ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Zrušme monarchii

„Jacques Chirac bude jedním z kolegů nového českého prezidenta v EU,“ hlásá „pouták“ víkendové přílohy Mladé fronty Dnes. Jak se to vezme – bude i nebude. Ryze formálně snad ano (prezident jako prezident), skutečným partnerem francouzské hlavě státu na mezinárodních fórech však byl a bude český premiér. I na kodaňském summitu Evropské unie nereprezentoval stát prezident Havel, nýbrž premiér Špidla, stejně jako Německo nezastupoval prezident Rau, ale kancléř Schröder.

Čím to je? Tím, že v Česku i v Německu máme parlamentní systém s ústřední rolí zastupitelského sboru, z něhož odvozuje svou moc vláda v čele s premiérem (kancléřem). Naproti tomu ve Francii funguje hybridní poloprezidentský systém, jejž v roce 1958 sobě na míru ušil generál de Gaulle. V posledních desetiletích evropské parlamentní demokracie nastoupily trend omezování pravomocí hlav státu, jenž zasáhl i Francii zkrácením prezidentského mandátu ze sedmi na pět let.

Česko sice „míří do Evropy“, ale o hlavě státu se tu – zcela proti duchu parlamentní demokracie - nadále hovoří jako o jakémsi polobohu. Podepsal se na tom i sám Václav Havel, který se jak mohl povyšoval nad parlament, soudy a vládu. Snad má Klaus, který Havlovy panovnické excesy tvrdě kritizoval, natolik soudnosti, aby jako prezident nešel v jeho šlépějích a sázel spíše na svou přirozenou autoritu, již si za léta působení v české politice získal. Prezidentský kandidát Pithart má poněkud jiné přednosti: díky tomu, že nedokáže k ničemu zaujmout jasné stanovisko, takřka nikomu nevadí, a mnohým navíc imponuje svou přemýšlivou, ustaranou grimasou.

Je to opravdu tak moc, chtít prezidenta, který by krátce po svém příchodu na Hrad nepropadl představě, že je císařem z Boží milosti?

komentář
poslat

tisknout

6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



Chvála Bohu, Pithart nezvolen
Jana Dědečková
Chybila jsem ve svých úvahách, když jsem s jistotou předpokládala, že Petr Pithart bude 15.1.2003 zvolen prezidentem České republiky. Domnívám se, že se stejnou jistotou ke své volbě přistupoval Petr Pithart. Jeho rozladění po fatálním debaklu bylo tak očividné, že pro přítomné novináře na otázku „ jaké jsou jeho pocity“, stačil po skončené volbě pouze opakovat jedinou větu „ to je problém sociálních demokratů“, čímž zřejmě měl na mysli problém s jejich stranickou neposlušností.

Projev před volbou prezidenta
Václav Klaus
Vážení poslanci, vážení senátoři, předstupuji před Vás - s plnou vážností, zodpovědností a pokorou - jako kandidát na funkci prezidenta České republiky. Dovolte mi, abych Vám přiblížil své motivy i svou představu o této nejvyšší ústavní funkci a abych se dotknul i několika dalších témat, a to z trochu jiné perspektivy, než jakou mi umožňovaly funkce ministra financí, premiéra, předsedy sněmovny či předsedy velké politické strany.

Konec kapitalismu
Vilém Barák
Většina lidí pociťuje nekonečné potřeby, chce bydlet v pěkném domě, módně se oblékat, mít auto, cestovat po světě a ti co tohle všechno mají, chtějí ještě více. Naše potřeby, fantazie a nespokojenost s vlastním údělem i okolním světem neznají hranice a jsou hnací silou civilizace. Jediné co nám brání dosáhnout „úplné spokojenosti“ je rozsah vlastnictví.

Pravda o Karlu Des Fours - Walderode.
Petr Stehlík
Dne 14. 01. 2003 ve 14 hodin se konalo soudní přelíčení u Ústavního soudu v Brně ve věci stížnosti proti rozsudku Městského soudu v Praze a rozhodnutí Okresního úřadu Liberec - pozemkového úřadu, kterou podala vdova po Karlu Des Fours - Walderodovi Johanne Kammerlander prostřednictvím JUDr. Felixe Nevřely.

