Obrana Jiřího Pehe

Pavel Landa

Výrokem „Jiří Pehe demonstruje svou zastydlou pubertu“ byla překročena hranice korektně vedené debaty, kdoví, zda se diskuse tím pádem neocitla v zóně žalovatelnosti coby nactiutrhání. I když je pravda, že tesař a trombonista pan Holíkovský, kterému chybí na pravé ruce ukazováček, takže hraje na pozoun tahový, kde ukazováček není zapotřebí, tedy i když pan mistr Holíkovský také zastává názor, že Jiří Pehe píše své články nejspíš kvůli holkám, aby čuměly.

Jestliže pan Jiří Pehe elasticky mění své názory a teď se momentálně obává, aby nebyl zvolen prezidentem někdo jen kvůli tomu, aby nebyl zvolen někdo jiný, nemusí to kolegu Tomáše Haase hned vyvádět z míry. Vždyť podobně si počínali už velcí vojenští stratégové. Také oni vycházeli z poznatku, že „situace na bojišti se mění každým okamžikem“ (Valdštejn, Carl von Clausewitz a další), a je tudíž pochopitelné, že ke změněné situaci přistupovali vždy i se změněnými názory. Svými nejnovějšími postoji k přímé prezidentské volbě se ostatně pan Pehe také sichruje pro případ, že by věci nakonec mohly dopadnout jinak, než si dlouhodobě přeje. Prokazuje tím vším mimořádné schopnosti ve sféře strategie a taktiky, a je otázkou, zda by svou školu New York University in Prague, která už názvem připomíná neblaze proslulé Harvardské fondy, neměl raději přejmenovat na Vysoké učení vojensko-strategické nebo tak nějak. Pan Haas by se pak jistě sám ke studiu na takovém učilišti přihlásil, aby si konečně doplnil vzdělání, zejména kdyby mu oznámili, že enormně vysoké školné si může odečíst z daní.

Namísto průhledného a někdy dost laciného ironizování (pane Haasi!) se proto raději ztotožněme s dnes už slavným výrokem zvěrolékaře doktora Žaketa, který vycházeje ze své bohaté praxe prohlásil: „Nebýt tu Jiří Pehe, museli bychom si ho vymyslet!“ Na legračním stavu našeho politického divadla má totiž pan Pehe svůj skromný, i když nepřehlédnutelný podíl, což by snad konečně mohlo vzít s úctou a obdivem na vědomí i vaše občanské sdružení, pane Haasi!

x-x-x-x-x-x

Poznámka pro labužníky:

Napoleonova slova „Na vojně se mění situace každým okamžikem“ jsou citována také v I. dílu Haškova románu v souvislosti s eskortováním Švejka k feldkurátu Katzovi. Více viz http://www.volny.cz/planda/svejk.htm .

6. února 2003