ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Chudáček Špidla

Špidlová v módním ohozu se producíruje s manekýnkami na molu – větší úspěch by sklidila už jen zubatá. Špidla v teplákové soupravě a s číslem na břichu supí při vytrvalostním běhu – sláva, do cíle po něm dobíhá ještě několik kardiaků. Co nejlépe charakterizuje náš premiérský pár? Snaživost.

Není to žádná výhra, když se snaživost dostane k veslu. Státník Špidla se v posledním okamžiku urputně pokouší vydyndat na Bruselu nějaké to euříčko navíc, ale unikne mu podstata věci: do zájmového společenství není radno vstupovat jako trpěný přívažek, o němž se beztak ví, že tam za každou cenu chce. Lepší by bylo chovat se jako skutečný partner.

Jenže i doma dělá náš pilný Vladík vše pro to, abychom se Západu partnery nikdy nestali. Je proevropský, leč rozhazuje plnými hrstmi peníze ze státní kasy, o níž si namlouvá, že je bezedná, a oslabuje tím ekonomickou pozici země právě vůči Evropě.

Na co potřebuje tolik utrácet? Přece na sociální stát! Ten, komu sahá paměť aspoň třináct let nazpět, se pousměje. Režim, jejž jsme tu trpěli takřka půlstoletí, byl taky po čertech sociální a pramálo hospodárný.

Zadíváte-li se Špidlovi pozorněji do očí, vidíte ho tam: chudáčka, který se nedopatřením osudu stal mocným (asi proto je tak sympatický novinářům, již se v něm poznali). Věřme, že to nemá na dlouho.

komentář
poslat

tisknout

23.12.Hold Václavu Klausovi
16.12.Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



8.1. Špidlovy šprky
Jana Dědečková
Několikrát jsem s údivem sledovala člověka, který zastává nejvyšší ústavní funkci ve státě, a s nesmírným úsilím jsem luštila jeho zašifrované poselství, které snad ukrývá ve svém verbálním projevu. Je poměrně paradoxní, že Česká televize mnohokrát v různých pořadech parodovala projev Václava Bendy, člověka kterého jsem si nesmírně vážila. Václav Benda byl poslanec a jeho skvělé analytické schopnosti byly pro politiku velkým přínosem.
komentář poslat tisk

8.1. Václav Havel – obět vlastní svatozáře
Josef Havránek
V průběhu letošního roku ještě nepochybně zazní nesčetná řada chvalozpěvů i hanopisů na prezidenta Havla, což samo o sobě potvrzuje, že se jedná o osobnost jednoznačně nepřehlédnutelnou. Jedním dechem lze hovořit o skvělém dramatikovi, odvážném disidentovi, v zahraničí nejuznávanějším Čechovi a současně zmiňovat výstřední amnestii roku 1990, sporné a přespříliš subjektivní udělování milostí, sametovou spolupráci s komunistickými pohlaváry – Čalfou, Vackem a současně ignoraci parlamentní KSČM atd.
komentář poslat tisk

8.1. Sirotci, tentokrát Klausovi
Miroslav Korecký
Formálně zatím neexistují a označení „Klausovi sirotci“ odmítají. Ale vědí o sobě a začínají vystrkovat drápky. Lidé z tvrdého, klausovského jádra se mohou stát v ODS stejně významnou silou jako zemanovci v ČSSD.
Poznámka JD: Domnívám se, že tentokrát se M. Korecký ve svém textu mýlí. Jednou věcí je úcta k Václavu Klausovi pro jeho kvality, která rozhodně nekončí jeho odchodem z funkce, druhou věcí je však skutečnost, že Topolánek byl zvolen demokratickou volbou, kterou ctí a respektují i ti "nejvěrnější klausovci". Pokud by tomu tak nebylo, podali by důkaz o tom, že ideologii Václava Klause vlastně nikdy neznali. Takovou radost se havlomilcům rozhodně nechystají udělat. To nakonec přesvědčivě dokazuje i rozhovor s Mirkem Topolánkem ve stejném vydání Týdne.
komentář poslat tisk

8.1. Jsem plebejec, ale ne hulvát
Mirek Topolánek
Nový předseda ODS a lídr domácí opozice chce skončit v Senátu, opustit místa ve správních radách a vést stranu do voleb. Chladný vztah s Václavem Klausem ho netrápí a odmítá si v ODS budovat předsednický kult.
komentář poslat tisk

8.1. Stávka sociálních tramvají a presidenti z leknutí
Michal Simkanič
Ještě před půl rokem, když se sociální demokracie snažila nalákat co největší počet voličů na své lákavé sliby, by si méně inteligentní člověk mohl myslet, že po jejím volebním vítězství nastane něco jako ráj na zemi. Těžko by se hledala skupina občanů, která by v programu s usmívajícím se Špidlou, nenašla nějaké to přilepšení.
komentář poslat tisk

8.1. Umění skandalizace
Zdeněk Jemelík
Zatím nejvýznamnějším prvkem zneucťující mediální kampaně, vedené na téma prezidentských milostí, je reportáž redaktora Tuny v nedělních Střepinách TV Nova. Její účinnost musí být vzhledem k širokému okruhu diváků strašlivá. Patří tak k nejprůhlednějším příkladům nebezpečí zneužití mediální moci k cílenému ovlivňování veřejnosti.
komentář poslat tisk

Doporučuji odjinud

Rašín by jim nafackoval
Ekonom KAREL KŘÍŽ (41) je mužem nekompromisních názorů na ekonomiku a společnost. Povídání jsme začali o současné vládě a její finanční politice.