Hladovkou proti kouření
Martin Škapík
Nezávislý novinář Martin Škapík, iniciátor webového projektu proti DĚTSKÉMU KUŘÁCTVÍ www.nekurte.cz (ktere odborne auditoruji PHDr. MUDr. Eva Kralikova a MUDr. Jiri Votruba z 1.lek fakulty KU, započal v budově ČT dne 15.1.2002 symbolickou hladovku s mottem "Informujte o detskem nekuractvi", kterou se bude snazit upozornit na to, ze jiz mnoho let marne prosi zpravodajstvi Ceske Televize, aby reflektovalo toto nejvetsi spolecenske nebezpeci.


Jak příznačné!!! Glosa
Pavel Kovařík

Petr Pithart ve svém rozhovoru pro dnešní (11.1.2003) Mladou frontu uvádí:
"Čtyři a půl roku jsem byl mimo politiku, vrátil jsem se k občanskému povolání. I předtím jsem dvacet let žil na okraji společnosti."
Myslím, že zde netřeba komentáře. Dle mnoha, zvláště provládních, hlasů největší favorit pro první kolo prezidentských voleb tvrdí, že člověk pracující se rovná člověk na okraji společnosti!!! Jak duchaplné. Jak sám říká: "Nemám důvod si nemyslet, že se pro tuto funkci docela hodím a že si to myslí i kolegové senátoři." Opravdu, skromnost hodná hlavy státu.
A jeho hlas volební? "Už jsem to řekl, že si ho dám. Tak si ho dám!" Co dodat, pravda zvítězí.

Doporučuji odjinud

Václav Klaus
Jde ještě vůbec něco napsat o člověku, o němž bylo za posledních třináct let napsáno téměř všechno? Vždyť každé jeho gesto, intonace hlasu i obsah textových zpráv z mobilu se staly natolik součástí veřejného zájmu, že se zdá, jako by se pan profesor (už to kožené oslovení!) stal živým inventářem novodobé historie. Namísto memorování osobních údajů se raději podívejme na několik důležitých obrazů z jeho politického života.

Rok 2003: užívací nálada vrcholí
Dvanáct uplynulých měsíců se dá charakterizovat různě: lidé v zaplavených oblastech mohou mluvit o roku velkých povodní, politická levice bude zdůrazňovat vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny, politická pravice naopak triumf v senátních a obecních volbách. K popsání společenské atmosféry to ale nestačí.

Socialisticky pracovat, socialisticky žít
To bylo jedno z ústředních hesel v naší socialistické republice letech 1948 – 1989. Když jsem procházel výstavou „Československý socialistický realismus 1948 – 1958“ v Rudolfinu vzpomněl jsem si na to heslo několikrát a napadlo mne, že se dokonale hodí na dnešní situaci v našich veřejnoprávních médiích – jak v ČRO, tak především v ČT. Při jejich sledování mám neodbytný pocit, jakoby všichni pracovníci těchto sdělovacích prostředků studovali v letech 1948 – 1958 a ti „nejschopnější“ se v rámci nějaké rozsáhlé náborové akce (něco jako „Mladá krev do našich řad“) stali vedoucími redaktory.

Klimešovi se nedaří plnit jeho programové prohlášení
Prozatímní generální ředitel České televize Petr Klimeš ve svém programovém prohlášení mimo jiné deklaroval: „V oblasti personální práce a lidských zdrojů nepředpokládám rovněž žádné podstatné změny. Odmítám plošný, kampaňovitý přístup či "známkování" spolupracovníků podle sympatií k dřívějšímu či ještě předchozím vedením ČT." Klimešovo prohlášení odznělo na zasedání Rady ČT 4. 12. 2002. Po měsíci Klimešova působení v čele veřejnoprávní televize se však zdá, že se mu nedaří jeho předsevzetí naplnit.

