ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Zrušme monarchii

„Jacques Chirac bude jedním z kolegů nového českého prezidenta v EU,“ hlásá „pouták“ víkendové přílohy Mladé fronty Dnes. Jak se to vezme – bude i nebude. Ryze formálně snad ano (prezident jako prezident), skutečným partnerem francouzské hlavě státu na mezinárodních fórech však byl a bude český premiér. I na kodaňském summitu Evropské unie nereprezentoval stát prezident Havel, nýbrž premiér Špidla, stejně jako Německo nezastupoval prezident Rau, ale kancléř Schröder.

Čím to je? Tím, že v Česku i v Německu máme parlamentní systém s ústřední rolí zastupitelského sboru, z něhož odvozuje svou moc vláda v čele s premiérem (kancléřem). Naproti tomu ve Francii funguje hybridní poloprezidentský systém, jejž v roce 1958 sobě na míru ušil generál de Gaulle. V posledních desetiletích evropské parlamentní demokracie nastoupily trend omezování pravomocí hlav státu, jenž zasáhl i Francii zkrácením prezidentského mandátu ze sedmi na pět let.

Česko sice „míří do Evropy“, ale o hlavě státu se tu – zcela proti duchu parlamentní demokracie - nadále hovoří jako o jakémsi polobohu. Podepsal se na tom i sám Václav Havel, který se jak mohl povyšoval nad parlament, soudy a vládu. Snad má Klaus, který Havlovy panovnické excesy tvrdě kritizoval, natolik soudnosti, aby jako prezident nešel v jeho šlépějích a sázel spíše na svou přirozenou autoritu, již si za léta působení v české politice získal. Prezidentský kandidát Pithart má poněkud jiné přednosti: díky tomu, že nedokáže k ničemu zaujmout jasné stanovisko, takřka nikomu nevadí, a mnohým navíc imponuje svou přemýšlivou, ustaranou grimasou.

Je to opravdu tak moc, chtít prezidenta, který by krátce po svém příchodu na Hrad nepropadl představě, že je císařem z Boží milosti?

komentář
poslat

tisknout

6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



14.1. Nepřípustní kandidáti
Jana Dědečková
Již ve středu proběhne první kolo volby hlavy státu, prezidenta ČR. Po dvanácti letech od sametového převratu tak kandidují na nejvyšší funkci hned tři muži, kteří byli v určité fázi svého života v KSČ. Přestože se od sebe liší délkou členství, dobou vstupu i důvody, které pro své členství měli, a přestože sama sebe nepokládám za antikomunistu a neuznávám kolektivní vinu, je pro mě naprosto nepřijatelné, aby kdokoli z nich stanul v čele našeho státu

14.1. A Bohdalku znáš? aneb Podivný svět podle Podivena II.
Petr Žantovský
Dostal jsem na svůj předvčerejší rozbor života a díla presidentského kandidáta Pitharta docela slušnou řádku reakcí, z nichž vcelku jednoznačně vyplývá, jak vysokou prestiží, věrohodností a oblibou v (internetovém) národě Petr Pithart slyne. Pro tuto chvíli si dovoluji z odezev na článek vybrat tři, které profil pretendenta na uprázdněný Havlův trůn doplňují a zepřesňují.

14.1. Zjevení ideálního kandidáta
Josef Havránek
Přestože se počet prezidentských kandidátů nezměnil, v sobotní MF Dnes se konečně ten ideální objevil. Redaktor ho oslovoval pane Pitharte .Čtenář se mohl ve zmíněném vydání rovnou od Petra Pitharta dozvědět, že Petr Pithart je ideálním kandidátem, neboť Petr Pithart je všeobecně oblíbený, nekonfliktní, politicky široce rozkročený, až nadstranický .Pro pana Pitharta také hovoří skutečnost, že ctí lidovou moudrost – nepochválíš-li se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá…..

14.1. Poslanecké lámání chleba a dítě k veterináři
Michal Simkanič
Při prapodivné kvalitě naší zahraniční politiky jsme těžko mohli doufat, že nás USA poctí možností zúčastnit se po jejich boku plánované války za svobodu Iráku, jejímž cílem bude svrhnout nemocného a šíleného starce, který už dlouhou dobu terorizuje nejen vlastní zemi, ale je čím dál větší hrozbou pro celý svět.


