Agenda 2003 - možnosti podnikání

Jaroslav Zvěřina

Pod názvem Agenda 2003 zveřejnilo nedávno sdružení EuroCzech Forum (internetová adresa: ecf.cz) výsledky své analýzy českého podnikatelského prostředí. Fórum sdružuje podnikatelské a obchodní komory z Velké Británie, Francie, Německa, Nizozemí a Švédska, tedy z členských zemí Evropské unie, se kterými rozvíjíme čilé podnikatelské a obchodní styky. Seminář s prezentací Agendy se uskutečnil v Poslanecké sněmovně 28.ledna 2003.

Není sporu o tom, že je v zájmu České republiky, aby zkušenosti zahraničních podnikatelů u nás byly pokud možno co nejlepší. Můžeme k tomu přispět zejména tím, že naše podnikatelské prostředí bude pokud možno transparentní a právní systém bude spolehlivě a rychle fungovat.

Největší nedostatky nacházejí zahraniční podnikatelé v oblastech, které se beztoho na tuzemské politické a podnikatelské scéně pilně diskutují. Příslušné zákonné normy se často mění, a to až tak, že se v nich někdy ani štáby zkušených právníků dokonale neorientují. Nejvíce diskutovanými tématy byly oblasti: konkurs a vyrovnání, obchodní zákoník, obchodní rejstřík, veřejné zakázky a práce soudů.

Vedoucí Delegace Evropské komise v ČR, J.E.R.Cibrián poukázal na nezbytnost sladění našich předpisů s těmi, které platí v Evropské unii. Evropské podnikatelské prostředí se ostatně připravuje na výraznou modernizaci, která bude výsledkem Lisabonské agendy. Důraz je kladen na podporu malého a středního podnikání. Upozornil zejména na nezbytnost rychlé úpravy našeho zákona o konkursu a vyrovnání a na potíže s reformou veřejné správy.

Novela střídá novelu

Ministr průmyslu a obchodu J.Rusnok konstatoval, že vláda i různé tuzemské podnikatelské a obchodní organizace vidí při hodnocení našeho podnikatelského prostředí velmi podobné problémové oblasti jako Agenda 2003. Připravují se další a další novely zákonů a změny práce státních institucí, aby se věci daly do pořádku. Připustil, že se to ne vždy daří.

Předseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny M.Výborný má pocit, že některé kroky se nedějí dostatečně rychle. Tak na příklad nové znění zákona o konkursu a vyrovnání nebude dříve než k 1.lednu 2004. Podstatnou revizi občanského a obchodního zákona nelze očekávat dříve, než na počátku roku 2005.

Na semináři bylo přítomno kromě politiků mnoho zástupců velkých i menších podniků našich i zahraničních, a také soudci, právníci a manažeři. Diskuse byla neobyčejně zajímavá.

Nerozhodní politici

Je zřejmé, že je ve veřejném zájmu, aby se kritizované nedostatky napravovaly pokud možno rychle a efektivně. Potřeba změn v ekonomickém, právním a sociálním systému existuje nejen v ČR, ale v celé Evropě. Nazrává čas k takovým reformám, které naše podnikatelské prostředí zjednoduší a zlepší. Snad nejvíce tomu brání neexistence silné a efektivní vlády. Po celé transformační období zde máme vlády slabé a vnitřně nejednotné. Nerozhodní a málo sebevědomí politici pak uskutečňují zásadní reformy nejraději pomocí zrychleného přešlapování na místě.

Nákladná a velmi negativně působící reforma veřejné správy je dalším negativním faktorem. Představme si, kde jsme mohli být, kdybychom místo tohoto organizačního kulového blesku investovali tu řadu miliard, kterou reforma polyká, do něčeho více smysluplného. Takto se zdá, že jsme si samoúčelnou a velmi nákladnou reformu pořídili v době k tomu nejméně vhodné.

Nejvýznamnějším a změnám nejméně přístupným faktorem je lidská povaha. V hlavách lidí jsou u nás nedostatečně zakotveny základní mravní a citové hodnoty demokratického kapitalismu. Chybí nám často podnikatelský duch, chybí úcta k právu a úcta k danému slovu. Ukazuje se, že leckterý šlendrián a pomalost jsou dány spíše tímto lidským faktorem než nedokonalými zákony. Pilířem každé společnosti je pevné vědomí občanů, že jsou věci, které se nedělají, a pokud je někdo udělá, ztrácí to nejcennější, vlastní čest. Obávám se, že tato hodnota pro některé z nás dosud málo znamená. Sebelépe fungující státní instituce pak nedokáží takto vzniklé nedostatky vykompenzovat. Nicméně účastníci konference se shodli na tom, že Česká republika je státem s dobrými předpoklady pro úspěšné působení v Evropské unii.

poslanec PČR, Českobudějovické listy, 13.2.2003

14. února 2003