Dostál ví, jak se píše „vůl“

Petr Štěpánek

Obrátil se na mne pan Vladimír Levinský z Ústí nad Orlicí, člen Konfederace politických vězňů, a poskytl mi svoji korespondenci s ministrem kultury Pavlem Dostálem. Je to zajímavé čtení, neboť má jistou vypovídací hodnotu. Posuďte sami.

Nejprve napsal pan Levinský ministru Dostálovi. Stalo se tak v souvislosti s vypjatou situací kolem krize v České televizi a dopis obsahoval kritiku ministra za podporu stávky. Člen vlády České republiky Pavel Dostál mu odpověděl na hlavičkové papíře ministra kultury takto:


Vážený pane Levinský,

nevím, proč mi otevřeným dopisem sdělujete, že hodláte porušit zákon neplacením televizního poplatku. Zřejmě asi netušíte, že se platí za přístroj, nikoli za program. A ve slově kultura se nepíše kroužkované „u“. To se píše například ve slově „vůl“.

(podpis Dostál)

V Praze 23. března 2001

Pan Levinský panu ministrovi odpověděl takto:

Vážený pane ministře,

uctivě Vám děkuji za Váš dopis ze dne 23. 3. 2001 a Vaše poučení, kde se píše kroužkované „u“. Bohužel jsem jako školák za první republiky na Slovensku neměl možnost tuto znalost české gramatiky získat. Protože často nedostávám dopisy od pánů ministrů, rád se Vaším dopisem chlubím svým přátelům a známým. Nejvíce se jim líbí dvě poslední slova: „vůl“ a Váš podpis.

Přeji Vám pevné fyzické a hlavně psychické zdraví!

(podpis Levinský)

Ústí nad Orlicí, 15. 4. 2001

Myslím, že jakýkoli komentář není třeba. Závěr, jak kulturního máme minstra kultury, si jistě každý učiní sám.


Petr Štěpánek

8. října 2002