Tisková informace

Události České televize v roce 2002 nabízely nejlepší veřejnou službu v oblasti politického zpravodajství

V deseti měsících roku 2002 informovaly Události České televize o domácím dění variabilněji než hlavní zpravodajské relace komerčních televizí, vyplývá to z analýzy televizního zpravodajství za rok 2002. V únoru bylo zpravodajství Událostí stejně variabilní jako v případě Zpravodajského deníku, v lednu byla hlavní relace TV Prima nejvariabilnější. Tvrdí to analýza společnosti InnoVatio – Media Tenor poté, co proběhlo sledování zpravodajských pořadů tří televizních společností: česká televize, Nova a Prima.

Tematický profil Události se od Televizních novin a Zpravodajského deníku lišil především důrazem na veřejnoprávní témata. Ve všech měsících roku 2002 přinášely Události České televize největší podíl příspěvků o státní správě, Evropské unii a vztahu ČR k EU, stejně jako o hospodářské kriminalitě. Naopak témata jako drobná kriminalita či dopravní nehody získala nejvíce prostoru v Televizních novinách a Zpravodajském deníku.


Tisková zpráva

ČT v diskusních pořadech dostála službě veřejnosti

Diskusní pořady České televize v roce 2002 nejadekvátněji reflektovaly preferenční zájem české veřejnosti o jednotlivá stranická uskupení na české politické scéně. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala společnost InnoVatio - Media Tenorna základě sledování publicistických a diskusních pořadů České televize, Novy a Primy.

Zástupci stran, které nejsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně, tvořili 17% všech hlavních hostů analyzovaných diskusních pořadů České televize. Na Primě byli představitelé těchto stran pozváni v 7% případů, v pořadech TV Nova se jednalo o pouhá 2% všech hlavních hostů.

Za vysokým podílem zástupců menších stran v diskusích České televize stojí především březnová změna formátu pořadu Bez imunity, který se v předvolebním období otevřel představitelům širokého politického spektra. Bez ohledu na proměnlivou úroveň diskusí, která byla přímo závislá na připravenosti a komunikační kompetenci představitelů neparlamentních stran, představovala změna formátu pořadu Bez imunity krok v souladu s funkcí ČT jako média veřejné služby.

Nejčastějšími hlavními hosty diskusních pořadů ČT byli zástupci ČSSD (22% hlavních hostů), ODS (19%), KSČM (15%), KDU-ČSL a US-DEU (13%). Zástupci ostatních stran získali téměř 17%. Strany KDU-ČSL a US-DEU reprezentoval v pořadu Bez imunity od března do června vždy jen jeden host jako zástupce Koalice. Na Nově byli s náskokem nejobsazovanějšími hosty zástupci ČSSD (34%) a ODS (29%), třetí komunisté následovali s výrazným odstupem (16%). Nedělní Partie TV Prima mírně upozadila KSČM (5. místo – 14% hlavních hostů). Rozdíly mezi parlamentními stranami však nebyly na Primě výrazné.

Moderátoři ČT a TV Nova se shodovali i v míře konfrontačního přístupu k zástupcům stran – na obou televizích shodně adresovali komunistům nejméně konfrontačních replik ze všech parlamentních stran (ČT – 16% konfrontačních replik, Nova – 27%). Na Primě naopak patřili zástupci KSČM spolu s US-DEU k hostům, na které se moderátoři nejčastěji obraceli s konfrontačními replikami (KSČM 21%, US-DEU 22%). Nízká míra konfrontačního vystupování moderátorů vůči zástupcům KSČM na ČT a TV Nova představuje trend, který byl patrný s výjimkou tří měsíců v průběhu celého roku 2002. Komunisté jsou v diskusích těchto televizí dlouhodobě představováni v neutrálnějším světle než ostatní parlamentní strany.

Nejčastějším hlavním hostem diskusí ČT, TV Nova a TV Prima byl s mírným náskokem Cyril Svoboda (KDU-ČSL) s 16 účastmi. 2. až 6. místo patřilo zástupcům ODS a ČSSD (Ivan Langer – 13 účastí, Vladimír Špidla – 12, Stanislav Gross – 12, Václav Klaus – 12, Jan Zahradil – 11).Teprve na sedmém místě se objevil první zástupce KSČM Miloslav Ransdorf (10 účastí).

Nejméně ukázněným hostem roku 2002 se v diskusích českých televizí stal Jan Šula (ČSNS, 31% neúspěšných replik moderátora na adresu Jana Šuly). Třetí místo zaujala jedna z mála žen v převážně mužské diskusní společnosti – Marie Součková (ČSSD – 18%).

11. února 2003

"); // -->