ARCHIV
unor 2003
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
leden 2003 >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Havel a Klaus

Dva Václavové: Havel a Klaus. Osobnosti účastnící se všech rozhodujících dějů uplynulého desetiletí. Rivalové s radikálně odlišným pojetím politiky. Havel před stranami preferoval struktury typu všeobjímajícího Občanského fóra, jež v roce 1989 sám stvořil. Klaus rok a půl nato OF rozbil a založením názorově vyhraněné strany na jeho troskách položil základy skutečné pluralitní demokracie v zemi.

Prezident Havel se Klause několikrát pokusil odstranit ze scény; nepodařilo se. V současnosti nese svůj podíl na ústavní krizi (stát bez prezidenta) posilující mýtus jeho nenahraditelnosti. Fandí hledání „obecně přijatelné osobnosti“ pro prezidentskou funkci, u níž je hlavní podmínkou, aby žádnou osobností nebyla. Havel dělá vše pro to, aby se prezidentem po něm nestal Klaus.

Exprezident nikdy nesázel na standardní demokratické mechanismy; to, že se mu protiví, neváhal opakovaně dávat najevo. Vybudoval si vlastní mocenskou strukturu fungující na principech osobních vztahů a vazeb s lidmi z (převážně pražských) elit, s jejíž pomocí zákulisně ovlivňoval politiku. Teprve v době tzv. televizní krize, v níž se prezident nemálo angažoval, získala tahle struktura jméno: Havlův věrný pobočník Jiří Pehe ustavil „mocnou umělecko-publicistickou frontu“ (Právo, 29. 12. 2000). Hlavním úkolem fronty bylo šířit havlovskou propagandu a mediálně likvidovat prezidentovy oponenty.

Na sklonku roku 1989 znělo v pražských ulicích „Havel na Hrad!“ Lidé tenkrát Havla neznali, v čele země však chtěli mít uznávaného disidenta. V duchu premisy „prezident se nevolí, ten prostě je“ byla Havlova první volba určitě legitimní, i když ji uskutečnil nelegitimní komunistický parlament. Dnes je onou přirozenou volbou Klaus. Jeho pozice se od té Havlovy před třinácti lety diametrálně liší: lidé jej znají velmi dobře, se všemi jeho klady i zápory. I proto si ho přejí vidět na Hradě. Odcházejícímu prezidentovi se to nemusí líbit, může proti tomu protestovat... bohužel to není to jediné, co proti tomu může dělat.

komentář
poslat

tisknout

27.1.Zemanův pád
20.1. Špidla volí Klause
13.1. Zrušme monarchii
6.1. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12. Topolánek s gulama
9.12. Politická morálka v praxi
2.12. Disident Mládek
a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Miroslav Macek 31.1.2003 www.viditelnymacek.cz
Krásný termín pro nového prezidenta vymyslel Ondřej Neff: OPOprezident. Tedy prezident, obecně přijatelná osobnost. Nicméně pravdu nemá: kdo je obecně přijatelný, není osobnost, neboť skutečná osobnost proti sobě vždy popuzuje spoustu blbců a nemůže být tedy nikdy "obecně přijatelná".

Bohumil Doležal o Petru Pithartovi, 16. ledna 2003.
„Po neúspěšné volbě se vzteká jako dědeček, kterému ukradli na nádraží kufr.“

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



Jak je jistě neznáte
Jana Dědečková
Co víme o lidech , kteří mají reálnou šanci stát se již šestým generálním ředitelem České televize? Ve světle událostí před dvěmi lety, kdy byla uspořádána štvanice na Jiřího Hodače pro jeho údajné sympatie k ODS, je docela paradaxní , že hlídací psi neblafají jen při pohledu na užší výběr osob . Prokop a Štern jsou bývali poslanci za ODA, členové nejvyššího vedení strany a Ježek je známým politickým aktivistou hochů Nového stylu. Podívejme se proto na šestici vítězů trochu blíže.

Monarcha, svrchovaný vládce občanské společnosti
Dušica Zimová
Klub naší takzvané Občanské společnosti zastává teorii nepolitické politiky. Jsou tu ovšem paradoxy: ačkoli se její vykladači a zastánci chovají v praxi mnohdy jako anarchisté, používají onu nepolitickou politiku statečně v boji určitých politiků proti jiným politikům, v lepším případě jako nástroj určitého myšlenkového směru, který se ovšem rád zpolitizuje v okamžiku, kdy tuto možnost dostane.

Poslední zhasni
Pavel Kovařík
Bych přispěl se svou trochou do mlýna, neb již téměř všichni občané tohoto státu (a nejen tohoto) se zúčastnili výběru OPO, tedy obecně (čti „protiklausovci a proti ODS-áci“) přijatelné osoby (ne osobnost, to by bylo zbytečné) pro hradní sesli – trůn, rád bych zde přednesl myslím si široce přijatelný vzorec. Navrhuji, aby se stali presidenty všichni koalicí navrhovaní kandidáti.

