ARCHIV
unor 2003
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
leden 2003 >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Gott, nebo Kájinek?

Budeme mít na Hradě Gotta? Je to možné - u nás je možné všechno. Konečně proč ne? Gotta – na rozdíl od Illnerové či Jana Sokola – všichni dobře známe a tušíme, co od něj asi tak můžeme čekat: náš doživotní Zlatý slavík nejenže umí skvěle zpívat, ale vyniká též diplomatickými schopnostmi, když se uměl domluvit se samotným Husákem.

Dosti legrace, jde do tuhého. Václav Havel loni před parlamentními volbami vyzval politické strany, aby veřejnosti představily své prezidentské kandidáty. Tehdy mu do konce mandátu zbývalo více než půl roku. Nyní, ještě tři dni poté, co Hrad osiřel, si premiér Špidla klidně na kamery řekne, že koalice jedná o společném prezidentském kandidátovi, ale že je předčasné hovořit o jménech…

Myslel tohle pan premiér vážně? Kde jsou zástupy umělců protestujících proti svévoli politika, který si k premiérským pravomocem nabral prezidentské a s jejich předáním zjevně nikterak nespěchá? Jak to, že je neprobudí současná ústavní krize? (To jsem si nevymyslel - země bez hlavy státu, již není schopna zvolit, je v ústavní krizi.)

Kdyby byli představitelé malých, do včerejška „hradních“ stran konzistentní, nenasadili by ve druhém kole prezidentské volby po Pithartovi Moserovou, ale znovu Pitharta. Ve třetím kole zase Pitharta. Nač nás oni a spřízněná média dva roky masírovali, že právě Pithart (on a nikdo jiný!) je nejvhodnějším Havlovým nástupcem? Rychlost, jakou od něj (i od Moserové) dali po jedné neúspěšné volbě ruce pryč, byla až zarážející. Nu ano, usoudili, že je na Klause krátký(-á) a o to, nepustit Klause na Hrad, tu přece jde. Kdyby zjistili, že Klause v parlamentu porazí jedině Kájinek, neváhali by ani na okamžik a do volby nasadili Kájinka.

Aby opět zvítězila ta pravda a láska nad tou lží a nenávistí!


komentář
poslat

tisknout

03.02. Havel a Klaus
27.01. Zemanův pád
20.01. Špidla volí Klause
13.01. Zrušme monarchii
06.01. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12.Topolánek s gulama
09.12.Politická morálka v praxi
02.12. Disident Mládek a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Miroslav Macek 31.1.2003 www.viditelnymacek.cz
Krásný termín pro nového prezidenta vymyslel Ondřej Neff: OPOprezident. Tedy prezident, obecně přijatelná osobnost. Nicméně pravdu nemá: kdo je obecně přijatelný, není osobnost, neboť skutečná osobnost proti sobě vždy popuzuje spoustu blbců a nemůže být tedy nikdy "obecně přijatelná".

Bohumil Doležal o Petru Pithartovi, 16. ledna 2003.
„Po neúspěšné volbě se vzteká jako dědeček, kterému ukradli na nádraží kufr.“

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



aktualizace:16.2.2003 20:40


Zeptala jsem se Jiřího Balvína: 16:50

Jana Dědečková: Pane Balvíne, nehodlám suplovat vyšetřovací orgány činné v trestním řízení, proto Vám nehodlám pokládat otázku na podrobnosti incidentu a na to, kdo incident začal. Zajímalo by mě však, zda-li jste již viděl tiskovou zprávu instituce, jíž jste doposud zaměstnancem, a jaké stanovisko z profesionálního hlediska zastáváte v souvislosti s touto tiskovou zprávou.

Jiří Balvín: Tisková zpráva je naprosto jednostranným neprofesionálním vyjádřením a v žádném případě nesplňuje kritéria tiskového prohlášení instituce.Je to prohlášení Marka Wollnera,které má právo učinit osobně, ale nemělo by být vydáváno za prohlášení instituce. Už vůbec ne se zavádějícím titulkem, který bez řádného vyšetření orgány k tomu určenými konstatuje mou vinu.

J. D: Jestliže tiskový útvar doplnil tiskovou zprávu jednostranným vylíčením událostí, měl někdo z ČT alespoň snahu vás kontaktovat a chtěli znát i vaši verzi incidentu?

