ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Špidla volí Klause


Jsme tam, kde jsme byli: v jednom důležitém volebním klání si to spolu rozdají Václav Klaus s Milošem Zemanem. Pamatujete ještě situaci z počátku 90. let? Klaus se ujímá řízení hospodářské reformy (překřtěné na transformaci) se Zemanem v patách, který velmi touží stát na jeho místě. Klaus potom zakládá pravicovou ODS a natahuje se po premiérském křesle. Zeman chvíli neví, kam se vrtnout, brzy ale pochopí, že nejlépe Klause ohrozí z levice, a nechá se zvolit šéfem sociální demokracie. Následující léta jsou obrazem tvrdého soupeření obou lídrů, než je pokusy někdejší jedničky, toho času trojky – Václava Havla – navrátit se k vládě věcí tvých, ó, lide, třeba i cestou nové revoluce, nedobrovolně sblíží.

Páteční prezidentská volba bude takovou, jakou být má: o nejvyšší státní funkci se utkají dva giganti české politiky. Někomu to možná nevoní, avšak má-li být zachována vážnost úřadu, musí na Hrad přijít skutečná politická osobnost, a ne někdo, koho si část mocenské elity v zoufalství vycucá z prstu jen proto, aby těm velkým přehradila cestu.

Nezávidím lidovcům, Unii svobody, senátnímu Klubu organizované demokracie... a už vůbec nezávidím premiéru Špidlovi. Vzhledem k tomu, jak úporně se v posledních měsících distancoval od muže, jenž celou jeho kariéru uhnětl od počátku až do konce, byly by s prezidentem Zemanem jeho dny na politickém výsluní sečteny. S Klausem na Hradě by snad získal ještě nějaký ten čas. Případné blokování již druhé prezidentské volby by přitom zavánělo blamáží a výsměchem občanům.

Šťastnou ruku, pane poslanče Špidlo!

komentář
poslat

tisknout

13.1. Zrušme monarchii
6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Bohumil Doležal o Petru Pithartovi, 16. ledna 2003.
Po neúspěšné volbě se vzteká jako dědeček, kterému ukradli na nádraží kufr.“

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



Hledá se prezident všech
Jana Dědečková
Jednu z posledních mediálních příležitostí před páteční volbou prezidenta ČR měl Václav Klaus, který byl hostem Jakuba Železného v sobotní Šponě. Jeho prvním oponentem se stala docentka Dvořáková z VŠE. Dramaturgie pořadu si zřejmě zapamatovala, že od pana profesora Klause se před několika lety dostalo ekonomce Dvořákové zpochybnění její odborné erudice v jednom diskusním pořadu, takže současné angažmá ve Šponě absolvovala jako politoložka. Politolog a meteorolog ručí za své prognózy tak minimálně, že je dnes může bez obav pronášet i paní docentka.

Stížnost na koncepci pořadu „U nás v Evropě“
David Hanák
Konkrétně pak budu psát o pořadu ze 16.1.2003. Na základě věcné diskuse s Janem Fingerlandem (zahraniční redakce ČT) jsem zaměřil svoji pozornost na tento konkrétní pořad. Pan Fingerland tento pořad hájil jako obecně objektivní já jsem měl výhrady a tak jsme se dohodli na vzájemném hodnocení tohoto konkrétního pořadu. Na základě svých výsledků nyní zasílám tuto stížnost, která se týká koncepce (dramaturgie) pořadu. www.euroskeptik.cz

Kdesi v Evropě
Petr Žantovský
Vynikající maďarský režisér Géza Radványi natočil krátce po válce sugestivní film Kdesi v Evropě. Vyprávěl o bandě bezprizorných dětí, toulajících se zpustošenými městečky, rabujících a nezřídka páchajících i větší zvěrstva. Je tam i děsivá scéna, kterak asi desetiletý hošík, s psychikou narušenou přestálými válečnými hrůzami, žadoní u svých kamarádů, aby kohosi, koho při cestě „zajali“, neprodleně pověsili. Dokonce říká: „Velmi vás prosím, zabijme ho!“ A zdá se, jako by upřímně myslil na zajatcovo dobro.