Seznam osob, které podporují mediální socialismus
Postavit podnikání s informacemi a zábavou mimo zákon je programem těchto osob:
Jana Beránka, Petra Borkovce, Ivana Klímy, Michaela Kocába, Tomáše Pojara, Břetislava Rychlíka, Zdeňka Slouka, Alexandra Sticha, Jaroslava Šabaty, Ondřeje Vaculíka, Jiřího Vančury a Aleny Zemančíkové. Soukromá média a mediální agentury by rovněž chtěli zakázat: Alexandr Kliment, Jan Novotný, Petr Pospíchal, Jan Šabata, Ladislav Šenkýř a Ludvík Vaculík.

Články minulého týdne

15.1. Volte prezidenta tak, abyste se nemuseli sami za sebe stydět
15.1. O (ne)presidentství
15.1. Bumerang!!!
15.1. Nestydové
15.1. Otevřený dopis Václavu Havlovi
15.1. Otevreny dopis presidentu Ceske republiky
14.1. Nepřípustní kandidáti
14.1. A Bohdalku znáš? aneb Podivný svět podle Podivena II.
14.1. Zjevení ideálního kandidáta
14.1. Poslanecké lámání chleba a dítě k veterináři
13.1. Protest Václava Klause
13.1. Podivný svět podle Podivena
13.1. Volba kocourkovského krále
13.1. Američtí socialisté
13.1. Jsou některé trestní případy zpolitizované?

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Upozorňuji čtenáře !!!
ČT 6.1. odvysílala druhý díl cyklu Ztracená duše národa, který by neměl ujít vaší pozornosti. Pokračovat bude dalšími díly pravidelně vždy ve čtvrtek a pondělí ve 20:00 na ČT 2. Je trestuhodné, že veřejnoprávní televize není schopna zařadit upoutávky na tento veřejnoprávní pořad a reprízuje ho až pozdě v noci, zatímco plýtvá vysílacím časem na upoutávky pořadů, které mají komerční charakter. Stejná neschopnost pracovníků ČT provází zařazení nočních repríz. Hlavně, že všichni, včetně 15 členů Rady ČT dokonale vědí, co je veřejnoprávnost.

Poznámka JD: Je neuvěřitelné, že tento kvalitní dokument je dílem tvůrčí skupiny Jana Šterna, která současně produkuje i tak hloupý pořad , jakým je Taxi, prosím.

Tiskové zprávy

PC WORLD nabízí „Supertriky pro váš počítač“ také na internetu

Magazín PC WORLD připravil speciál s názvem Supertriky pro váš počítač. Součástí speciálu je CD-ROM s programy, které odkrývají skryté možnosti Windows, opravují chyby nebo nabízejí některé zajímavé funkce. Pro velký zájem čtenářů je nyní možné speciál získat také přes internet na stránkách http://www.pcworld.cz/pcw.nsf/html/special.htm.

V neděli 19. ledna 2003 se v novém obchodním centru EUROPARK ve Štěrboholích uskuteční v době od 12.00 do 18.00 kulečníková exhibice Jiřího Korna.

V rámci celodenního programu se návštěvníci mohou těšit nejen na kulečníkovou exhibici Jiřího Korna, ale i na jeho hudební vystoupení. Kromě toho si návštěvníci mohou poslechnout, jak zpívají moderátorky televizního pořadu Prásk pod názvem Berušky (Lenka Hornová,Gábina Pártyšová, Lucie Benešová).

15.1. Převládl politický zájem na vydání senátora Železného

Případ V. Železného je opět výjimkou – jako dosud jediný senátor neměl příležitost předložit důkazyV rozhodování mandátového a imunitního výboru převládl evidentně politický zájem na rychlém vydání senátora Dr. Vladimíra Železného k dalšímu vyšetřování policií bez ohledu na fakt, že Dr. Železný senátory upozornil, že bude schopen během 14 dnů předložit důkazy o manipulování s vyšetřováním svých kauz. Manipulace se dokonce objevily i v žádosti o jeho vydání.

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

.

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...