J.B: Ne, do této chvíle (16:40) mě z České televize nikdo nekontaktoval.

Co si myslí poslankyně Kateřina Dostálová? 17:20
Předávání cen Tý Tý jsem bedlivě sledovala a neuniklo mi určité napětí v sále, které Česká televize mezi pracovníky Novy a ČT vyvolala svým předchozím zákazem prezentace tváří Novy na obrazovce ČT. Ta jemná narážka nakonec zazněla i příspěvku Vladimíra Čecha. Obávala jsem se proto možného konfliktu tohoto druhu. Že dojde k tak politováníhodné událostí mezi samotnými zaměstnanci ČT, to jsem opravdu nepředpokládala. Že však redaktoři ČT použijí jako přesvědčovací argumenty fyzické násilí, to mě po zkušenostech v televizní krizi až tolik nepřekvapuje. Vždy to byla otázka jejich militantních postojů a nízké míry profesionality. Za připomínku stojí, že lidé, kteří před dvěma lety stáli na druhé straně konfliktu ( např. Bobošíková, Makrlíková, atd.), dnes patří k uznávaným profesionálům, takže občané sami mohou posoudit oč před dvěma lety šlo, jak si představují dialog a svobodu slova.

Co si myslí radní Zdeněk Forman : 18:21
K incidentu se nemohu vyjádřit, neznám podrobnosti a verze redaktorů se liší. Tisková zpráva je jednostranným manipulatívním vyjádřením, které již předem ukazuje na viníka a v žádném případě zpráva instituce neměla obsahovat vyjádření redaktora Wollnera. Když už k této neprofesionalitě došlo, měla být doplněna i stanoviskem Jiřího Balvína. Já osobně se domnívám, že tisková zpráva měla obsahovat jen první část s konstatováním, že došlo k politováníhodnému incidentu, který je v současné době v šetření.

15:50Tisková zpráva ČT
Bývalý generální ředitel ČT Jiří Balvín vyprovokoval incident
Na večírku, který se konal po udílení cen TýTý, proběhl v pozdních nočních hodinách politováníhodný incident. Bývalý ředitel ČT Jiří Balvín se podle vyjádření redaktorů ČT hrubým způsobem dotkl jejich profesní cti. Ti se nechali slovními a fyzickými útoky vyprovokovat k impulsívní reakci, takže došlo k drobné potyčce. Česká televize incidentu lituje a tento způsob reagování na urážky pokládá za nešťastný, nicméně je přesvědčena, že iniciátory incidentu nebyli redaktoři ČT.

"Jiří Balvín mě na toaletě osočil, že jsem při natáčení reportáží o nepojištěné cestovní kanceláři Václava Fischera nepostupoval poctivě - to jsem jednoznačně popřel a snažil se s ním normálně diskutovat," říká redaktor ČT Marek Wollner. "Pan Balvín však vyrukoval s dalším obviněním, že jsem v dotyčné kauze přijal úplatek. Řekl jsem mu, že pokud bude své tvrzení opakovat, přestanu diskutovat a budu svou čest bránit jako muž. To však pan Balvín ignoroval a urážku ještě několikrát zopakoval. Při postoji tváří v tvář jsem do něho strčil, a tím to pro mě skončilo." Další urážky reportérů ČT opakoval jeden z mužů z okolí Jiřího Balvína. "Dotklo se mě, z čeho Jiří Balvín obvinil mého kolegu a když se pak bývalý ředitel bavil se svými přáteli, šel jsem se ho zeptat, co tím myslel. Na moji otázku reagoval agresivně, strkal do mě a pak mě udeřil pěstí," uvádí redaktor ČT Filip Černý. Jiří Balvín následně vulgárně urážel další zaměstnance ČT, mimo jiné redaktora sportovní redakce ČT Roberta Zárubu. Celý politováníhodný incident krátce poté skončil.
Richard Klatovský
vedoucí PR & Promotion a tiskový mluvčí

15:35
Vyjádření ředitele zpravodajství a publicistiky Jiřího Janečka:

