ARCHIV
unor 2003
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
leden 2003 >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Havel a Klaus

Dva Václavové: Havel a Klaus. Osobnosti účastnící se všech rozhodujících dějů uplynulého desetiletí. Rivalové s radikálně odlišným pojetím politiky. Havel před stranami preferoval struktury typu všeobjímajícího Občanského fóra, jež v roce 1989 sám stvořil. Klaus rok a půl nato OF rozbil a založením názorově vyhraněné strany na jeho troskách položil základy skutečné pluralitní demokracie v zemi.

Prezident Havel se Klause několikrát pokusil odstranit ze scény; nepodařilo se. V současnosti nese svůj podíl na ústavní krizi (stát bez prezidenta) posilující mýtus jeho nenahraditelnosti. Fandí hledání „obecně přijatelné osobnosti“ pro prezidentskou funkci, u níž je hlavní podmínkou, aby žádnou osobností nebyla. Havel dělá vše pro to, aby se prezidentem po něm nestal Klaus.

Exprezident nikdy nesázel na standardní demokratické mechanismy; to, že se mu protiví, neváhal opakovaně dávat najevo. Vybudoval si vlastní mocenskou strukturu fungující na principech osobních vztahů a vazeb s lidmi z (převážně pražských) elit, s jejíž pomocí zákulisně ovlivňoval politiku. Teprve v době tzv. televizní krize, v níž se prezident nemálo angažoval, získala tahle struktura jméno: Havlův věrný pobočník Jiří Pehe ustavil „mocnou umělecko-publicistickou frontu“ (Právo, 29. 12. 2000). Hlavním úkolem fronty bylo šířit havlovskou propagandu a mediálně likvidovat prezidentovy oponenty.

Na sklonku roku 1989 znělo v pražských ulicích „Havel na Hrad!“ Lidé tenkrát Havla neznali, v čele země však chtěli mít uznávaného disidenta. V duchu premisy „prezident se nevolí, ten prostě je“ byla Havlova první volba určitě legitimní, i když ji uskutečnil nelegitimní komunistický parlament. Dnes je onou přirozenou volbou Klaus. Jeho pozice se od té Havlovy před třinácti lety diametrálně liší: lidé jej znají velmi dobře, se všemi jeho klady i zápory. I proto si ho přejí vidět na Hradě. Odcházejícímu prezidentovi se to nemusí líbit, může proti tomu protestovat... bohužel to není to jediné, co proti tomu může dělat.

komentář
poslat

tisknout

27.1.Zemanův pád
20.1. Špidla volí Klause
13.1. Zrušme monarchii
6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Miroslav Macek 31.1.2003 www.viditelnymacek.cz
Krásný termín pro nového prezidenta vymyslel Ondřej Neff: OPOprezident. Tedy prezident, obecně přijatelná osobnost. Nicméně pravdu nemá: kdo je obecně přijatelný, není osobnost, neboť skutečná osobnost proti sobě vždy popuzuje spoustu blbců a nemůže být tedy nikdy "obecně přijatelná".

Bohumil Doležal o Petru Pithartovi, 16. ledna 2003.
„Po neúspěšné volbě se vzteká jako dědeček, kterému ukradli na nádraží kufr.“

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



6.1. Troubení do boje!!!
Jana Dědečková
Dnes ještě ne, ale již za několik málo dní, kdy se pravděpodobně ředitelem ČT opět nestane člověk, kterého si vybrali někteří televizní zaměstnanci, můžeme opět zaslechnout známou větu Adama Komerse „ My vás nerespektujeme“. Do stejné situace, která se jeví jako retrospektiva prožitých události, nás znovu dostávájí hlavní aktéři televizní krize a spacákovi politici . Chtěla jsem vážně komentovat nátlak, který na Radu ČT vyvíjí odborová organizace a staří známí „umělci“, ale musím se jenom smát. Nejsem totiž v tuto chvíli schopna vážně psát o svých obavách o veřejnoprávní instituci, která během dvou let ztratila díky těmto protagonistům veškerou prestiž, a která již dlouhou dobu neplní svou funkci.

