ARCHIV
leden 2003
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
IX , X , XI XII >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Zrušme monarchii

„Jacques Chirac bude jedním z kolegů nového českého prezidenta v EU,“ hlásá „pouták“ víkendové přílohy Mladé fronty Dnes. Jak se to vezme – bude i nebude. Ryze formálně snad ano (prezident jako prezident), skutečným partnerem francouzské hlavě státu na mezinárodních fórech však byl a bude český premiér. I na kodaňském summitu Evropské unie nereprezentoval stát prezident Havel, nýbrž premiér Špidla, stejně jako Německo nezastupoval prezident Rau, ale kancléř Schröder.

Čím to je? Tím, že v Česku i v Německu máme parlamentní systém s ústřední rolí zastupitelského sboru, z něhož odvozuje svou moc vláda v čele s premiérem (kancléřem). Naproti tomu ve Francii funguje hybridní poloprezidentský systém, jejž v roce 1958 sobě na míru ušil generál de Gaulle. V posledních desetiletích evropské parlamentní demokracie nastoupily trend omezování pravomocí hlav státu, jenž zasáhl i Francii zkrácením prezidentského mandátu ze sedmi na pět let.

Česko sice „míří do Evropy“, ale o hlavě státu se tu – zcela proti duchu parlamentní demokracie - nadále hovoří jako o jakémsi polobohu. Podepsal se na tom i sám Václav Havel, který se jak mohl povyšoval nad parlament, soudy a vládu. Snad má Klaus, který Havlovy panovnické excesy tvrdě kritizoval, natolik soudnosti, aby jako prezident nešel v jeho šlépějích a sázel spíše na svou přirozenou autoritu, již si za léta působení v české politice získal. Prezidentský kandidát Pithart má poněkud jiné přednosti: díky tomu, že nedokáže k ničemu zaujmout jasné stanovisko, takřka nikomu nevadí, a mnohým navíc imponuje svou přemýšlivou, ustaranou grimasou.

Je to opravdu tak moc, chtít prezidenta, který by krátce po svém příchodu na Hrad nepropadl představě, že je císařem z Boží milosti?

komentář
poslat

tisknout

6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Kancléř Ivo Mathé v rozhovoru pro Reflex o svém dětství:
Pokud platíte ve čtrnácti činži a vyplňujete daňová přiznání, v dospělosti jde leccos líp.
(Výjimečný člověk. Za všechny občany v té době vyplňovali daňové přiznání komunisté, jen Mathé si ho vyplňoval sám)

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Předvolební říkanka o vkusu
Josef Havránek

Hradčanské obří srdce o mnohém lecos říká:
megaloman, nebo geniální humanista ?
Každopádně, je to ale síla !

Vizuální umělci z podstaty jsou chtiví,
může být i hůře jak se volba blíží.
Transplantují srdce a nabízí se tuze
neonová bába s bradkou, modrý pták, či pěticípá růže.

Jeden…..aby vylít z kůže !!!

15.1. Volte prezidenta tak, abyste se nemuseli sami za sebe stydět
Milena Varadinková
Tábor pravdy a lásky nám za prezidenta vnucuje Pitharta, přičemž jejich hlavním argumentem je, že Pithart je osobností, která prý – narozdíl od Klause – společnost „spojuje“. Nevím koho spojuje Pithart s kým, ale v normálních lidech budí jeho jméno mnohem větší averzi, než jméno Klaus. Stačí si projít diskuse na internetu a snadno zjistíme, že Pithart nejen že není osobností spojující, ale naopak osobností pro většinu lidí velmi nepřijatelnou.

15.1. O (ne)presidentství
Petr Žantovský
V těchto dnech nás čeká dlouho očekávaná (a trochu i obávaná) chvíle pravdy: po třinácti letech opustí post hlavy státu „president – převratitel“ Václav Havel, který víc než roli čelního politika sehrával roli symbolu. Byl prvním presidentem po odchodu komunistů od totalitního kormidla, mnohým splýval s dvacetiletou rezistencí či dokonce odporem vůči komunistické vládě, byl zkrátka ikonou, a teď nesuďme, zda přičiněním svým, zásluhou jiných či shodou historických okolností.