Česká televize v této chvíli vydává o celém incidentu tiskovou zprávu a celá záležitost je v současné chvíli v šetření. Jasné stanovisko k celému případu zaujmu ve chvíli, kdy budu mít dostatek informací.
Vyjádření radního Milana Horálka:
Jsem v šoku, tuto zprávu se dovídám od vás a pokud skutečně došlo k fyzickému napadení bývalého ředitele Balvína redaktory České televize, svědčí to o nesmírném úpadku chování, ke kterému dochází v této veřejnoprávní instituci.Jsem otřesen a budu se snažit získat o tomto incidentu více informací.
Vyjádření radní Heleny Fibingerové:
O fyzickém napadení Jiřího Balvína jsem již informována a pokládám tento čin za neospraveditelný. Rada ČT je vystavena stále většímu tlaku, aby byl do konečného výběru vrácen prozatímní ředitel Klimeš. Redaktoři Wollner, Záruba, Kaizr, ať již měli jakékoliv tužby, nemohli udělat nic horšího pro to, aby je Rada ČT eventuelně vyslechla a došla k nějakému rozumnému kompromisu. Jejich chování je signálem, že v České televizi znovu začínají nabývat rozhodující vliv lidé, kteří nejsou ochotni respektovat pravidla demokracie, a již vůbec ne pravidla slušného chování nezbytná pro výkon funkce redaktora veřejnoprávní instituce.

14:08
Redaktoři České televize zbili Jiřího Balvína
vlastní zpráva
Neslavnou dohru mělo včerejší předávání cen Tý Tý v prostorách Kongresového centra v Praze. Čtyři redaktoři České televize osobně napadli bývalého ředitele České televize Jiřího Balvína, který dnes vyhledal lékařské ošetření a celý útok oznámil České policii. Celý útok začal nejprve verbálně, později osobním napadením Jiřího Balvína Markem Wollnerem , ke kterému se přidali redaktoři Patrik Kaizr, Robert Záruba a Filip Černý. Vyjádření ke gangsterským metodám redaktorů ČT se v této chvíli snažím získat od ředitele zpravodajství Janečka, prozatímního ředitele Klimeše a dalších osob odpovědných za veřejnoprávní televizi.


S Holubem, jako bez Holuba
Jana Dědečková
V polovině listopadu rezignoval šéfredaktor týdeníku Respekt Petr Holub. Jeho odchodu předcházel konflikt s některými redaktory , který propukl po tom, co se Petr Holub na stránkách časopisu zastal Lubomíra Zaorálka (kritizovaného na jiném místě editorem Ivanem Lamperem). Petr Holub byl již druhým žurnalistou z Respektu, který na stránkách tohoto týdeníku poskytoval propagační servis politikům a zapomněl uvést své osobní přátelské vztahy s dotyčným politikem.Tím prvním byl redaktor Spurný ( žil krátký čas před volbami 2002 s Hanou Marvanovou) k jehož případu se vyjadřovala i Etická komise Syndikátu novinářů .
Reakce Mirka Topolánka na článek v časopisu Respekt, 10.2. 2003

Co je evropský reflex
Jan Zahradil
ČR se podpisem Václava Havla připojila k tzv. "dokumentu osmi", který prosazuje ostřejší, více proamerický postup EU vůči Iráku. Příznačně na toto téma pravil minulý týden irácký velvyslanec v Bruselu Rijad Al-vejjes : "Je v evropském zájmu zastavit americkou agresi. Američané nemají rádi evropskou jednotu. Je jasné, že chtějí rozdělení a oslabení Evropy." (European Voice 5/2003). Za takovou podporu evropského sjednocování by se měli demokraté pěkně poděkovat.

Je český volič jen blbcem?
Tomáš Haas
Nevím kde autor článku "Přímá volba prezidenta může znamenat zneužití institutu amnestie" bere odvahu navrhnout omezení autority presidenta z toho důvodu, že by byl volen přímo občany, pokud ovšem není jedním z těch pánů, kteří nosí vložky s křidélky, protože se neřídí rozumem ale reklamou. Proč občan volí, koho volí má mnoho důvodů, a jistě se mezi voliči kteréhokoliv politika najde celá škála lidí různé inteligence, od vzdělaných a inteligentních až po tupce jejichž číslo bot je větší než jejich IQ. Jistě se může i stát, že někdo volí z "nesprávného" důvodu, problém je určit co je nesprávný důvod.