ČT - „ Dobří holubi „ se vracejí…..
Josef Havránek
Náhlé a problematické odvolání problematického generálního ředitele ČT Balvína již přineslo své první ovoce. Odvolán byl úspěšný ředitel brněnské televize Drahoš, po delší době můžeme vídat nepřehlédnutelného Kajzra s Drtinovou a nazpět jsou i pánové Vítek, Šíma - takže povstalecký tým je dnes už téměř kompletní.
Je pozoruhodné, že se zrovna tito navrátilci, v představách mnohých - dokonalí profesionálové – nedokázali uplatnit jinde a nezbývá jim nyní, než se v tichosti vrátit zpět na místo činu !

Naše tolerance k zločinu.
Jan Suchánek
Je zajímavé jak silný odpor veřejnosti je adresován vůči osobám, které domněle zbohatli tunelováním něčeho. Vzhledem k tomu, že nepochybně jsem mezi tyto osoby zařazen i já, mám specifickou kvalifikaci k vyjádření se. Pokusme se vyjít z předpokladu, že tento odpor není motivován závistí, ale pramení z upřímné snahy dosáhnout spravedlivého narovnání hospodářské trestné činnosti s cílem pro budoucnost vytvořit podmínky rovné soutěže pro všechny.

Restituční causa Serenyi - Lomnice a Luhačovice
Petr Stehlík
Zabýval jsem se další restituční causou na Blanensku, a to žádostí o navrácení přibližně 1000 ha lesů a zámku v Lomnici. Část pozemků rovněž leží na v okrese Brno – venkov a Žďár nad Sázavou. Žadatelkou je nejmladší dcera Aloise Serenyiho Isabela Thienen – Adlerflycht (*5.4.1927). Právní zástupkyně restituentky JUDr. Daniela Trávníčková tvrdí v MF Dnes dne 5.1.2002: “Původní vlastník se totiž nikdy nepřihlásil k národnosti německé, byl to Čech a vztahují se tedy na něho jiné právní normy než na Salma, který byl Němec.” Archivní prameny říkají něco jiného.

Souboj Titánů
Dušica Zímová
Stokrát mohou odpůrci kandidatury politiků na úřad presidenta tvrdit, že presidentem má být člověk, který s žádnou politickou stranou svázán není. A že pro stranické kandidáty nevidíme zástupy dalších, schopných presidentský úřad zastávat. Na jeden stupínek této geniální myšlenky se stihne vyšplhat Petr Pithart, slibující okamžitě po zvolení praštit stranickou legitimací a tím pádem se stát nadstranickým.

Doporučuji odjinud

Václav Klaus
Jde ještě vůbec něco napsat o člověku, o němž bylo za posledních třináct let napsáno téměř všechno? Vždyť každé jeho gesto, intonace hlasu i obsah textových zpráv z mobilu se staly natolik součástí veřejného zájmu, že se zdá, jako by se pan profesor (už to kožené oslovení!) stal živým inventářem novodobé historie. Namísto memorování osobních údajů se raději podívejme na několik důležitých obrazů z jeho politického života.

Klimešovi se nedaří plnit jeho programové prohlášení
Prozatímní generální ředitel České televize Petr Klimeš ve svém programovém prohlášení mimo jiné deklaroval: „V oblasti personální práce a lidských zdrojů nepředpokládám rovněž žádné podstatné změny. Odmítám plošný, kampaňovitý přístup či "známkování" spolupracovníků podle sympatií k dřívějšímu či ještě předchozím vedením ČT." Klimešovo prohlášení odznělo na zasedání Rady ČT 4. 12. 2002. Po měsíci Klimešova působení v čele veřejnoprávní televize se však zdá, že se mu nedaří jeho předsevzetí naplnit.

Články minulého týdne

15.1. Volte prezidenta tak, abyste se nemuseli sami za sebe stydět
15.1. O (ne)presidentství
15.1. Bumerang!!!
15.1. Nestydové

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...