Novinářské kopyto - nominace Petrušky Šustrové

Josef Havránek


Internetové stránky www.ceskamedia.cz , které obsáhle monitorují bouřlivý vývoj naší mediální scény , také pravidelně vyhodnocují výkony našich publicistů cenami Novinářský brk a Novinářské kopyto. Jsem přesvědčen, že bez ohledu na uzávěrku soutěže, už nyní nemůže být pochyb o vítězi v kategorii Novinářské kopyto. Redaktorka Lidových novin Petruška Šustrová 30.ledna v rubrice Názory prostě přímo excelovala svým článečkem Peníze a poplatky. V těchto několika řádcích spojila nespojitelné a přímo geniálně zde koncentrovala všechny nectnosti české žurnalistiky – aktivismus, absenci logického myšlení, upovídanost atd. Fajnšmekrům doporučuji archiv LN. Nyní jen několik vět k snad ústřední myšlence článku – navrhované léčbě České televize – kterou Petruška Šustrová nalézá ve zvyšování koncesionářských poplatků. Jak jednoduché a opět geniálně prosté!

Nejde přitom ani tak o případnou dvacetikorunu, jako o způsob typicky socialistického myšlení, které je dnes běžně aplikováno nejen při řešení těžkostí České televize.

Není snad sporu o tom, že ČT se již několik let nachází v těžké krizi, která se projevuje vysokou nákladovostí výroby, nízkou kvalitou produktů , z toho plynoucího poklesu sledovanosti a kruh se uzavírá klesajícími příjmy z reklamy a sponzoringu. Zastupující generální ředitel ČT Klimeš, který tak hezky odvedl roli mouřenína, se nyní, široce rozpovídal. V NP 31.1. přesvědčivě dokládá, že je možné situaci řešit bez zvyšování poplatků a čerpání z minulých rezerv. Po letech stagnace už musí konečně přijít restrukturalizace. Zajímavé je i hodnocení Petra Klimeše současného stavu - „ Neustálé změny managementu navíc vedly v uplynulých letech k demoralizaci zaměstnanců České televize a důsledky toho je bohužel možné pozorovat i ve vysílání.“

Zastupující generální ředitel ČT zřejmě potřeboval kopanec Rady ČT, aby konečně uhodil hřebíček na hlavičku – ve výši koncesionářských poplatků nebo zvyšování podílu reklamy prostě krize ČT nespočívá !

Doufejme, že to brzy pochopí nejen Petruška Šustrová !

31.1.2003

2. února 2003