Agenda 2003 - možnosti podnikání
Jaroslav Zvěřina
Pod názvem Agenda 2003 zveřejnilo nedávno sdružení EuroCzech Forum (internetová adresa: ecf.cz) výsledky své analýzy českého podnikatelského prostředí. Fórum sdružuje podnikatelské a obchodní komory z Velké Británie, Francie, Německa, Nizozemí a Švédska, tedy z členských zemí Evropské unie, se kterými rozvíjíme čilé podnikatelské a obchodní styky. Seminář s prezentací Agendy se uskutečnil v Poslanecké sněmovně 28.ledna 2003.

Kamarádskoprávní televize
Tomáš Kňourek
S velkým pobavením jsem si přečetl v tisku informaci, že odboráři nejneúspěšnější č(Č)eské televize odmítají Janu Kasalovou a Jiřího France na post šéfa této černé díry daňových poplatníků. Důvody? Kasalová dříve působila v komerční televizi (přitom chtěli televizního odborníka), Franc zase v IPB. No a co! V této souvislosti se tak jasně ukazuje, co bylo hlavním důvodem revolty proti bývalému řediteli Hodačovi, kterému mediální národní fronta přisoudila roli vykonavače zájmů ODS. "Stávkující" byli úspěšní, i když Hodač neměl s Klausovou stranou nic společného. Šlo o peníze, a ty jsou, jak se říká, vždy až na prvním místě.

Vládní koalice a volba presidenta v čase karnevalu
Zdeněk Jemelík
Z dopuštění osudu, či spíše ze sobectví parlamentních stran bude letošní karnevalové veselí zpestřeno neobvyklým divadlem - třetím pokusem o zvolení presidenta. Nevíme, zda nás zástupci lidu obdaří z únavy zvoleným, po presidentském postu neochvějně bažícím Václavem II., nebo zda se koalici nakonec podaří protlačit náhradního kandidáta, když její rádoby první garnitura propadla, či zda politici konečně uznají meze zastupitelské demokracie a přenechají volbu presidenta národu.


Média v postmoderním světě

Ovládá ještě svět svá média nebo už média ovládají svůj svět?
Diskusní pořad o informacích, médiích a novinářích na Českém rozhlase 6
.
Tento pátek, 14. února 2003 v 10 hodin a deset minut, repríza v sobotu 15. února 2003 v 16 hodin a deset minut:

Česká televize je už přes dva měsíce bez řádně zvoleného generálního ředitele. V listopadu minulého roku byl odvolán Jiří Balvín, který televizi vedl necelé dva roky. Ani předchozí dva ředitelé se nepřiblížili ke splnění šestiletého mandátu, který předepisuje zákon. Nyní se do výběrového řízení přihlásil 51 uchazeč. Z nich rada hned 11 vyřadila pro nedodržení formalit. Ze zbylých vybrala do užšího výběru tajným hlasováním šest, ze kterých bude zvolen budoucí ředitel. Někdy se hovoří o tom, že stát se v současné nepříliš utěšené situaci ředitelem televize veřejné služby je profesní sebevražda. Všechny kandidáty jsme pozvali do našeho pořadu Média v postmoderním světě na Českém rozhlase 6 a budeme se jich ptát, proč se odhodlali k tomuto sebevražednému kroku a jak si představují své působení ve funkci. Dnes budou ve studiu Českého rozhlasu 6 diskutovat Jan Štern, Vlatimil Ježek a Otakar Kosek.

Pořad připravili Ivana Denčevová, Radko Kubičko a Peter Duhan.
Každý pátek v 10 hodin a 10 minut, repríza v sobotu v 16 hodin a 10 minut,Český rozhlas 6 naladíte na středovlnných frekvencích1233 kHz, 1071 kHz a 1287 kHz