Tak pravil Jan Ruml
Patr Žantovský
Na některých lidech, politiky zdaleka nevyjímaje, je nejpůvabnější jejich upřímnost. Jsou jedinci, jejichž slova musíte analyzovat, donekonečna převracet každou slabiku a hledat její skryté významy, vzkazy politickým spojencům i protivníkům. A ani tehdy si nemůžete být úplně jisti, zda váš výklad přesně vystihuje záměr mluvčího.Nu a pak jsou ony osoby, průzračné jak studánka, krystalicky přímé a nezáludné, které co řeknou, to platí. Jejich slova je možné zkoumat z kteréhokoli konce a vždy vám vyjde tentýž obsah.

Vládní koalice a Pán prstenů
Robert Vašíček
Kdo viděl Pána prstenů, dá mi za pravdu, že prezidentské volby v ČR jsou parodií na úspěšný velkofilm. Vladimír Špidla jako Frodo Pytlík zakládá Společenstvo prstenu, jen aby zlý Pán prstenů nedosáhl na svůj magický prsten v podobě inaugurace českým prezidentem. Úsměvná fraška dokonale kopíruje děj filmu, kde jeden hrdina za druhým selhává, až nakonec hrdinný Frodo vítězí.

Antikomunsmus, kritika "zprava" a pokrytectví
Tomáš Haas
Profesor Václav Klaus je opět napadán. Dovolil si označit, "prázdný, silácký antikomunismus za filosofii, která mě nebavila, protože se mi zdála strašně lehká, snadná, laciná, prázdná". Zajímavé je, kdo ho napadá. Nemyslím na zoufalce kteří naplňují stránky internetových čtenářských příspěvků výlevy o tom, že jim nezbývá než emigrovat pokud bude satan jménem Klaus zvolen, i když už jen proto by jeho zvolení stálo za to.

Novinářské kopyto - nominace Petrušky Šustrové
Josef Havránek
Internetové stránky www.ceskamedia.cz , které obsáhle monitorují bouřlivý vývoj naší mediální scény , také pravidelně vyhodnocují výkony našich publicistů cenami Novinářský brk a Novinářské kopyto. Jsem přesvědčen, že bez ohledu na uzávěrku soutěže, už nyní nemůže být pochyb o vítězi v kategorii Novinářské kopyto.

Fidel Castro o Iráku a bídě globalizovaného světa
Zdeněk Jemelík
29. ledna, na závěr Mezinárodní konference za světovou rovnováhu, pronesl Fidel Castro Ruz další ze svých famosních projevů. Tento byl sice věnován 150. výročí narození národního hrdiny Kuby, básníka a politika José Martího, ale hodnocení významu jeho osobnosti bylo jen úvodem, od něhož president s akrobatickou lehkostí přeskočil ke kritice amerického záměru vojensky zaútočit na Irák a zejména k úvahám o hrůznosti současného stavu světa, postiženého globalizací, ekonomickou krizí a prohlubujícími se rozdíly v hospodářských, politických a kulturních poměrech mezi vyspělými zeměmi a Třetím světem.

EU a zkouška humorem
Pavel Landa
V Bruselu, všeobecně pokládaném za hlavní město Evropské unie, narazíte na několik obchodů nabízejících výhradně eurosuvenýry. V tmavěmodré barvě s věncem žlutých hvězdiček tam prodávají kravaty i popelníky, tužky, peněženky, kapesní nože a kšandy, šátky, aktovky, trička, dokonce i jednoduché speciální kapesní kalkulačky přepočítávající jakoukoli měnu na euro.

Doporučuji odjinud

Václav Havel mýtický i skutečný
Václav Klaus
Několik posledních týdnů jsem byl aspoň jednou denně žádán, a to spoustou médií našich i zahraničních, abych zhodnotil Václava Havla a jeho prezidentské působení. Rezolutně jsem to odmítal, protože jsem si byl vědom toho, že jakýkoli můj soud bude novináři a politiky přijímán nikoli jako upřímný soud o Václavu Havlovi, nýbrž jen a jedině jako soud o Václavu Klausovi, řeknu-li cokoli, co bude použitelné k atakování mé osoby. Přesto se do tohoto riskantního kroku pouštím.

