Tlučhuba Mlynář

Vít Blaha

„….Porážka naše při posledních volbách jest však jen předzvěstí budoucích vítězství. My jsme sice dostali výprask, ale slavili jsme morální vítězství – jak říkají realisti. Byli jsme biti jako žito, ale bylo to předzvěstí šťastnější budoucnosti – jak říkají mladočeši…..

….. Byli jsme jako hlas volajícího na poušti, kde kolem něho řvou lvi, byli jsme jako vonná květina, kterou ze všech stran dusí plevel. Stáli jsme tak jako nevinné dítě na střeše zatopeného domku, kolem kterého burácí příval špinavých a kalných vod. Připadali jsme si jako nevinná panna zavlečená do brlohu hanby obklopená kuplíři….“ Jaroslav Hašek – Politické a sociální dějiny Strany mírného pokroku v mezích zákona.


„US-DEU má malé preference díky své slušnosti“. Zcela vážně to tvrdí a takřka denně obhajuje s prostinkou dětskou naivností jeden z diskutujících na fóru Pravicové platformy Unie svobody. Týdeník Euro minulý týden uvedl jeden z příkladů té tolik proklamované „slušnosti“ naší nejmenší vládní strany. Vladimír Mlynář ministr, kterému se muselo ministerstvo doslova vymyslet, má v posledních týdnech smůlu . Mediální obrázek, který o sobě tak dlouho a tak pracně vytvářel se začíná bortit i u toho zbytku lidí, kteří dali jeho straně v posledních volbách hlas. Klientelismus, který Mlynář zavedl již krátce po svém nástupu na Ministerstvo informatiky je předmětem kritiky jednoho z řadových pracovníků ministerstva. Pan ministr ho nazval udavačem za to, že na jednání ministra upozornil Úřad pro hospodářskou soutěž.

Vladimír Mlynář rád slibuje, a pak ještě raději vysvětluje, proč své sliby nemůže splnit. Většinou je to ve stylu „..veden těmi nejlepšími úmysly jsem si neuvědomil, že dotyčnou věc nelze vůbec zrealizovat, protože na ni nemám žádný vliv…“ Jedním z podobných holubů na střeše byl i paušál na Internet. Místo paušálu přišel Telecom s poněkud neotřelým nápadem – navrhl české vládě „soubor opatření, který by měl zajistit výrazné rozšíření přístupu k internetu v tuzemsku. Firma v materiálu pro premiéra Vladimíra Špidlu, navrhuje snížit pořizovací ceny počítačů, plošné rozšíření širokopásmových technologií spolufinancované EU a poskytnutí cenově výhodných produktů ve vybraných regionech, které by rovněž dotovala EU, nebo státní rozpočet…“

Nevím jak vůbec s něčím podobným mohl někdo vyrukovat po všech těch D-47, INDOŠích a podobných tunelech na státní rozpočet. Jak se ale zdá, tak drzost Telecomu nemá mezí. Těším se, jak zareaguje nejen Vladimír Mlynář, ale i celá vládní koalice. Zkusíme tipovat ?

Vít Blaha, blaha@angle.cz, www.angle.cz

15. prosince 2003

TOPlist