Abychom nezapomínali

Jan Kraus – z celoživotního díla bojovníka za svobodu slova

Drsná planina (1979) – pohraničníci hájí poválečný rodící se socialismus
Zralé víno (1981) – porazili jsme kontrarevoluci 1968 a startujeme normalizaci
Mladé víno (1986) – porazili jsme kontrarevoluci a budujeme socialistické zemědělství
Cena medu (1987) – pohraničníci shánějí u kolegů v NDR a ostatních lid-dem.státech nějaké vakcíny
Copak je to za vojáka (1987) – náborový film o důvodech, proč má mladý muž sloužit socialistické vlasti v armádě
Ještě větší blbec, než jsme doufali (1994) – jeden z nejhorších komerčních filmů po r. 1989

Doporučuji odjinud

Díváte se na Novu? Ne bojte se, jste normální
Nebylo to sice žádné zvláštní výročí (leda tak pro Vladimíra Železného), ale v souvislosti s devíti lety televize Nova se v těchto dnech objevily v českých médiích články, které tuto televizní stanici hodnotily. Skoro jako vždy jsme se nic nového nedozvěděli, většinou zazněly známé kritické výhrady. Avšak je nejsledovanější česká televize skutečně tak hrozná?

Mediální experti „řeči vedou a voda teče“
„Pravda, novou "pokrizovou" Radu ČT opět jmenovala jen jedna komora parlamentu, která výběr ze 160 navržených osobností zařídila tak, aby se do rady dostali lidé stejné krevní skupiny, jakou měla opozičněsmluvní sněmovna. Ale já věřím, že politici, kteří si popálili prsty aktivní účastí ve známé televizní krizi, se dnes raději budou držet zpátky a nezdá se, že by v Radě ČT seděli vyslovení exponenti stranických sekretariátů.“. Tak taková a podobná zásadní sdělení se dají nalézt v názorech Milana Šmída publikované v článku „Komu vadí silný ředitel ČT?“, MFD, 7.2.2003, rubrika Názory.

Nedělní rozhovor s náměstkyní ministra kultury JUDr. Petrou Smolíkovou
V průběhu února bude vláda projednávat novelu zákona o České televizi, kterou zpracovalo ministerstvo kultury. V této souvislosti jsme požádali ministra Pavla Dostála o rozhovor. Z důvodu jeho zaneprázdnění však část našich dotazů zodpověděla náměstkyně ministra JUDr. Petra Smolíková, do jejíž kompetence patří i obor legislativní a právní.

Tiskové zprávy


Den otevřených dveří ČT

Každý třetí viděl vítězství našich nad francouzskými fotbalisty

Český rozhlas hledá šéfredaktora ČRo 1 - Radiožurnálu
Český rozhlas vyhlašuje výběrové řízení na funkci šéfredaktora stanice Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Kandidáti na uvedenou pozici se mohou do výběrového řízení přihlásit nejpozději do 7. března.
Bližší informace o podmínkách konkurzu naleznou zájemci na adrese www.izurnal.cz či na telefonním čísle 22 155 2128 (zde pouze v pracovní době).
Radiofórum o EU

V seriálu diskusních pořadů o Evropské unii, které vysíláme každou středu v rámci Radiofóra se tentokrát setkáme s dvěma osobnostmi, které život v zemích EU důvěrně znají. S publicistou Pavlem Tigridem, který žije ve Francii a naším velvyslancem v Rakousku Jiřím Grušou. Před čím je třeba se mít na pozoru a které obavy z našeho vstupu do EU jsou naopak liché? O tom budou Pavel Tigrid a Jiří Gruša přemýšlet v Radiofóru, které vysílá ČRo 1- Radiožurnál v 18.20.

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Upoutávka


Balvín vydal deník ze života ČT
Jiří Balvín se chystá zmizet. Odjede inkognito do zahraničí a jen nejbližší příbuzní vědí kam. Prchá, protože mu právě vychází velmi intimní deník ze života ředitele České televize. Bývalý šéf ČT označuje instituci za nereformovatelný moloch a nikoho nešetří. "Nikdo nechce žádnou změnu a všichni chtějí vládnout sami," píše v knize.

"Naoko jsem se rozčilil a řekl jim, že mohou jít do prdele a že mě to nebaví," popisuje například jednu z nesčetných porad.

"Pak se uklidnili a zbytek schůzky již proběhl v klidu, ale mně už bylo jasné, že s tímto triem budou neustálé problémy," pokračuje na adresu šéfů tamních odborů, k triu: Antonín Dekoj, Adam Komers a Karel Dub.


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....