Konflikt zájmů aneb Zaorálek v akci

Jana Dědečková

V průběhu měsíce září proběhla médií krátká zpráva o krizi v ostravském studiu ČT a výměně šéfredaktora tamní redakce zpravodajství a publicistiky . Petra Bohuše měla ve funkci vystřídat dosavadní redaktorka ostravské redakce Šárka Bednářová a celá událost byla doprovázená veřejnými prohlášeními obou aktérů a spekulacemi které hovořily o tom, že změna na postu šéfredaktora má politické pozadí .

Petr Bohuš, známý televizním divákům především svým publicistickým pořadem Klekánice, se proti této změně ohradil a v jednom z textu uvedl, že Šárka Bednářová je ambiciózní žena, která se často zaštiťuje svými politickými styky na nejvyšších místech . V několika českých médiích byla uváděná i souvislost s opoziční smlouvou a politickými vlivy ze strany ODS, případ byl rovněž dáván do souvislosti s osobou Václava Klause. ODS se proti tomuto nařčení ohradila krátkým vyjádřením poslance P.Plevy, který veškeré spekulace o souvislosti případu s ODS označil za směšné.

V ostravském studiu došlo po této krátké přestřelce k uklidnění, výměna na postu šéfredaktora se nekonala a Šárka Bednářová zůstává nadále redaktorkou zpravodajství. Mohlo by se zdát, že vše je v nejlepším pořádku a v ostravské redakci zpravodajství došlo jen ke zbytečné medializaci vnitřních pracovních problému, které byly vyvolány pomluvami a spekulacemi bez reálného podkladu.

Dokument, který jsem v těchto dnech získala však jasně dokazuje, že Petr Bohuš ve svém prohlášení nevařil jen tak z vody a redaktorka Bednářová měla skutečnou šanci získat poměrně vysokou funkci, a to pouze na základě kontaktů s nejvyššími místy, kterými se tak neprozřetelně chlubila. Nebyl to však vliv opozičně-smluvního spojenectví, ani vliv ODS jak se tehdy snažily naznačit média. A jak už jsme si zvykli, že za vším stojí Václav Klaus, i tentokrát zaznělo, že to bylo v jeho zájmu .

Jak dokazuje výpis z telefonního účtu služebního telefonu Šárky Bednářové za druhou polovinu měsíce září, byl to skutečně předseda Poslanecké sněmovny parlamentu ČR, nikoli však bývalý, ale současný - pan Lubomír Zaorálek . Četnost jejich telefonických kontaktů je tak hustá, že by lehce mohla vyvolat i dojem, že poslaneckou sněmovnu na dálku řídí Šárka Bednářová, nebo naopak redakci zpravodajství a publicistiky pan předseda Zaorálek z poslanecké sněmovny. Hodinový rozhovor v den, kdy se v ostravském studiu ČT projednávala změna na postu šéfredaktora, četnost zpráv SMS a jejich přímá časová návaznost svědčící o čilé komunikaci mezi Zaorálkem a Bednářovou, která zřejmě působila i jako spojka (jak vyplývá z výpisu) mezi ředitelem ostravského studia Rackem dokazuje, že na řečech o politickém vlivu a mocenských zásazích do veřejnoprávních médií může být kus pravdy. Rovněž rozhovory nebo SMS zprávy Bednářové Zaorálkovi v kteroukoliv denní i noční dobu (5 krát denně průměr) dokazují, že redaktorka zpravodajství Šárka Bednářová je obdařená mimořádnou důvěrou pana předsedy a v jeho životě zřejmě zastává mimořádné postavení.

O stycích politiků s novináři toho bylo napsáno mnoho a kauza Hany Marvanové dokonce byla předmětem jednání Etické komise syndikátu novinářů, která konstatovala, že v případě důvěrných kontaktů politických publicistů s političkou (vzhledem k povaze jejich žurnalistické činnosti) je možné spatřovat konflikt zájmů.

Šárka Bednářová působí ve veřejnoprávní televizi jako redaktorka zpravodajství a publicistiky. Četnost telefonických kontaktů z výpisu jejího služebního telefonu dokazuje, že mezi ní a ústavním činitelem Zaorálkem je buď důvěrný vztah, anebo předseda poslanecké sněmovny přes osobu Šárky Bednářové uplatňuje svůj mocenský vliv na zpravodajství veřejnoprávní televize ve prospěch své politické strany. V obou případech se však jedná o konflikt zájmů a o nebezpečné praktiky orgánů, které zastávají mocenské postavení. V takovém případě by případ ostravského studia veřejnoprávní ČT v zájmu občanů neměl ujít pozornosti sdělovacích prostředků.

PS: Článek o pozoruhodných kontaktech Šárky Bednářové s předsedou Zaorálkem jsem nabídla deníku Mf Dnes v domnění, že je bude tato skutečnost zajímat. Obzvlášť po tom, co Zaorálek předvedl v poslanecké sněmovně když se projednávala zpráva o činnosti ČT za rok 2001. Zdá se však, že by reagovali o mnoho vstřícněji, kdyby se informace týkala předsedy bývalého.

Zprávy o ostravském konfliktu v médiích

Zaorálková odpověď na otázky www. idnes.cz

1. listopadu 2002