Volby a hlasy komunistů

Thomas Haas

Dočetl jsem se o glose pana Rupnika, diví se v ní, že komunisté mají takový vliv teď, na konci presidentské éry Václava Havla. Pan Rupník je asi slepý, neviděl po celou tu dobu kdo je nejlepším přítelem Václava Havla (Čalfa), s kým pan president obchoduje? (Chemapol a pan Junek) To, že dnes může existovat jako legální a parlamentní strana tatáž zločinecká organizace která dokázala proměnit suverénní stát na začátku její vlády v okupovaný satelit cizí mocnosti na jejím konci, zavedla tuto zemi s jejím přírodním bohatstvím a neuvěřitelným potenciálem vzdělaných a pracovitých lidí do pozice rozvojové země v ekonomice, která žalářovala a vraždila své politické oponenty, která i sama mezi svými vlastními "soudruhy" řešila odchýlení od stranické linie šibenicemi, to je i zásluhou pana presidenta, a jeho přátel, pánů Rychetského a Jičínského, kteří nás přesvědčovali, že nelze přerušit právní kontinuitu, i když příklad Německa dokazuje, že se to udělat dá. Titíž pánové a pan president Havel nám vysvětlovali, že se nedá zakazovat myšlení, idea. Ano, ale zakázat se dá zločinecká organizace, jakou Komunistická strana prokazatelně byla.

Nikdy nepochopím, proč tato strana nemohla být zakázána hned po Listopadu, pokud někdo chtěl věřit marxistickým a leninským "ideálům", nikdo by mu nebránil založit si stranu novou, a začít na zelené louce, tak jako to udělaly jiné vznikající strany. Bohužel zdá se, že tehdy ani dnes nešlo o ideály, šlo o to, jak uchránit KSČ a její vliv. A to se, jak je vidět nyní, dokonale povedlo.

Dnes již není možné stíhat ani ty největší komunistické zločiny, soudruzi totiž jednali podle tehdy platných zákonů. Měli jsme možnost jejich "platné" zákony prohlásit za neplatné protože byly schválené loutkovým parlamentem v době diktatury, to ovšem nešlo, protože by to bylo nedemokratické a přerušilo by to právní kontinuitu.

A tak jsme dnes, 12 let po pádu komunistického režimu svědky toho, že KSČ, se kterou se lidé na náměstích kdysi loučili zvoněním klíčů je dnes silnou parlamenní stranou, její člen, místopředseda parlamentu často řídí jeho zasedání, pět ze sedmi dodnes navržených kandidátů na presidentský úřad byli bývalí členové Komunistické strany.a kandidáti na funkci presidenta musí s chtě nechtě s klubem KSČ jednat.

Pokrytci se dnes pohoršují a pan Rupnik se diví.

Ale buďme spravedliví, komunisté byli přeci jenom potrestáni. Pan president je nezval na hrad.

27. ledna 2003