6.1. Těžká kocovina z médií
Josef Havránek
Všichni už dobře a z mnoha případů známe, jak diametrálně rozdílně bývá dnes jedna a táž záležitost , dle potřeby zainteresovaných, mediálně interpretována. Nálepkami se nešetří. Jakákoliv dohoda, může být stejně tak označena jako příkladná nekonfliktnost a inspirativní schopnost komunikovat, stejně jako politický handl a odporné kšeftování. Záleží pouze na zadání. Našim mediálním mágům rozhodně nechybí variabilita a motivace. S nelíčeným překvapením můžeme konstatovat , že ani svoboda ani demokratické prostředí z našich médií neodstranilo nestydatou manipulaci, kterou jsme v minulosti automaticky spojovali výhradně s totalitou

6.1. Historie se opakuje?
Jiří Jonáš
Těm, kteří pečlivě sledují diskuse týkající se americké hospodářské politiky a boje proti terorismu, včetně případné války s Irákem, se může zdát, že historie se opakuje. S novými herci, v nové globální politické situaci, ale s pozoruhodně stejnými problémy. Počátek roku 2003 přinesl zintenzivnění diskusí na obě témata. Po tragických událostech 11. září byla sice pozornost americké veřejnosti i politiků zaměřena především na otázky boje proti terorismu a následně rostoucí pravděpodobnosti konfliktu v Iráku. S tím, jak ovšem zůstávala výkonnost americké ekonomiky za (poměrně vysokými) očekáváními, americká veřejnost začala věnovat ekonomickým otázkám stále větší pozornost.

6.1. USA, olej a Irák - argument proti válce?
Tomáš Haas
Situace v Iráku a česká účast na případné ozbrojené akci USA a dalších spojenců proti Iráku se nevyhnutelně stala jedním z hlavních témat českého tisku. Jedním z hlavních argumentů oponentů amerického zásahu a české účasti na na této akci, nebo alespoň nejvíce opakovaným argumentem je to, že se jedná jen o americké zájmy a hlavně o americkou touhu zmocnit se kontroly nad iráckým olejem. Tento argument pokud je mi známo, a pokud jsem měl možnost sledovat česká media nebyl nikde doložen, nebyl podložen žádným rozborem amerických potřeb v oblasti energetiky, přesto by však, pokud by mohl být opřen o fakta, byl velice vážným faktorem pro naší účast nebo neúčast v této akci.

6.1. Obrana Jiřího Pehe
Pavel Landa
Výrokem „Jiří Pehe demonstruje svou zastydlou pubertu“ byla překročena hranice korektně vedené debaty, kdoví, zda se diskuse tím pádem neocitla v zóně žalovatelnosti coby nactiutrhání. I když je pravda, že tesař a trombonista pan Holíkovský, kterému chybí na pravé ruce ukazováček, takže hraje na pozoun tahový, kde ukazováček není zapotřebí, tedy i když pan mistr Holíkovský také zastává názor, že Jiří Pehe píše své články nejspíš kvůli holkám, aby čuměly.

6.1. Nepřekročil vlastní stín
Pavel Kovařík
Tak nám sebrali presidenta. Projevem, jež dle své neslanosti klidně mohl býti napsán již před léty, skončilo oboustranné trápení. Mohl se stát tatíčkem, stal se však mamičkou, nebo, chcete-li, nechtěným dítětem. Pan bývalý president V.H. nepřekročil svůj stín, a nenašel v sobě dost pokory a odvahy k tomu, aby doporučil poslancům a senátorům jako svého nástupce Václava Klause. Žádné překvapení se nekonalo, jen bloud mohl doufat. Já doufal, bohužel.

6.1. Komm, Karl, komm!
Otakar Válek
Konečně jsme se dočkali. Zatímco političtí trubci lelkují, plnokrevníci se řadí na startu přímé prezidentské volby. Mistr, proslulý svou slavičí cílevědomostí a pracovitostí, je rázem horkým favoritem. Pozdě budou honit bycha, Gottovi, prolustrovanému bulvárem skrz naskrz, se na kobylku nedostanou. Až "Pravda vítězí" opět zavlaje nad Hradem, bude Špidla koukat jak telemanový vrata.
P.S. Zdalipak si božský Kája vezme ve svém novém úřadě k srdci slova svého dávného režiséra J.Roháče "Karle, měl bys míň mluvit a víc zpívat"?

