Do jaké Evropy se probudíme ?

Pavel Kovařík

Bohužel jsem to neslyšel celé. Kdo však, stejně jako já, vyslechnul alespoň část relace o médiích na Svobodné Evropě (pardon, ono se to vlastně přejmenovalo na ČR 6, ač obsah této vysílačky zůstal nezměněn. Když si člověk, ať už znalý či neznalý věci, tuto stanici zapne, musí si myslet, že stále ještě žije v hluboké totalitě.), musel být dokonale zděšen. Z vyjádření přítomných (odchovanec a stálý abonent Karel Hvížďala spolu s Václavem Žákem) i nepřítomných (Jan Urban na telefonu) jsme se dozvěděli spoustu věcí, jež nám musely navodit mnoho otazníků, a u některých naslouchajících docela určitě vedly k přemýšlení o tom, do čeho se zítra probudíme.

Celým pořadem, jak je na této stanici již po dlouhá léta zvykem, se táhla jako červená nit informace, že pouze oni jsou tou správnou vysílačkou, jedinou objektivní v této pomýlené zemičce. „Nu což“, řekl si zajisté posluchač, ať už zasvěcený, či absolutně věci neznalý, „nic se nezměnilo, je to stále stejné, jako točení kolovrátku“.

Leč, pravda je někde zcela jinde. Již zmínění účastníci besedy nám zde ukázali „pravou tvář“ té jediné správné žurnalistiky. Mnou zachycená část pořadu se týkala Iráku, krize kolem něj, a vztahu a postojů Evropy k USA v této záležitosti, a v této souvislosti informací, které nám poskytují média. Po sáhodlouhém , leč zcela nezbytném, úvodu se konečně dostáváme k meritu věci. Takže:

ad1) německá média spekulují o tom, kdy odstoupí kancléř Schroeder.

Ad2) na řadu přijde vláda dnes opozičních konzervativců, jež nastolí téma Benešových dekretů, a jež zároveň bude chtít nějakým způsobem blokovat naše přijetí do EU, pokud se nepodrobíme jejich diktátu. To by zřejmě ve svých důsledcích znamenalo otevření majetkových otázek, pro německou menšinu tak jednoznačně definovaných a důležitých. Václav Žák nás zde ujistil, že se tak určitě nestane, neboť to přece byl Stoiber, který stvořil Česko – německou deklaraci.

Poté zazněla otázka, zda je na tuto eventualitu, jež se dnes blíží téměř jistotě, česká diplomacie připravena. Odpovědi byly jasné – není!!! Bojme se. Zřejmě proto přítomní novináři, stejně jako přítomná stanice, bojují jako lvi proti zvolení jediného silného kandidáta na presidenta, který by uměl a chtěl čelit tomuto tlaku, pana Václava Klause. A to je také možná důvod, proč „vládní koalové“ prosazují pana Sokola do této židle. Člověka, jež by dle svých vyjádření byl, dle mnoha zasvěcenců, velice povolný k vstřícnému postoji v těchto, pro mnoho lidí bolestných a nepřijatelných, záležitostech, a jež zároveň dnes prohlásil, že své názory nemůže tak zcela měnit. Člověka, jež by tento úřad zřejmě vykonával na půl úvazku, případně jako „vedlejšák“. Otázkou je, zda by jako „fušky“ vykonával výuku na škole, nebo presidentování.

Těžko domýšlet souvislosti, když na jedné straně slyšíme o setkáních vysokých představitelů Unie svobody (takto vládní strany) s čelnými představiteli tzv. „vyhnanců“, a následně sledujeme výběr kandidátů na presidenta, jejichž názor na tuto otázku není znám, nebo je vůči těmto vstřícný, a zběsilou podporu ze strany US, lidovců, stejně jako starých známých (např. paní Roithové, pana Outraty, aj.).

Nezasvěcený laik, stejně jako zasvěcený odborník si zde zákonitě musí položit otázku, jež se sama nabízí: „Není v tom nějaký záměr? Proč Klaus NE, a případní jiní ODS navržení ANO?“ Chybějící nechť si každý dosadí. Nebude-li v co nejkratší době zvolen Václav Klaus presidentem této země, může přijít na řadu zvolání, jež se jeví jako parafráze jednoho slavného hesla z minulých dob. „Lidé, probuďte se“! Na Václaváku a podobných plochách umíte vyřvávat v dobách „uměle vyvolaných a na zakázku vyrobených“ krizí, avšak pokud se jedná opravdu o „Vaše kejháky“, umíte akorát tak správně „počesku“ zalézt do svých „nor“, a poslouchat žvásty „zmanipulovaných mediářů“, kteří Vás vytrvale přesvědčují o tom, že právě oni jediní jsou hlídacími psy demokracie, nezávislosti médií, a hlasateli toho jedině správného názoru!!! Ti Vám to vysvětlí a uklidní Vás. A pak se jednou ráno vzbudíte, a ..... bude vymalováno.

Lidičky lidé, zkuste alespoň jednou v životě použít svých myslí nezávisle. Zkuste si domyslet důsledky. Důvody jsou zde nasnadě. Pokud se Vám snad zdá, že je jich málo jeden přidám. Koncem výše zmíněného rozhlasového pořadu jsme se od těchto zasvěcených novinářů dozvěděli, že USA jednájí na vládní úrovni s Polskem o přesunutí svých vojenských základen z Německa do Polska. Jaké to bude mít dopady na EU, vztahy uvnitř, stejně jako vně? Otázka k zamyšlení na krásnou, klidnou dobrou noc.

Vstupujeme do Evropské Unie. Jdeme spát, nevíme však, do čeho se ráno probudíme. Do jaké Unie ? Opravdu to chceme?

Pavel Kovařík

11. února 2003