Echo volby - Mejstříku, Mejstříku…..

Josef Havránek

V pátek se ve Španělském sále zrovna nekonala volba královny krásy, ale přesto byl pohled , na jinak sympatickou, paní Moserovou hodně deprimující. Ač postoupila do 2. kola, zjevně sehrála roli slepé patrony a ve stylu Bureš byla použita jenom jako klacek hozený pod nohy Klause a Zemana. Smůlu měla paní Moserová i na své přímluvce. Klub otevřené demokracie tentokrát angažoval hned dva kanóny ráže Outrata. Zlatuška svým chvalozpěvem dokonale uspával přítomné. Originální bylo snad pouze jeho zdůrazňování naprosté abstinence a fyzické zdatnosti kandidátky, která údajně za posledních dvacet let nezmeškala jedinou pracovní směnu – působivě a taktně tak vymezil paní Moserovou k dosluhující hlavě státu. Ani povodňový šibal Mejstřík příliš nepomohl, zato svým slovníkem a etosem dal vzpomenout na éru našich republikánů. Jeho stará dějepisářka a současně třídní asi ještě dlouho po tom výstupu zklamaně opakovala Mejstříku, Mejstříku…..

Ke cti všech prezidentských kandidátů slouží, že odmítli komunistické hrátky na otázky a odpovědi. Komunistům se zjevně volební seriál zamlouvá a budou ho dle možností do maxima prodlužovat. Už dlouho o ně nebyl takový zájem ! Ve vozech metra jsem nedávno viděl plakáty pražského muzea komunismu. Dominuje zde proslulá ruská skládací Matrjoška – obvykle korpulentní, v lidovém kroji cení své žraločí tesáky. Jak výstižné !

Když už je řeč o otázkách, rád bych se také zeptal ředitele zpravodajství ČT, zda považuje za vhodné, aby moderátoři přímého přenosu, pravidelně vyslepičili volební výsledky těsně před jejich oficiálním vyhlášením, nebo mu také nevadí přerušování vystoupení jednotlivých aktérů komentáři moderátorů.

Pokud by se volba prezidenta řídila výhradně úrovní vystoupení jednotlivých kandidátů, naprosto jednoznačně by zvítězit vtipný a tentokrát i mimořádně sebeironický Václav Klaus. Lepší se volbu od volby. Možná v té třetí bude zase o kousek dál a nezačne si hned novinářům stěžovat, když mu poražený kandidát při odchodu zrovna nepodá ruku …..

Šéf lidovců Cyril Svoboda byl ve zveřejněných výrocích nesrovnatelně razantnější, když poraženého Zemana srovnával s našimi vojáky v Kuvajtu – „ Když se cvičí jsou plni síly, když se má jít do boje, tak jedou domu.“ Opravdu pěkná sviňárnička od nejvyššího křesťanského demokrata.

Zeman slíbil a také přivedl sociální demokraty do vlády hlavním vchodem. Díky stejným sociálním demokratům musel v pátek ,za „ vtipných“ poznámek o úspěšně završené akci důchodce, spěšně mizet zadním vchodem. ČSSD dokázala během několika málo dnů, hned v prvním kole voleb zaříznout oba své kandidáty a přesvědčivě tak dokumentovala zoufalost poměrů v této naší nejsilnější straně stejně jako úděsnou úroveň jejich čelných představitelů, kteří dnes zaujímají klíčové pozice i ve státě.

Prezidentské volby nejen připomněly, ale v mnohých politických stranách také vyvolaly ducha M. Sládka….

V Praze 27.1.2003


27. ledna 2003