ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Hold Václavu Klausovi

Rád bych si to byl přečetl v některém našem (pravicovém?) listě, leč nepoštěstilo se mi. Aspoň jeden malý článek o tom, jak elegantně a velkoryse předal Václav Klaus vůdcovské žezlo ve straně, již téměř před dvanácti léty stvořil. Naivko! odpoví mi nejspíš v duchu nejeden znalec české mediální scény. Jenže ani ti, kdo Klause už dlouhou dobu vytrvale vyzývají k odchodu, se nijak zvlášť neradují. Pravda, neuposlechl je ve chvíli, kdy na něj nejvíc křičeli „Odejděte!“, a navrch chce být tím prezidentem. A vůbec, kdo ví, zda neopouští Klaus předsednickou funkci v ODS jen proto, aby zamířil výš.

Tak předně: Klausovy prezidentské ambice jsou z nouze ctnost. Náš expremiér dobře ví, že prezident je i v českém parlamentním systému méně než šéf kabinetu (byť to podle platu tak nevypadá). Mimo to jsou jeho vyhlídky velmi nejisté; stačí, aby se naše „proevropská“ koalice nakonec přece shodla na společném kandidátovi, a Klaus nemá šanci. Kdyby chtěl zůstat v čele nejsilnější opoziční strany, jistě by byl znovu zvolen, i přes celou její - trochu přeceňovanou - „vzpouru regionů“.

Klaus v těchto dnech prokázal, že ovládá umění odejít, a činí tak bez zbytečného tyjátru, jako velký muž. Havel by se od něho mohl učit: toho, kdyby mu Ústava umožňovala ucházet se o nový prezidentský mandát, bychom asi museli z Hradu vykouřit.

Naše mediální fronta by si vlastně měla přát, aby se stal Klaus prezidentem. Až do včerejška na jeho hlavu házela všechny hříchy světa. Co si bez něj počne? Kdyby byl na Hradě, mohla by se jen oklepat a začít vesele hanobit hlavu státu.

komentář
poslat

tisknout

2.12. Disident Mládek
a ti druzí
9.12.
Politická morálka v praxi
16.12.Topolánek s gulama


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



Vážení čtenáři,

dnešní vydání je poslední v tomto roce, které vychází pravidelně. Do 6.1.2003 budu aktualizovat Virtually podle toho, jaká bude v době svátků vaše chuť psát a posílat mi příspěvky. Děkuji všem čtenářům za přízeň kterou věnují Virtually, autorům za spolupráci na obsahové části, a všem přeji krásné prožití vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v roce 2003. Děkuji i těm čtenářům, kteří zvyšují návštěvnost serveru, byť tak činí jen proto, aby urazili svými komentáři mě, nebo některého z autorů. Obrazové přání uvedené níže je věnováno speciálně těmto příznivcům, aby věděli, že i já jsem konečně pochopila umělecký počin výtvarníka Davida a našla jsem zalíbení v neónovém srdéčku. Jana Dědečková

Novoroční Sedmička
Novoroční Sedmičky (1.1. 2003, 12:00) se zúčastní předseda české vlády a předseda ČSSD Vladimír Špidla spolu s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.
Půjde o vůbec první velký diskusní duel premiéra s novým předsedou ODS. Témata nebudou tentokrát směřovat k tomu, co se odehrálo, ale zaměří se především na to, co nás čeká v příštím roce. Vedle očekávaného vývoje ekonomiky se moderátorka pořadu Jana Bobošíková zaměří především na diskusi kolem dvou zásadních rozhodnutí roku 2003. Předurčí budoucnost našeho státu na léta dopředu. Volba nového prezidenta a referendum o vstupu do EU.

31.12. Za zavřenými dveřmi?
Jana Dědečková
Čechoaustralan Jiří Vaněk, jehož zajímavé a čtenářsky velmi ceněné Vzpomínky chartisty jsem publikovala na stránkách Virtually v loňském roce, zorganizoval petici , ve které žádá veřejné soudní projednávání kauzy bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína.

31.12. Petice za veřejný soud s politickým vězněm Vladimírem Hučínem
Ústava České republiky v Čl. 96 odst. 2 i Listina základních práv a svobod v Čl. 38 odst. 2, nemluvě o přijatých mezinárodních úmluvách a dohodách, jež se ČR zavázala dodržovat, proklamují procesní zásady jednání před soudem - ústnost a veřejnost.

31.12.Tak vám teda pěkně děkuju, pane Knížáku!
Petr Štěpánek
Na Milanu Knížákovi se mi vždycky líbilo, že je to originál, ke kterému neexistují kopie. Imponovalo mi, s jakým zaujetím hájí právo na jinakost. Nejen pro sebe, ale pro kohokoli. To všechno ještě neznamená, že jsem s ním vždy a ve všem souhlasil. Přesto a právě proto jsem uvítal jeho zvolení do Rady České televize.

31.12. Trochu swingu na start
Pavel Landa
Pokud si přejete vstoupit do roku 2003 s dobrou náladou, s končetinami správně rytmicky uvolněnými, a navíc máte u počítače reproduktory, navrhuji místo aperitivu (nebo ještě lépe vedle něho) se podívat a poslechnout si následující:

27.12. Kdo lže, ten krade…
Martin Stín
Reportáž Josefa Klímy "Obchodňák" v pořadu "Na vlastní oči" TV Nova dne 10. prosince 2002 se zabývá třemi výsečemi z životního příběhu úspěšného pražského podnikatele Vlastimila Riedla, jednatele společnosti In.Org. s.r.o. Zaujala mě ani ne tak vlastním obsahem, jako spíše bezostyšností lží, které v ní zazněly.

