČT. Pověřeného ředitele, jenž prošel televizním zpravodajstvím zdola nahoru, jsme požádali o rozhovor, který proběhl na Kavčích horách ve čtvrtek odpoledne.

Václav Klaus
Jde ještě vůbec něco napsat o člověku, o němž bylo za posledních třináct let napsáno téměř všechno? Vždyť každé jeho gesto, intonace hlasu i obsah textových zpráv z mobilu se staly natolik součástí veřejného zájmu, že se zdá, jako by se pan profesor (už to kožené oslovení!) stal živým inventářem novodobé historie. Namísto memorování osobních údajů se raději podívejme na několik důležitých obrazů z jeho politického života.

Články minulého týdne

21.1. ČT:Nechutné divadlo
21.1.Přepis vystoupení
21.1.Co s přistěhovalci
21.1.Máme recept i na nezaměstnanost
21.1.Prognostik Zeman je neporazitelný !
20.1. Hledá se prezident všech
20.1.Stížnost na koncepci pořadu „U nás v Evropě“
20.1.Kdesi v Evropě
20.1.ČT - „ Dobří holubi „ se vracejí….
20.1.Naše tolerance k zločinu
20.1.Restituční causa Serenyi - Lomnice a Luhačovice
20.1.Souboj Titánů
15.1. Volte prezidenta tak, abyste se nemuseli sami za sebe stydět
15.1. O (ne)presidentství
15.1. Bumerang!!!
15.1. Nestydové

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Tiskové zprávy

V. Železný: Mám důkazy, že žádost o mé vydání byla manipulována, a předložím je Senátu
Senátor Dr. Vladimír Železný disponuje důkazy, které prokazují, že vyšetřování jeho kauz neprobíhá korektně a že policie ve své žádosti Senátu zamlčela klíčové důkazy obsažené ve vyšetřovacím spise svědčící jednoznačně ve prospěch V. Železného. „Obsah žádosti uvádí Senát v omyl a manipuluje s fakty v můj neprospěch“, zdůraznil Dr. Železný.
Policejní žádost zamlčela zcela zásadní důkazy, které ji usvědčují, že nesplnila zákonem stanovené podmínky pro zahájení stíhání a na jejichž základě mělo být podle právních expertíz vyšetřování proti Dr. Železnému okamžitě zastaveno. Senátor Železný je připraven zmíněné důkazy předložit Senátu na čtvrtečním zasedání.

Lady Radio - Radio Man 2003
Český rozhlas 2 vyhlašuje 10. ročník soutěže o nejpříjemnější ženský a mužský hlas Lady Radio - Radio Man 2003. Soutěž je určena pro ženy a muže ne-profesionály od 15 do sta let s krásným hlasem, smyslem pro humor a jistou dávkou hravosti.

FOTBALOVÉ JARO NA NOVĚ V ROCE 2003
Televize Nova odvysílá v jarní části sezóny 2002-03 přímý přenos z každého kola nejvyšší fotbalové soutěže – Gambrinus ligy. Před námi je tedy patnáct kol. Jarní ligu zřejmě otevře duel Teplice – Sparta. To je nesporně šlágr 16. kola, tým ze severu Čech přezimoval na třetí příčce a posílil se i o hráče německé Bundesligy.

Internetradio.cz se změnilo na ABradio.com
Internetradio.cz, které už skoro tři roky úspěšně funguje na českém reklamním a internetovém trhu je od dnešního dne přejmenováno na ABradio.com. Hlavním důvodem přejmenování je rozšířením aktivit do většiny Evropských zemí. Např. Rusko, Ukrajina, Polsko, Madˇarsko, ale i třeba Německo a Španělsko. Národní domény, ale nepřestávají fungovat, proto už nyní fungují domény abradio.cz nebo abradio.de.

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...