Neznalost nebo demagogie ?
Mladá fronta Dnes ve svém včerejším článku Stropnický náhle vzdal boj o ředitele ČT věnuje pozornost probíhajícímu tendru na generálního ředitele České televize.

Je internetová žurnalistika ranou etice?
Byla to právě aféra s Monikou Lewinskou, která ve Spojených státech rozčeřila diskusi rozdílu etiky internetové a klasické žurnalistiky.

Ostuda českých novinářů: Místo kotelny pornočasopis
Věnovat se s velkou péčí maličkostem, to mnoha novinářům vyhovuje. Drobností se najde vždy hora a zaobírat se jednou z nich nevyžaduje nic než neomalenou chuť tu podružnost důkladně rozžvýkat a hodně nafouknout.

Články tohoto týdne

7.1. ČT:Odborníkem snadno a rychle
7.1. Mýty kolem presidenta
7.1. Havel je v Ječný
7.1. Prezidenti na známkách
6.1. Jak naplnit státní kasu
6.1.Česká televize - nekonečné čekání na Godota
6.1. ČT: Permanentní tvůrčí krize
6.1. Bobošíková: Politici jsou schopní všeho
6.1. Deset let od rozdělení Československa
6.1. EU není jen otázka peněz ale především svobody
6.1. EU: zóna zaostávání
6.1. Přestřelka o milosti
3.1. Rozpad státu proti vůli lidu
2.1. Novoroční nářez
2.1. Aragon versus Lukeš o daních.
2.1. Aragon versus Lukeš o daních.
2.1. Omluva pro Vladimíra Špidlu
2.1. Silvestrovské aktuální postřehy
2.1. Zástupný problém: Havlovy milosti
2.1. Báječný nový (tajný) svět

Nepřehlédněte

Upozorňuji čtenáře !!!
ČT 6.1. odvysílala druhý díl cyklu, který by neměl ujít vaší pozornosti. Pokračovat bude dalšími díly pravidelně vždy ve čtvrtek a pondělí ve 20:00 na ČT 2. Je trestuhodné, že veřejnoprávní televize není schopna zařadit upoutávky na tento veřejnoprávní pořad a reprízuje ho až pozdě v noci, zatímco plýtvá vysílacím časem na upoutávky pořadů, které mají komerční charakter. Stejná neschopnost pracovníků ČT provází zařazení nočních repríz. Hlavně, že všichni, včetně 15 členů Rady ČT dokonale vědí, co je veřejnoprávnost.

Ztracená duše národa

Cyklus sedmi hodinových dokumentárních filmů nazvaný „Ztracená duše národa" mapuje příběhy politických vězňů z padesátých let, které můžeme i dnes vnímat aktuálně při srovnání s dnešní "normalizovanou" národní duší. Do každého dílu jsou zařazeny tři až čtyři podobné osudy. Jejich nositelé jsou osoby lidsky nezvykle kvalitní, s pevnými životními postoji a vlastnostmi jako je čestnost, hrdost, silná vůle. Mnozí z nich stojí před kamerou vůbec poprvé.

Cyklus připomíná národní "ztráty", které přetrvávají až dodnes. Vybírá si přitom specifické části obyvatelstva, na nichž byly "ztráty" nejvíce viditelné, sloupy na nichž stála tehdejší demokratická společnost, kterou komunisté zdestruovali. Vyřazení desetitisíců lidí, určitých charakterů ze společenského života pak znamenalo i oslabení duše národa vůbec. Z toho pak vychází současný stav, kdy takzvaně "nejsou lidi", nejsou vlastenci, organizátoři, vůdci. Ukazuje se, že to co zasela komunistická perzekuce stále přetrvává nejen v národním podvědomí.
Druhý díl Ztráta tradice oživuje vzpomínky na zpřetrhávání kontinuity selských rodů a násilné přeměny venkova. Opakování: 13.01., ČT2

Poznámka JD: Je neuvěřitelné, že tento kvalitní dokument je dílem tvůrčí skupiny Jana Šterna, která současně produkuje i tak hloupý pořad , jakým je Taxi, prosím.

Tiskové zprávy

Silvestrovská a novoroční přízeň diváků patří NOVĚ
Andělská tvář, český film vyrobený v koprodukci s TV NOVA se stal po Televizních novinách nejsledovanějším pořadem prvního dne roku. Diváci tomuto filmu dali přednost před Svěrákovým Tmavomodrým světem

Rekordní sledovanost Televizních novin
Televizní noviny jsou stabilně a dlouhodobě absolutně nejsledovanějším pořadem vysílaným v České republice

Upoutávka

Pavel Landa

stálý autor Virtually, vydal v nakladatelství Academia knížku

Třináct procházek historií dovedených až do našich dnů. Vystupuje v ní dcera Antonína Dvořáka, vdova Mašínová, svatá Veronika, paní Millerová, žena kapelníka Glenna Millera, hraběnka ze Salisbury, Kollárova manželka Wilhemina Schmidtová, milosrdná Florence Nightingalová a další.

Landovu knížku lze objednat na dobírku na adrese expedice@academia.cz.


David Hanák

ÚVAHY REAKCIONÁŘE

Proč není sociologie věda?
Co je svoboda a rovnost?
Kdo byl František Jan Vavák?
Co je ekologismus?
Proč nevstupovat do EU?

Tato knížka je výsledkem konzervativních úvah autora, které ho čím dál více odlišují od “oficiálního” pojetí politologie. Jeho další názory najdete také na: www.euroskeptik.cz

Rozsah 112 stran, cena 99 Kč, laminovaná obálka.
Knihu můžete objednat na adrese: STUDIO ARX, Venhudova 17, 614 00 Brno, tel./fax 545 213 862, e-mail: cdk@iol.cz