23.12. Není nad demogracii
Jana Dědečková
Špona s Jakubem Železným se nesla tradičně ve zdvořilém duchu, který jistě nikoho nepopudí, ale rovněž nikoho nenadchne.Diváci si nedělním obědem mohli docela v klidu udělat generálku na štědrovečerního kapra bez obav, že by jim v krku uvízla nějaká kostička. Stačilo jen tak občas okem mrknout na nového předsedu ODS Topolánka, jehož slovní staccato bylo jediným zpestřením nezáživného pořadu.

23.12. EU: zóna zaostávání
Vilém Barák
Po ukončených přístupových jednání do EU v Kodani jsme svědky křečevité euforie vládních politiků. Kromě faktu nahrávajícímu euroskeptikům, že podmínky vstupu jsou nejhorší ze všech kandidátských zemí, se v Kodani nic zvláštního vlastně nestalo. Prosperita žádné země na světě nevznikla díky milodarům, tedy podporám od EU ani zázračnému řešení problémů byrokraty.

23.12. Sudety – historie jako problém
Ivan Turnovec
Dělat recenzi na publikaci věnující se opakovaně diskutovanému problému není jednoduché. Odmyslíme-li si extremní názor, že bychom se měli starat jen o to co se děje nyní a neotravovat s dějinami, musíme uznat, že na každou realitu je rozdílný pohled podle toho jak ten nebo onen událost prožíval. 23.12. Pohroma půlnoční
Pavel Landa
Vzpomínky pana Poláka na hrůzy oné půlnoční mše jsou zdvořile řečeno poněkud rozostřené: příčina tkví v samotné technice hry na violoncello.

Co řekli ve sněmovně

Poslanec Milan Urban podal návrh na dvě usnesení:

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky poděkovala vládě ČR za vyjednané podmínky při přistoupení České republiky do EU.
2. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR prohlašuje, že tato vláda je nejlepší vládou v historii České republiky. Máme ji rádi!
Domnívám se, že občané by svou lásku špidlovládě mohli co nejdříve společně vyjádřit pod okny Strakovky.(poznámka JD)

Milá vládo, běžte se s tou pětikorunou vycpat
Poslanec Martin Říman:
Je to politika naivního federalismu
Poslanec Petr Nečas
Jste poslední, vezměte to a nebo jděte.
Poslanec Vlastimil Tlustý:
Skutečnost lakována na růžovo
Poslanec Jan Zahradil:
Evropský konvent ne přinese spásu
Poslanec Jaroslav Zvěřina:
Vánoční dárky z Kodaně
Poslanec Miloslav Kučera:
Levice zkrátka této zemi neprospívá
Poslanec Hynek Fajmon:
S úctou začnu vzpomínat na Kavana
Poslanec Michal Doktor:
Stop češkým autodopravcům
Poslanec Miroslav Beneš:

zajímavé odjinud

Novinář Holub a politik Zaorálek
Eva Lenartová
V polovině listopadu rezignoval šéfredaktor prestižního týdeníku Respekt Petr Holub. Pozornému čtenáři jistě neuniklo, jak nápadně se shodují názory předsedy parlamentu, ostravského poslance Lubomíra Zaorálka a šéfredaktora Respektu Petra Holuba. Náhoda je to tak výrazná, že by téměř mohla naznačovat jakýsi vztah. Pro novináře poměrně nepříjemná a ne dlouho udržitelná situace.

Střídání stráží v ODS
Radko Kubičko 16.12.2002
Nejen ODS, ale celá politická scéna si zvyká a bude zvykat na skutečnost, že se z ní postupně vytrácejí hlavní postavy, které dominovaly české politice v polistopadových devadesátých letech.

Odešel velký pes aneb mediální pohádka o Topolánkovi
Ivan Jemelka
Václava Klause vystřídal o víkendu na 13. kongresu ODS ve funkci předsedy strany Mirek Topolánek a novináři k tomu vymysleli pohádku. „…

LITERÁRNÍ HÁDANKA NA VÍKEND

Kdo vyřkl tato slova?

"Jsme socialisté, jsme nepřátelé současného kapitalistického hospodářského systému s jeho nespravedlivými mzdami a s jeho odpuzujícím hodnocením člověka na základě bohatství a majetku..."

odpovědi adresujte na redakce@virtually.cz do 5.1.2003

zde najdete autora minulé literární hádanky

upoutávka

Chcete-li darovat k Vánocům knihu, kupte ji ihned; ať si ji ještě stačíte přečíst!

Pavel Landa

stálý autor Virtually, vydal v nakladatelství Academia knížku

Třináct procházek historií dovedených až do našich dnů. Vystupuje v ní dcera Antonína Dvořáka, vdova Mašínová, svatá Veronika, paní Millerová, žena kapelníka Glenna Millera, hraběnka ze Salisbury, Kollárova manželka Wilhemina Schmidtová, milosrdná Florence Nightingalová a další.

Landovu knížku lze objednat na dobírku na adrese expedice@academia.cz.


David Hanák

ÚVAHY REAKCIONÁŘE

Proč není sociologie věda?
Co je svoboda a rovnost?
Kdo byl František Jan Vavák?
Co je ekologismus?
Proč nevstupovat do EU?

Tato knížka je výsledkem konzervativních úvah autora, které ho čím dál více odlišují od “oficiálního” pojetí politologie. Jeho další názory najdete také na: www.euroskeptik.cz

Rozsah 112 stran, cena 99 Kč, laminovaná obálka.
Knihu můžete objednat na adrese: STUDIO ARX, Venhudova 17, 614 00 Brno, tel./fax 545 213 862, e-mail: cdk@iol.cz