Thomas Hass pomáhá koalici s malým hledat OPO

foto: česká redakce BBC


 Eureka!
Podle zprávy BBC byla v Indickém městě Katní soudem prohlášena za neplatnou volba starostky.
Podle soudu se totiž starostkou měla stát žena, a nešťastný bývalý pan Kamala Jaan, který je eunuchem, se proto nekvalifikuje.Většina indických eunuchů se tradičně obléká jako ženy a za ženy se považují.

Je to tedy zdánlivě neřešitelný problém, ovšem pro neúspěšného pana kandidáta na starostku se otevírají netušené možnosti v jedné malé vzdálené Evropské zemi. Ani muž, ani žena, dokážeme si představit ideálnějšího obecně přijatelnějšího presidentského kandidáta koalice?
http://www.bbc.co.uk/czech/svet/030204_eunuch_1900.shtml

Doporučuji odjinud

Cenzúra vo verejnoprávnej televízii prípustná nie je
Uvalenie akéhosi embarga na protagonistov televízie Nova, ktoré interným pokynom vydala Programová rada Českej televízie, by sa nemuselo na prvý pohľad zdať tým, čím v skutočnosti je – cenzúrou. Diskriminácia predstaviteľov konkurencie totiž v komerčnej sfére nie je nič neobvyklého.

Média v ČT 2
Takže deník veřejné služby. To je nápad, o kterém bychom podle publicisty Karla Hvížďaly měli přemýšlet. Tu představu, noviny, které by někdo platil, někdo jiný než čtenáři, vyslovil Hvížďala v novém diskusním pořadu České televize Média, na nějž se diváci mohli poprvé podívat včera v podvečer. Relaci moderoval Jan Pokorný z Českého rozhlasu.

Václav Havel mýtický i skutečný
Václav Klaus
Několik posledních týdnů jsem byl aspoň jednou denně žádán, a to spoustou médií našich i zahraničních, abych zhodnotil Václava Havla a jeho prezidentské působení. Rezolutně jsem to odmítal, protože jsem si byl vědom toho, že jakýkoli můj soud bude novináři a politiky přijímán nikoli jako upřímný soud o Václavu Havlovi, nýbrž jen a jedině jako soud o Václavu Klausovi, řeknu-li cokoli, co bude použitelné k atakování mé osoby. Přesto se do tohoto riskantního kroku pouštím.

Tlačit to někam
rozhovor s M. Topolánkem vedl Jan Potůček
S novým předsedou ODS o brutální četbě, nerozumných disidentech, Klausově esemesce a o tom, že člověk může být hloupý, ale musí o tom vědět

Raději se vztekat, než se stydět
"Tihle mají všichni nějaké pozadí," zhodnotila paní Homolková z Holýšova pro Plzeňský deník svůj vztah ke stranickým kandidátům na prezidentský post. Tlumočila tak rozšířené přání lidu českého, moravského a slezského, aby hlava státu byla osoba nadstranická.

První občan státu bude OPO
OPO je nová zkratka, kterou podle všeho vynalezl komentátor Lidových novin Pavel Máša a já před ním za to smekám - pro Obecně Přijatelnou Osobnost ve smyslu, v jakém nasadil kritéria pro vůdce národa pro příštích pět let Vladimír Špidla. Pátrání po této bytosti se věnovali předáci stran vládní koalice.

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Tiskové zprávy



Robin Hood jen za pětistovku?

GameStar nabídnul ve spolupráci se společností CD Projekt speciální slevu strategické hry Robin Hood. Tuto hru je možné zakoupit v obchodech za cenu 999 Kč, ale po uplatnění kuponu na slevu, který naleznete v novém GameStaru, ji hráč a čtenář časopisu GameStar získá na dobírku za pouhých 499 Kč.

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...