15.1. Bumerang!!!
Michal Haslinger
Není to tak dávno, kdy do života lidí zasahovala politická organizace, navenek se tvářící jako ochránce práv pracujících. Ano, byla to ROH. Bylo by směšné si myslet, že totalitní systém KSČ, který řídil celé hospodářství, dovolí někomu hájit práva zaměstnanců. Vždyť se všichni měli dobře a šli za světlými zítřky. ROH v té době nám mohla dát pěknou poukázku do perfektně zchátralého, kdysi luxusního, hotelu na podnikovou rekreaci. Jen vzpomeňme na propagandistické totalitní filmy „Anděl na horách a Anděl na…..“

15.1. Nestydové
Zdeněk Jemelík
České politické "elity" se nestydí. Zatímco průzkumy veřejného mínění, ovlivněného trapnými tanečky kolem výběru nového presidenta, neklamně upozorňují, že voliči mají toho "tyátru" právě tak dost, a přejí si zvolit hlavu státu přímou volbou, vedoucí představitelé politických stran i sami presidentští kandidáti dávají nepokrytě najevo, že je "hlas lidu" ani dost málo nevzrušuje, a že naopak doufají ve šťastné završení nepřímé volby. Nemohou přece dopustit, aby si hloupý lid zvolil jedno ze dvou ohavných politických strašidel: Klause nebo Zemana.

15.1. OTEVŘENÝ DOPIS VÁCLAVU HAVLOVI, PREZIDENTOVI ČESKÉ REPUBLIKY
John Bok
krátce před vypršením Vašeho mandátu bychom Vám chtěli poděkovat za vše, co jste jako hlava státu pro naši vlast vykonal. Vážíme si zvláště Vašeho osobního podílu na vytvoření příznivého mínění zahraniční veřejnosti o našem novém státu a Vaší šlechetnosti, s kterou jste zmírnil utrpení dvou tisíc omilostněných a jejich rodin.

15.1. Otevreny dopis presidentu Ceske republiky
Stockholm021203
Uplynulo 13 let co jste se dostal k moci a sliboval jste ceskemu narodu svobodu,demokracii a restituci.Ja Jiri Dolejs jsi dovoluji upozornit cely svet ze Vase vlada nam zkonfiskovala majetky nasich deti matek a otcu nasich nejblizsich presne jako to delali fasisticky zlocinci a krvelacni komunisti!

15.1. Převládl politický zájem na vydání senátora Železného
Případ V. Železného je opět výjimkou – jako dosud jediný senátor neměl příležitost předložit důkazyV rozhodování mandátového a imunitního výboru převládl evidentně politický zájem na rychlém vydání senátora Dr. Vladimíra Železného k dalšímu vyšetřování policií bez ohledu na fakt, že Dr. Železný senátory upozornil, že bude schopen během 14 dnů předložit důkazy o manipulování s vyšetřováním svých kauz. Manipulace se dokonce objevily i v žádosti o jeho vydání.


Jak příznačné!!! Glosa
Pavel Kovařík

Petr Pithart ve svém rozhovoru pro dnešní (11.1.2003) Mladou frontu uvádí:
"Čtyři a půl roku jsem byl mimo politiku, vrátil jsem se k občanskému povolání. I předtím jsem dvacet let žil na okraji společnosti."
Myslím, že zde netřeba komentáře. Dle mnoha, zvláště provládních, hlasů největší favorit pro první kolo prezidentských voleb tvrdí, že člověk pracující se rovná člověk na okraji společnosti!!! Jak duchaplné. Jak sám říká: "Nemám důvod si nemyslet, že se pro tuto funkci docela hodím a že si to myslí i kolegové senátoři." Opravdu, skromnost hodná hlavy státu.
A jeho hlas volební? "Už jsem to řekl, že si ho dám. Tak si ho dám!" Co dodat, pravda zvítězí.

Doporučuji odjinud

Rada ČT si komplikuje situaci
Rada včera projednala mandátní smlouvu spojenou s výběrovým řízením na generálního ředitele České televize. V reflexi na mediální kritiku svého postupu, zejména angažování privátní firmy Hofírek Consulting, radní odmítli jakékoliv zpochybňování konkurzu.