Tlačit to někam
rozhovor s M. Topolánkem vedl Jan Potůček
S novým předsedou ODS o brutální četbě, nerozumných disidentech, Klausově esemesce a o tom, že člověk může být hloupý, ale musí o tom vědět

Raději se vztekat, než se stydět
"Tihle mají všichni nějaké pozadí," zhodnotila paní Homolková z Holýšova pro Plzeňský deník svůj vztah ke stranickým kandidátům na prezidentský post. Tlumočila tak rozšířené přání lidu českého, moravského a slezského, aby hlava státu byla osoba nadstranická.

První občan státu bude OPO
OPO je nová zkratka, kterou podle všeho vynalezl komentátor Lidových novin Pavel Máša a já před ním za to smekám - pro Obecně Přijatelnou Osobnost ve smyslu, v jakém nasadil kritéria pro vůdce národa pro příštích pět let Vladimír Špidla. Pátrání po této bytosti se věnovali předáci stran vládní koalice.

Klimeš ČT nepovede, rozhodla rada
Prozatímní šéf České televize Petr Klimeš ztratil naději, že se stane generálním ředitelem tohoto veřejnoprávního média. V konkurzu neprošel do užšího výběru. Televizní rada v tajném hlasování rozhodla, že do dalšího kola postupuje šest kandidátů. Vítěz bude znám do 26. února.

Prozatímní šéf Klimeš si není vědom žádné chyby
Prozatímní ředitel České televize (ČT) Petr Klimeš dostal ve středu v tajném hlasování čtrnácti radních ČT jen šest hlasů a nedostal se tak mezi šestici finalistů výběrového řízení na post generálního ředitele. Prozatímní ředitel ČT Klimeš bral své vyřazení statečně. Novinářům suverénně tvrdil, že neví, proč se přízeň Rady k jeho osobě změnila v nepřízeň. "Nejsem si vědom žádné chyby. Za odvoláním brněnského šéfa Zdeňka Drahoše si stojím.

Prezidentská volba v médiích
Pestře hodnotí ti, kdo si myslí, že by měli, pokusy Parlamentu zvolit nového prezidenta. Jedni měří poslancům i senátorům stranicky zakaleným srdcem, druzí uchem citlivým k mínění většiny a třetí snad podle rozumu.

Kdo Krause neslyšel, o nic nepřišel.
Některé věci objeví člověk trestuhodně pozdě. Něco mu dojde s ostudnou pomalostí. Rozhlasová stanice Frekvence 1 vysílá vždy v pátek v podvečer pořad Povídání s Janem Krausem. Relace sama je uvozena větou: Co vy na to, pane Kraus?

Nedělní rozhovor s Jiřím Balvínem, bývalým ředitelem ČT
Jiří Balvín (1953) řídíl Českou televizi od února 2001 do prosince 2002. Předtím působil v ČT bezmála 26 let, nejprve jako externí asistent scény a výroby v Hlavní redakci hudebního vysílání. Po studiu na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU) se stal ve stejné redakci vedoucím výrobního štábu.

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Tiskové zprávy

Radiofórum
Hostem pravidelného diskusního pořadu ČRo 1 - Radiožurnálu „Radiofórum“ bude v pondělí 3. února předseda ODS Mirek Topolánek.
S Janem Pokorným a Petrem Nováčkem bude mluvit zejména o tom, jak chtějí občanští demokraté získat podporu svému prezidentskému kandidátovi pro případnou třetí volbu hlavy státu.
„Radiofórum“ s Mirkem Topolánkem vysílá ČRo 1 – Radiožurnál v pondělí 3. února v 18.20 hod. po skončení Ozvěn dne.

Robin Hood jen za pětistovku?

GameStar nabídnul ve spolupráci se společností CD Projekt speciální slevu strategické hry Robin Hood. Tuto hru je možné zakoupit v obchodech za cenu 999 Kč, ale po uplatnění kuponu na slevu, který naleznete v novém GameStaru, ji hráč a čtenář časopisu GameStar získá na dobírku za pouhých 499 Kč.

Upoutávka


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....

České celebrity postavami ˝mediálního románu˝

Recenze David Shorf

Kdo by si chtěl trochu přičichnout k životu českých celebrit a pseudocelebrit takzvaně ˝zevnitř˝, toho kniha René Decastela dozajista uspokojí. A co teprve, když zjistí, že postavy jeho románu nejsou jen čirá imaginace, ale skuteční aktéři pražského showbyznysu.

Autor měl k inspiraci velmi blízko, protože s ˝pozlátkem˝ české zábavy pracuje takřka denně. Jako muž číslo dvě Herbeckova impéria společenských časopisů (Esquire, Cosmopolitan, Harpers Baazar atd.) se mu předlohy jeho příběhu doslova předvádějí před psacím stolem. A soudě podle cynického nadhledu, s jakým vykresluje nešťastné vztahy svých hrdinů, by jeden usoudil, že mu povrchnost králů a královen českých bulvárů pěkně leze na nervy. celý text...