ARCHIV
listopad 2002
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
IX, X XI >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Disident Mládek
a ti druzí

ČTK, jež dodnes připomíná spíše agenturu vlivovou než tiskovou, se opět vyznamenala. Z rozhovoru s Ivanem Mládkem, který minulé pondělí publikoval bruselský deník Le Soir, vyňala některé pasáže a potměšile uvedla, že tento belgický list označil Mládka za „bývalého disidenta“. Naše mediální fronta se toho ihned chytla a „disidenta Mládka“ patřičně rozmázla: je přece třídní nepřítel, anžto je příznivcem Václava Klause a jeho přispění k demontáži socialismu v Česku v rozhovoru označil za významnější než to Havlovo.

Tomuhle konstatování se překabátění bolševici ovládající česká média naoko velmi diví. Jak by ne: mocenský monopol (Havlova) Občanského fóra z let 1990-92, jenž měl s komunismem společnou absenci skutečné politické plurality, by jim dozajista vyhovoval lépe než současný stav. Jedním z těch, kdo se diví, je Josef Chuchma, nadšený propagátor socialistické kultury v Mladé frontě 80. let, nyní přední redaktor Mladé fronty (Dnes). Na stránkách sobotní MfD označil Mládkovu mentalitu za mločí a podivil se i nad tím, jak si belgický list mohl „vybrat zrovna Mládka“.

Tak tedy: Ivana Mládka vybral redaktor listu Le Soir po konzultaci se mnou. Mládek se v rozhovoru, jehož jsem se osobně zúčastnil, za disidenta nevydával, naopak v něm výslovně uvedl, že jako známý umělec patřil před rokem 1989 k režimním prominentům, i když toho nijak nevyužíval. Aby se to Chuchma a jeho brachové dozvěděli, nesměli by se spoléhat na (dez)interpretaci ČTK a museli si dát tu práci s vyhledáním originálního textu rozhovoru ve francouzštině.

Chuchma by si možná přál, aby redaktor Le Soir spíše než Mládka interviewoval raději jeho. Něco by na tom bylo: belgický čtenář by si aspoň udělal jistou představu o reprezentantech českého mediálního (polo)světa.

komentář
poslat

tisknout

(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz

KAUZA

Konflikt zájmů aneb Zaorálek v akci
Jana Dědečková
V průběhu měsíce září proběhla médií krátká zpráva o krizi v ostravském studiu ČT a výměně šéfredaktora tamní redakce zpravodajství a publicistiky . Petra Bohuše měla ve funkci vystřídat dosavadní redaktorka ostravské redakce Šárka Bednářová a celá událost byla doprovázená veřejnými prohlášeními obou aktérů a spekulacemi které hovořily o tom, že změna na postu šéfredaktora má politické pozadí .
Zaorálek využil při nehodě imunity


Slavné výroky

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)

Předplaťte si
REVUE PROGLAS

Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



28.11. Balvína odvolal Zaorálek
Jana Dědečková
Odvolání nad hlavou Jiřího Balvína viselo od chvíle, kdy byla soudně zpochybněna platnost jeho jmenování a bylo jen otázkou času, kdy rada vynese konečný verdikt. Rada ČT musela totiž nějakým způsobem vyřešit situaci do které dostala Českou televizi a jejího ředitele tím, že porušila zákon už v počátku svého fungování, a to v případě výběrového řízení na generálního ředitele.


28.11. 51%
Petr Žantovský
Před rokem touto dobou jsem reportoval z ostravského kongresu volbu předsedy ODS, v níž uspěl Václav Klaus, a to s drtivými 91%. Už tehdy bylo jasné, že to dramaticky oslnivé procento signalizuje cosi uvnitř ODS, co dozraje bud´ jako květinka, nebo jako bolák. Stalo se to druhé, jak víme, a to v načasování, které si ODS nezvolila, ale za něž vděčí společnému úsilí stran dnešní vládní koalice.

28.11. Dostálovo křivé obvinění Rady
Petr Štěpánek
Jestli je skutečně pravda, že ministr kultury Pavel Dostál ještě před konečným výrokem stockholmské arbitráže prohlásil, že je přesvědčen, že Česká republika zaplatí Ronaldu Lauderovi miliardy korun, měl by pro naprostou nekompetentnost a ztrátu soudnosti okamžitě rezignovat na svoji funkci. Jedna věc totiž je Dostálova nenávist k televizi Nova a jejímu řediteli, kterou dává najevo na každém kroku.

LITERÁRNÍ HÁDANKA NA VÍKEND

Kdo řekl ?

Ke zvratu demokracie v tyranii dochází i nenasytným užíváním svobody.Kdykoli totiž demokratická obec , zachvácená nezřízenou žízní po svobodě, má právě v čele špatné číšníky a přes míru se opíjí silným vínem, myšlenka nepravé svobody ovládne všechno a proniká i do soukromí. Tu pojednou se vše obrací a není čeho se zachytit , neboť jména získavájí falešný význam a věci se dějí právě opačně, než jak se doposud dály. Otcové se bojí svých synů, učitelé svých žáků a lísají se k nim. Vedoucí třídou ve státě se stává třída lenochů a marnotratníků, z nichž nejodvážnější strhávájí na sebe vůdcovství a méně odvážní je následují......

28.11. Dvanáct kapek ze života
Víkendovou přílohu pro čtenáře připravil autor níže uvedené knihy Pavel Landa. Společně čtenářům přejeme krásný víkend a odpovědi očekáváme na adrese redakce@virtually.cz do středy 4.12.

upoutávka

Chcete-li darovat k Vánocům knihu, kupte ji ihned; ať si ji ještě stačíte přečíst!

Pavel Landa

stálý autor Virtually, vydal v nakladatelství Academia knížku

Třináct procházek historií dovedených až do našich dnů. Vystupuje v ní dcera Antonína Dvořáka, vdova Mašínová, svatá Veronika, paní Millerová, žena kapelníka Glenna Millera, hraběnka ze Salisbury, Kollárova manželka Wilhemina Schmidtová, milosrdná Florence Nightingalová a další.

Landovu knížku lze objednat na dobírku na adrese expedice@academia.cz.



Benjamin Kuras

Glokalismus a demokratura

(Eseje a stati z posledních měsíců a let)


Martin Daneš

Jak se nestat spisovatelem

(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)

Jan Žáček

Hradu smrt nevadí

(Fakta a mýty kolem podivných milostí presidenta republiky)


Petr Žantovský

Hrobaři, ratlíci a čáryfukové

(aneb Procházky minovým polem české žurnalistiky po roce 1989)