Rašín by jim nafackoval
Ekonom KAREL KŘÍŽ (41) je mužem nekompromisních názorů na ekonomiku a společnost. Povídání jsme začali o současné vládě a její finanční politice.

Neznalost nebo demagogie ?
Mladá fronta Dnes ve svém včerejším článku Stropnický náhle vzdal boj o ředitele ČT věnuje pozornost probíhajícímu tendru na generálního ředitele České televize.

Je internetová žurnalistika ranou etice?
Byla to právě aféra s Monikou Lewinskou, která ve Spojených státech rozčeřila diskusi rozdílu etiky internetové a klasické žurnalistiky.

Ostuda českých novinářů: Místo kotelny pornočasopis
Věnovat se s velkou péčí maličkostem, to mnoha novinářům vyhovuje. Drobností se najde vždy hora a zaobírat se jednou z nich nevyžaduje nic než neomalenou chuť tu podružnost důkladně rozžvýkat a hodně nafouknout.

Články minulého týdne

14.1. Nepřípustní kandidáti
14.1. A Bohdalku znáš? aneb Podivný svět podle Podivena II.
14.1. Zjevení ideálního kandidáta
14.1. Poslanecké lámání chleba a dítě k veterináři
13.1. Protest Václava Klause
13.1. Podivný svět podle Podivena
13.1. Volba kocourkovského krále
13.1. Američtí socialisté
13.1. Jsou některé trestní případy zpolitizované?
9.1. Revue Proglas v roce 2003 s novým názvem
9.1. Vznikne plovoucí stranický systém?
9.1. Konstantin Stanislavskij nenáviděný i uznávaný
9.1. Česká literární xenofobie
8.1. Špidlovy šprky
8.1. Václav Havel – obět vlastní svatozáře
8.1. Sirotci, tentokrát Klausovi
8.1. Jsem plebejec, ale ne hulvát
8.1. Stávka sociálních tramvají a presidenti z leknutí
8.1. Umění skandalizace

Nepřehlédněte

Upozorňuji čtenáře !!!
ČT 6.1. odvysílala druhý díl cyklu Ztracená duše národa, který by neměl ujít vaší pozornosti. Pokračovat bude dalšími díly pravidelně vždy ve čtvrtek a pondělí ve 20:00 na ČT 2. Je trestuhodné, že veřejnoprávní televize není schopna zařadit upoutávky na tento veřejnoprávní pořad a reprízuje ho až pozdě v noci, zatímco plýtvá vysílacím časem na upoutávky pořadů, které mají komerční charakter. Stejná neschopnost pracovníků ČT provází zařazení nočních repríz. Hlavně, že všichni, včetně 15 členů Rady ČT dokonale vědí, co je veřejnoprávnost.

Poznámka JD: Je neuvěřitelné, že tento kvalitní dokument je dílem tvůrčí skupiny Jana Šterna, která současně produkuje i tak hloupý pořad , jakým je Taxi, prosím.

Tiskové zprávy

PC WORLD nabízí „Supertriky pro váš počítač“ také na internetu

Magazín PC WORLD připravil speciál s názvem Supertriky pro váš počítač. Součástí speciálu je CD-ROM s programy, které odkrývají skryté možnosti Windows, opravují chyby nebo nabízejí některé zajímavé funkce. Pro velký zájem čtenářů je nyní možné speciál získat také přes internet na stránkách http://www.pcworld.cz/pcw.nsf/html/special.htm.

V neděli 19. ledna 2003 se v novém obchodním centru EUROPARK ve Štěrboholích uskuteční v době od 12.00 do 18.00 kulečníková exhibice Jiřího Korna.

V rámci celodenního programu se návštěvníci mohou těšit nejen na kulečníkovou exhibici Jiřího Korna, ale i na jeho hudební vystoupení. Kromě toho si návštěvníci mohou poslechnout, jak zpívají moderátorky televizního pořadu Prásk pod názvem Berušky (Lenka Hornová,Gábina Pártyšová, Lucie Benešová).

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

.

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...