Pozvánka na schůzi disciplinární komise občanského sdružení

Thomas Haas


Vážený pane Lando!


Děkuji vám za zprávu o předvčerejších událostech v restauraci Na Růžku. Za zprávu vám jako předseda našeho sdružení, i když si sakra, jak říká náš pan premiér, taky nemohu vzpomenout na žádné výběrové řízení, uděluji pochvalu, protože to, po dokumentaci povodně v Szegedíně za kterou jsme oba byli veřejně pokáráni paní Dědečkovou, byla první věc kterou jste pro sdružení vykonal, a už bylo opravdu na čase, protože doba je vážná, trůny se hroutí a já jsem od sdružení dostal úkol společně s vámi, popsat průběh přenosu majestátu a říšských práv na následníka trůnu, kterým se stal, pokud se nemýlím, po smrti Jeho Císařské Výsosti Františka Josefa Prvního dvacáteho prvního Listopadu 1916 jistý arcivévoda Karel, kterého nikdo neznal. Alespoň já si myslím, že ho nikdo neznal, protože když o něm nic bližšího nevím ani já, který mám politologické a historické vzdělání, ani Pepa, který zná kdekoho v Karlíně a větší části Žižkova a Libně, musel ten pán být dokonalým obecně přijatelným kandidátem trůnu, protože na něj nikdo nic nevěděl.


Přiznám se vám, pane Lando, že historického vzdělání jsem nabyl na Vysokém Učení Torontském, tedy na americkém kontinentě, a mohl bych proto podat zevrubnou zprávu o posledním idiánském povstání a jeho vůdci, náčelníku Apačů Geronimovi, ale z rakouských arcivévodů znám jen toho korpulentního s tyrolským kloboukem jehož portrét si pamatuji ze školního výletu na Konopiště a jehož jméno jsem si našel ve vašem slovníku. Pak si pamatuji ještě Jana Ortha, který se ztratil někde u břehů Jižní Ameriky a tím se dostal do oblasti zájmu amerických universit, společně s jeho strýcem Maxmiliánem, který se neztratil, ale skončil u zdi v Mexickém Queretaru. Na vlastní oči jsem viděl obrázek jeho popravy v Museo Ciudad de Mexico, a mohu potvrdit, že se revolucionáři nespletli, skutečně ta hlava která vykukovala z obláčků kouře ručnic popravní čety měla zcela zřetelné Habsburské rysy. Ten tlustý arcivévoda v tyroláčku se jmenoval Ferdinand, ani vy jste se pane Lando nespletl. To je zajímavé, tady čtu, že ho taky někde zastřelili, to musela být pěkná rodina! Ten Geronimo zřejmě nikoho nezajímá, to by se asi musel jmenovat Vinnetou, a tak můžeme přejít k dalšímu bodu.

O svém vyšším vzdělání se již stejně raději nechci šířit, protože se v okolí Zelené lípy pohybují agenti pana premiéra Špidly a koalice s malým, kteří legitimují a vyšetřují občany s akademickým vzděláním, aby je po zpracování formulářů zařadili do pořadníku pro presidentskou volbu.

Mnoho českých učenců se v poslední době skrývá, a zřejmě vědí o Habsburské historii a Janu Orthovi ještě více než já, protože nám Pepa sdělil, že jistý senátor, majitel cestovní kanceláře se omluvil ze zasedání Senátu, protože musel vypravit zvláštní letadlo se zájezdem akademiků do Jižní Ameriky, kde výkvět naší vědy hodlá alespoň dočasně zmizet. Pana docenta Koníčka, našeho člena a profesora fenomenologie na Karlově Universitě, který neměl dostatek prostředků na rekreaci v argentinských pampách, pud sebezáchovy donutil urychleně vstoupit do KSČM, poté co se dozvěděl o organizovaném náboru presidentských kandidátů. Novopečený soudruh profesor se zhroutil, když se dozvěděl, že ani členství ve straně jej před náboráři koalice nezachrání, členy byla většina těch nešťastníků. Teď je léčen sestrami a dozorci psychiatrické léčebny v Bohnicích, protože i pan primář Nešpor urychleně odcestoval studovat dechová cvičení pod vedením indického guru Maharišiho.

