Povolební kocovina a nemravní poslanci

Jiří Vyhnalík

Další volby, další znechucení nad tím, že nic nefunguje. Všichni nadávají, ale nevidí příčinu. Kdysi, jako student VŠ jsem byl pozván na večírek, kde se sešlo poměrně dost lidí a jen málo z nich se znalo z dřívějška. Požadavek pro pozvané byl jednoduchý, doneste sebou potraviny, co nejvíce druhů. Přinesené potraviny se pak vyrovnaly na stůl a začal první úkol: "Oprostěte se od předsudků a bez ohledu na chuť vytvářejte ze surovin, jež máte k disposici výtvarné objekty." Zábava veliká a výsledky byly úchvatné. Pak ovšem přišel druhý úkol: "Tak a teď to všechno snězte." Teď zábava pokračovala, ale výsledky byly tristní. Jak to souvisí s naší dnešní politickou situací? My také máme Ústavu napsanou spíše pro oko a příliš se při jejím vzniku nepřemýšlelo o tom, jak bude fungovat v praxi. Je třeba pochopit, že ústava není kreací pro oslňování filosofů, ale má být základním zákonem státu, který řídí jeho fungování. Pokud je napsaná špatně, stát špatně funguje, pokud dobře umožňuje rychlé a správné řízení země. Presidentský úřad je politický a jeho držitel ovlivňuje politický chod země. Pokud se podíváme na naši moderní historii, vidíme, že se jednalo vesměs o období přelomová, kdy se politická reprezentace shodla na silné osobnosti. (TGM, Beneš, Havel). Nebo o období, kdy presidentská funkce neměla praktický význam a zůstávala ve vleku dominantní ideologie (Hácha, Gottwald, Zápotocký, ... Husák).

Dnes volíme konečně presidenta, který není představitelem či sluhou jediné správné ideologie a moci a zároveň, doufejme, nebude muset být presidentem krizovým. A vidíme, že systém, který tak "dobře" fungoval v minulých dobách nefunguje. Poměrným systémem zvolený parlament nám nejen není schopen dát akceschopnou vládu, která by mohla zemi odpovědně řídit, ale není ani schopen zvolit presidenta.

Není to díky nějaké zvrhlosti poslanců, kteří by volbu bojkotovali, ale je to díky tomu, že k tomu vede špatný volební systém a špatně napsaná ústava. Řešením může být většinový volební systém do poslanecké sněmovny, přímá volba presidenta a u senátu je možné zachovat stávající uspořádání, nebo i zrušit a část jeho pravomocí převést na přímo voleného presidenta. Takže nemravní jsou ti poslanci, kteří si nefunkčnost stávajícího uspořádání uvědomují a nejenže se ho nesnaží změnit, ale naopak ho využívají ke svému politikaření a k tomu aby si posílili své pozice. Dělají tak totiž na úkor celého státu, v přímém rozporu se svým poslaneckým slibem.

27. ledna 2003