Reakce na článek v časopisu Respekt, 10.2. 2003

předseda ODS Mirek Topolánek, 12.2.2003

"Antikomunismus není mrtev"

S odporem k "prázdnému siláctví" je Václav Klaus v ODS osamocen

Přes mou osobní žádost redaktorovi E. Taberymu, autorovi článku, byly v článku uveřejněny jiné odpovědi, než které jsem v této souvislosti týdeníku poskytl.

Vzhledem k nedodržení dohod při spolupráci s redaktorem Respektu musím bohužel konstatovat, že přes mou výslovnou žádost došlo k porušení novinářské etiky ze strany pana redaktora a tato skutečnost je důvodem k přehodnocení mého vztahu k týdeníku Respekt.

Reakci zveřejňuji na www.ods.cz a www.topolanek.cz, na vědomí posílám redaktorovi E. Taberymu a šéfredaktorovi Respektu, Tomáši Němečkovi.



V Praze, dne 12.2. 2003
Mirek T o p o l á n e k
předseda ODS


Pro srovnání přikládám citace použité v článku pana redaktora a přehled mých odpovědí pro Respekt.

Citace M. Topolánka použité v článku E. Taberyho v Respektu:

"Něco jiného je dělat s komunisty koalici a něco jiného je s nimi vyjednávat. Když chceme prosadit svého kandidáta, tak prostě musíme," vysvětluje rozpor předseda Mirek Topolánek.

Je antikomunismus v ODS už skutečně minulostí?

"Rozhodně ne. Stále je to pro nás nepřijatelná strana", říká Topolánek.

Přímé reakci na Klausova slova se ale vyhýbá.

"Já jsem nic z těch jeho výroků neslyšel, a tak to nechci soudit. Jestli se ale ptáte na můj názor, tak si myslím, že dnešní a ani předlistopadový antikomunismus nepovažuji za nesmysl. Právě naopak."

Přehled odpovědí M. Topolánka poslaných Respektu, 5. 2. 2003:

5 dotazů E. Taberyho (4.2. 2003):

Na konci loňského roku se hovořilo o tom, ze na základe rozhodnuti vedeni strany by měli zástupci ODS, kteří vytvořili koalice v obcích s KSCM, tyto pakty ukončit nebo jim jinak hrozí vyloučení. Jak to dopadlo? Kolik sdružení či clenu bylo zrušeno?

Někteří regionální politici ODS říkají, že je tu dvojí metr. Na jedné straně se jim zakazuje spolupráce s KSCM v regionech, ale na straně druhé se vyjednává s KSCM o volbě prezidenta. Je to vhodné?

Souhlasíte s tezi pana expředsedy, ze by mel byt antikomunismus v ODS mrtvy?

Proč ODS jedna i s komunisty, když je to (jak sami říkají) vytahuje z izolace?

Moravskoslezská ODS vyzvala místopředsedy sněmovny, kteří jsou tam za ODS, aby na tyto posty rezignovali, protože tam nemají byt s komunisty. Jak se na to díváte? Budete v tom něco podnikat?

5 odpovědí M. Topolánka:

ad 1. Nevím, kde se o tom hovořilo, budu se raději držet faktů. Usnesení Výkonné rady znělo trochu jinak :

- VR ODS vyjadřuje nesouhlas s uzavíráním komunálních koaličních smluv za účasti ODS a KSČM.

- VR ODS vyzývá jednotlivá místní sdružení, kde byla taková koaliční smlouva uzavřena, přehodnotit nastálou situaci a vyvázat se ze spolupráce s KSČM

- VR ODS současně ukládá regionálním a oblastním sdružením zabývat se touto situací.

ODS je pluralitní strana důsledně budovaná zespodu a vedení fakticky nemá možnost někoho vylučovat.

Přidám pro pořádek usnesení dvou kongresů, které se uvedeného problému dotkly :

Z usnesení X. kongresu ODS ze dne 5.12.1999 v Liberci

7. Kongres konstatuje,

že česká společnost se stále ještě nedokázala vyrovnat se svou minulostí. Právě tato skutečnost viditelně brzdí rozvoj demokracie a upevnění práva v naší zemi. Jednou ze základních příčin tohoto stavu je přetrvávající existence komunistické strany, která nijak nezměnila svou ideologii ani cíle, ba dokonce ani název, natož aby projevila sebemenší lítost nad zločiny, které v době své vlády napáchala. Její účast v politickém dění vedle demokratických pak vzbuzuje dojem o legitimitě této strany navzdory o zákonu č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu.

Kongres ODS zaznamenává stále vzrůstající snahu komunistů o znovuuchopení moci a především o soustavné zvyšování vlivu v politickém životě obcí. Proto kongres ODS vyzývá všechny organizace ODS, aby učinily vše pro soustavnou izolaci komunistů ve svých regionech a při každé příležitosti důsledně poukazovaly na jejich hanebnou minulost a pro demokracii nebezpečnou přítomnost.

9. Kongres ODS odsuzuje setrvání členů své strany v koalicích na těch radnicích, do nichž vstoupili s vědomím, že budou koaličními partnery KSČM a dosud jimi jsou.

Z usnesení XIII. kongresu ODS Františkovy Lázně - 13.-15.12.2002

kongres konstatuje, že usnesení libereckého kongresu ODS ve věci vztahu mezi ODS a KSČM zůstává i nadále v platnosti.

Domnívám se, že postoj ODS je z toho jasný. Vyloučit členy může pouze domovská místní organizace a stalo se to v minulosti např. ve Znojmě. Po výzvě VR přišla zatím jediná žádost oblasti a regionu o zrušení licence (Dubí) a té VR vyhověla. Další žádosti se vzhledem ke konání sněmů v těchto měsících očekávají.

ad 2. Postoj komunistů ve volbách prezidenta jasně ukazuje, že ODS nemá KSČM co nabídnout a také nenabídla. Tajné volby mě ani Vám neumožňují nahlédnout do vědomí a svědomí jednotlivých poslanců a senátorů, takže vše ostatní jsou pouhé spekulace.

ad 3. Není to poprvé, kdy posunujete smysl a dikci nejrůznějších prohlášení. Klaus naopak zhruba řekl, že antikomunismus nemůže být jedinou programovou tezí ODS a v tomto s ním samozřejmě souhlasím. To neznamená, že by ODS změnila svůj postoj vůči KSČM. Komunismus je v této chvíli poražená ideologie, hrozba návratu zůstává. S komunismem budeme bojovat. Těžko ale můžeme přejít milion jejich voličů.

ad 4. Nebyla to ODS, kdo umožnil po listopadu 89 hladký přechod komunistů do nového uspořádání, nebyla a není to ODS, kdo komunisty legitimizuje.

ad 5. Moravskoslezská ODS a speciálně její ostravská část tímto hloupým gestem zakrývá vlastní chyby při sestavování kandidátky v Ostravě a neschopnost při povolebních vyjednáváních. Místopředseda PS Filip byl řádně PS zvolen, a to bez naší účasti. Pokud nenašla polistopadová politická reprezentace odvahu KSČ zakázat, dohodla se na "hladkém" převzetí moci a KSČM je parlamentní stranou, tak existuje jediná demokratická forma její eliminace, a to jsou vyhrané resp. KSČM prohrané volby.

Tiše předpokládám, že mě budete citovat přesně a v kontextu. Opak budu považovat za porušení novinářské etiky a důvod k rozvázání spolupráce.

13. února 2003