Pan Konvička, jiný člen našeho občanského sdružení, se s obavami dotazoval, zda si myslíme, že dojde i na maturanty. Pan doktor Žaket se na něj zkoumavě podíval přes krátký doutníček a sdělil mu, že na něho jistě dojde. Poté jsme pana Konvičku vyloučili ze sdružení, protože začal překotně přesvědčovat členstvo, aby se dopisy poslancům snažili je přesvědčit, aby volili Klause. Jediným členem který hlasoval proti jeho vyloučení byl pan doktor Žaket, který jej chtěl omluvit lékařskými důvody, a popisoval nám jakousi duševní poruchu projevující se prý tím, že postižený člen koaliční strany dostává záchvaty zdravého rozumu. Neměl úspěch, protože zdravý rozum u nás nemá šanci tam, kde alternativou je volit proti ODS.

Když jsme u toho vylučování, pane Lando, musím vám říci, že členové našeho sdružení jsou velmi zklamáni vaší zprávou o událostech v restauraci Na Růžku, za kterou jsem vás v úvodu mého dopisu pochválil, a kvůli které vám nyní posílám pozvánku na schůzi disciplinární komise. Pane Lando, to není zpráva, to je ukolébavka. Nejste statistiský úřad, pane Lando, co to je "nic zvláštního se nestalo"? Je vaší povinností aby se něco stalo, že nejsou data, není jak jste si mohl všimnout, omluvou. Jen proboha nedělejte žádná silácká gesta a nerezignujte, již jsem zařídil aby disciplinární komise zasedala ve složení doktor Žaket, Pepa a já, takže se musíme spolehnout na rozum doktora Žaketa, který ten rozum má a proto asi bude na vaší straně, a Pepův, kterého si vezmu na starost já. O mně se neobávejte, já budu samozřejmě bít na vaší stranu, což je druhým důvodem proč potřebujeme pana doktora v disciplinární komisi. Ani pan ministr financí a Nejvyšší Celník, jehož titul jsem zapoměl, nerezignují kvůli takové prkotině, mějte rozum člověče!

Vaše přítomnost je nutná, víte jak energicky, cílevědomně a organizovaně se naši koaliční poslanci věnují volbě presidenta republiky, a paní Dědečková chce zprávu o úmrtí Jeho Bývalé Císařsk Výsosti a korunovaci Jeho Nové Císařské Milosti. Já sice dokáži vypracovat politologický rozbor, protože se řídím mým profesionálním vzorem, panem Pehe, ale pracuji- jak může potvrdit paní Dědečková - poněkud neorganizovaně, a v dokumentech se málokdy orientuji, takže potřebuji člověka s encyklopedickým přístupem. Jste naším Ottou i Diderotem, je potřeba vaší odborné asistence, prostě je to na vás, chtěl jsem říci na nás.

Navíc jsem si přečetl poslední dílo pana Pehe, a myslím, že pan Pehe bude brzy následovat pana docenta Koníčka a já v tom zůstanu sám, pan Pehe, věřte tomu nebo ne, doporučuje koaličním poslancům přímou volbu:

"Pokud bude nyní Klaus v parlamentní volbě vyšachován taktickou volbou celé vládní koalice pro kompromisního kandidáta, může být taková volba právem označována nikoliv jako pozitivní volba pro nejlepšího kandidáta, ale jako volba proti Klausovi. Prezidentem země by ale neměl být někdo, kdo je zvolen jenom proto, aby se v prezidentství zabránilo za každou cenu někomu jinému."

Možná, že pan Pehe se obává, že i on se stane obětí agentů pana Špidly a simuluje nervovou chorobu popsanou doktorem Žaketem? Na první pohled to opravdu vypadá jako záchvat zdravého rozumu.

Takže vás pane Lando prosím, abyste se (pozdrav pánbůh pane Hanák) urychleně vrátil z Bruselu, nebo kde jste to byl, pokud tam z důvodů, které čtenáři jistě pochopí, nechcete pro jistotu ještě chvilku zůstat.

Poslouchejte pane Lando, jak je to vlastně s vaším vzděláním, nehrozí tady "academitis castellum", jak nazval pan doktor Žaket tu novou hradní horečku? Nejste vy náhodou taky profesor nebo docent? Nehrozí zde nabezpečí, že předsedu naší historické sekce povede strážník pana Špidly na direkci do Strakovky, kde bude vyslýchán koaličními předsedy stran toho neštastného presidentování? Jestli ano, přiznejte se, znám jednoho hajného na Šumavě, snad se ještě dá něco dělat.

Umíte německy, pane Lando?

5. února 2003