V Praze nebyla paralyzována doprava, paralyzováni byli pouze vyděrači !

Josef Havránek

Přes přesvědčivé výhružky, představitelů odborů, totálně zastavit pražský tramvajový provoz, vyjelo v pondělí na svou trať něco kolem 80 % tramvají a v součinnosti s posílením autobusových linek a provozu metra tak byl zachován běžný provoz městské hromadné dopravy. Odborářským extrémistům nepomohlo blokování jednotlivých vozoven ani hrubý nátlak na řidiče, kteří se od stávky distancovali. Je třeba poděkovat drtivé většině pražských tramvajáků, kteří se nenechali vmanipulovat do protestní akce , které chyběl náznak slušného motivu a jejíž jediným, alespoň trochu pochopitelným ,důvodem bylo zviditelnění několika odborářských Dubů….

Žijeme ve svobodné společnosti a nikomu nelze bránit, aby, pokud není spokojen, změnil svou profesi. Dopravní podnik se ke svým zaměstnancům chová poměrně slušně. Jejich bezesporu náročná práce je oceňována mzdou , která podstatně převyšuje celostátní průměr. Pokud někomu ani tyto podmínky nevyhovují, má nezadatelné právo najít si jiné uplatnění, nikoliv však své pochybné požadavky prosazovat násilím, blokádami a ohrožováním svých spolupracovníků, kteří jeho postoje nesdílejí.

Pondělní pokus o rozvrácení pražské hromadné dopravy byl jednoznačným vyděračským aktem, který ztroskotal na soudnosti převážné části pražských tramvajáků a schopnosti mnoha dalších pracovníků dopravního podniku zorganizovat náhradní dopravu. Je báječnou zprávou nejen pro obyvatele hlavního města, že tentokrát zvítězil rozum a soudnost nad svévolí a nezodpovědností . Případný úspěch takové nátlakové akce by zřejmě uvolnil lavinu dalších požadavků. Dnes totiž tito povedení odboráři porovnávali své mzdy s řidiči autobusů, zítra by se zcela v logice věci začali měřit nejspíše s piloty…


3.2.2003

3. února 2003