ČSSD už neví, jak by zvyšovala daně

Robert Vašíček

Tiskem proběhla zpráva, že částky vyšší než 100 000,-Kč by se měly platit pouze bezhotovostní přes bankovní účty. Podle vládního návrhu by takové opatření mělo omezit praní špinavých peněz.

Neznalý občan se zaraduje: konečně to těm tunelářům dali. Jenže věc se má docela jinak. Budu-li již členem nějakého gangu, jistě nebudu na veřejnosti propagovat, jaké částky obdržím a budu-li chtít jednat podle zákona, rozdělím si částku na menší díly.

Zakopaným psem další vládní novely je skrytý úmysl zvýšit bankovní oběh a prostřednictvím nových daní z bankovních poplatků naplnit prázdnou státní pokladnu. Průhlednost vládního jednání je nadmíru jasná a snad jen beznadějní optimisté ji nevidí.

Jednání vlády je zarážející, protože na jedné straně dělá to, co vyčítala Václavu Klausovi – utahuje nám opasky, na straně druhé utrácí obrovské částky na mezinárodní angažmá v zahraničních vojenských misích.

V podstatě nikdo nemůže být spokojený – pravověrní sociální demokraté musí lámat ruce nad válečnickými postoji jejich rodné růže, a modrý pták pláče nad zvyšováním daní podnikatelů, kteří jsou podstatnou složkou stranického příjmu. Ostatní decentně mlčí a věří, že lidé zapomenou, že jim byly zvýšeny daně.

Už Mirabeu před vypuknutím Francouzské revoluce varoval před vysokými daněmi. Čím vyšší daně král vybíral, tím méně jich dostával. Sociální demokraté jako dědicové francouzského odkazu by si to měli uvědomit dříve, než jejich voliči. Protože rozdíl mezi sociálnědemokratickou a komunistickou daňovou doktrínou se snížil na minimum a levicovým voličům už dnes může být jedno, kterou z obou levicových stran si zvolí.

Jen, aby to heslo neznělo: Když už mám platit daně sociálním demokratům, to raději komunistům, kteří se jimi nikdy netajili.


www.politikon.cz

30. ledna 2003