Nepřekročil vlastní stín

Pavel Kovařík

Tak nám sebrali presidenta. Projevem, jež dle své neslanosti klidně mohl býti napsán již před léty, skončilo oboustranné trápení. Mohl se stát tatíčkem, stal se však mamičkou, nebo, chcete-li, nechtěným dítětem. Pan bývalý president V.H. nepřekročil svůj stín, a nenašel v sobě dost pokory a odvahy k tomu, aby doporučil poslancům a senátorům jako svého nástupce Václava Klause. Žádné překvapení se nekonalo, jen bloud mohl doufat. Já doufal, bohužel.

Čas chvátá vpřed mílovými skoky, a na pomyslném trůně se již vystřídala téměř polovina všech občanů této země. Leč, zdatný soupeř pro Václava Klause nalezen nebyl. Jeden nechce, druhý nemůže, třetího nechtějí ti, čtvrtého pro změnu oni. Lze jen doufat, že ta „parta výrostků“ nepřikročí v této předsmrtné křeči k exhumaci některého z bývalých presidentů. Tak mě napadlo, zdali to nebyl od počátku záměr, uměle zastíraný za pomoci spřátelených médií. Pokud je pravdou to, že pouze president může vyhlásit předčasné volby, ........ Už svítá? Někteří snad ještě vzpomenou na ryk, jež vydávala druhdy opoziční socdem kvůli rozdělení moci, jež bude moci býti kontrolována. Ten ryk a povyk se týkal oprávněnosti opozice vlastniti předsednickou sesli v parlamentu, by tento mohl býti držen na uzdě.

Kde se poděly tyto krásné myšlenky? Platí snad pouze tehdy, je-li v opozici ta správná strana, jejíž jedinou předností je umění oblbnout? Též někteří jež se dnes podílejí, by dosíci toho, aby se levani nerozjeli moc rychle (prý pouze a jen kvůli tomu, žádné prebendy a trafiky v tom prý najisto nejsou), křičeli s sebou – „ Opozice musí vyvažovat prostřednictvím obsazené předsednické sesle“. Dnes však jsou v levolevé vládě, a mlčí. Zajímavé by bylo představit si, jak by asi argumentovali v případě, že by snad měli propříště sestavit vládu spolu s ODS.

Zdá se, že již všechny možnosti vyčerpali, a to jak „padesát na padesát“, tak i „přítele na telefonu“ a „publikum“ Zbývá pouze jediné; svolat. „Radu starších“, odvolat co odvolali, a slíbit co slíbili. Nebo snad odvolat co slíbili, a slíbit co odvolali? Kdo se vtom má vyznat? Překřičet soka, toť nejlepší recept pro získání moci. Moudrý pochopí, jiný se dovtípí – veškerou moc v tomto státě dnes vlastní levice. Zdánlivě demokraticky jim byla nenásilně předána (s minulostí podobnost čistě náhodná). Kdo se bojí, že se nyní mohou dohodnout socdem s komunisty, a už ji (tu moc) nikdy nikomu nemusí půjčit, je blázen. Nebo není? Kdy mi to jede?

Pavel Kovařík

6. února 2003