Jak příznačné!!! Glosa
Pavel Kovařík

Petr Pithart ve svém rozhovoru pro dnešní (11.1.2003) Mladou frontu uvádí:
"Čtyři a půl roku jsem byl mimo politiku, vrátil jsem se k občanskému povolání. I předtím jsem dvacet let žil na okraji společnosti."
Myslím, že zde netřeba komentáře. Dle mnoha, zvláště provládních, hlasů největší favorit pro první kolo prezidentských voleb tvrdí, že člověk pracující se rovná člověk na okraji společnosti!!! Jak duchaplné. Jak sám říká: "Nemám důvod si nemyslet, že se pro tuto funkci docela hodím a že si to myslí i kolegové senátoři." Opravdu, skromnost hodná hlavy státu.
A jeho hlas volební? "Už jsem to řekl, že si ho dám. Tak si ho dám!" Co dodat, pravda zvítězí.


Doporučuji odjinud

Rada ČT si komplikuje situaci
Rada včera projednala mandátní smlouvu spojenou s výběrovým řízením na generálního ředitele České televize. V reflexi na mediální kritiku svého postupu, zejména angažování privátní firmy Hofírek Consulting, radní odmítli jakékoliv zpochybňování konkurzu.

Rašín by jim nafackoval
Ekonom KAREL KŘÍŽ (41) je mužem nekompromisních názorů na ekonomiku a společnost. Povídání jsme začali o současné vládě a její finanční politice.

Neznalost nebo demagogie ?
Mladá fronta Dnes ve svém včerejším článku Stropnický náhle vzdal boj o ředitele ČT věnuje pozornost probíhajícímu tendru na generálního ředitele České televize.

Je internetová žurnalistika ranou etice?
Byla to právě aféra s Monikou Lewinskou, která ve Spojených státech rozčeřila diskusi rozdílu etiky internetové a klasické žurnalistiky.

Ostuda českých novinářů: Místo kotelny pornočasopis
Věnovat se s velkou péčí maličkostem, to mnoha novinářům vyhovuje. Drobností se najde vždy hora a zaobírat se jednou z nich nevyžaduje nic než neomalenou chuť tu podružnost důkladně rozžvýkat a hodně nafouknout.

Články minulého týdne

13.1. Protest Václava Klause
13.1. Podivný svět podle Podivena
13.1. Volba kocourkovského krále
13.1. Američtí socialisté
13.1. Jsou některé trestní případy zpolitizované?
9.1. Revue Proglas v roce 2003 s novým názvem
9.1. Vznikne plovoucí stranický systém?
9.1. Konstantin Stanislavskij nenáviděný i uznávaný
9.1. Česká literární xenofobie
8.1. Špidlovy šprky
8.1. Václav Havel – obět vlastní svatozáře
8.1. Sirotci, tentokrát Klausovi
8.1. Jsem plebejec, ale ne hulvát
8.1. Stávka sociálních tramvají a presidenti z leknutí
8.1. Umění skandalizace
7.1. ČT:Odborníkem snadno a rychle
7.1. Mýty kolem presidenta
7.1. Havel je v Ječný
7.1. Prezidenti na známkách

Nepřehlédněte

Upozorňuji čtenáře !!!
ČT 6.1. odvysílala druhý díl cyklu Ztracená duše národa, který by neměl ujít vaší pozornosti. Pokračovat bude dalšími díly pravidelně vždy ve čtvrtek a pondělí ve 20:00 na ČT 2. Je trestuhodné, že veřejnoprávní televize není schopna zařadit upoutávky na tento veřejnoprávní pořad a reprízuje ho až pozdě v noci, zatímco plýtvá vysílacím časem na upoutávky pořadů, které mají komerční charakter. Stejná neschopnost pracovníků ČT provází zařazení nočních repríz. Hlavně, že všichni, včetně 15 členů Rady ČT dokonale vědí, co je veřejnoprávnost.

Poznámka JD: Je neuvěřitelné, že tento kvalitní dokument je dílem tvůrčí skupiny Jana Šterna, která současně produkuje i tak hloupý pořad , jakým je Taxi, prosím.

Tiskové zprávy

ČT versus ČNTS

Městský soud v Praze dnes vyhověl žalobě společnosti ČNTS a uložil České televizi uhradit společnosti ČNTS částku 2 562 367,50 Kč plus náklady soudního řízení, neboť neuznal argumenty České televize o posunutí termínu splatnosti faktury za nákup přenosového vozu na základě ústní dohody. Rozhodnutí však není pravomocné, soud má nyní zákonnou lhůtu na písemné vyhotovení rozsudku. Až bude České televizi doručen, začne běžet 15denní lhůta k odvolání.
"Poté, co Česká televize obdrží písemné vyhotovení rozsudku, samozřejmě zvážíme možnost odvolání," sdělil v této souvislosti Richard Klatovský, tiskový mluvčí ČT.

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

.

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...