Bez obalu

Jana Dědečková

Včera v pozdních večerních hodinách jsme se na obrazovce České televize mohli znovu setkat s moderátorem Milanem Šímou v novém publicistickém pořadu Bez obalu. Bez nadsázky se dá říci, že moderování publicistického formátu, který se na rozdíl od tzv. ostrého rozhovoru „jeden na jednoho“ (jak byl původně koncipován pořad Naostro) věnuje více oblastem , daleko více koresponduje s osobností Milana Šímy, který nepůsobil ani strnule, ale ani žoviálně, jak si ho pamatujeme z pořadu Naostro. Jeho projev byl přirozený, kultivovaný a klidný.

Pořad začínal krátkým přehledem nejdůležitějších událostí minulého týdne a je škoda, že již v úvodu pořadu se autoři dopustili zavádějící interpretace výroku mezinárodní statistické organizace Eurostatu, který ve sporu mezi statistickým a celním úřadem o zavinění chyby konstatoval pochybení na obou stranách. Přesto v této souvislostí byla zmíněná pouze jedná strana -šéfka úřadu Marie Bohatá. Hned v přehledu tak byla divákům řečena jen půlka pravdy.

Pořad samozřejmě připomínal novácké Střepiny, ačkoli se autoři Miloš Čermák a Milan Šíma tomuto srovnání na stránkách Reflexu brání.Nepřesná interpretace výroku Eurostatu rovněž dokládá, že rozdíl prozatím není možné spatřovat ani ve vyšší kvalitě, jak ambiciózně sliboval Milan Šíma.Jediný rozdíl mezi Bez obalu a Střepinami je v dynamice pořadu, což ve vás vyvolává podobný pocit, jako byste pili druháka kafe.

V souvislosti s tímto pořadem však neházím flintu do žita. Za dlouhou dobu je to první publicistický pořad, který má šanci upoutat diváky a získat si jejich oblibu.

7. února 2003