ARCHIV
unor 2003
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
leden 2003 >>>
Redakce Virtually
Média * Politika * Společnost * Analýzy * Ekonomika * Názory

  • Motto: Havel, Šimečka, Mňačko, Kundera, Tigrid, Škvorecký..........
    I dnešní doba má své nepohodlné , kteří jsou svými názory nepřijatelní pro oficiální tiskoviny a současný establishment . Těm je věnován tento prostor
Pondělní sloupek
Martina Daneše


Gott, nebo Kájinek?

Budeme mít na Hradě Gotta? Je to možné - u nás je možné všechno. Konečně proč ne? Gotta – na rozdíl od Illnerové či Jana Sokola – všichni dobře známe a tušíme, co od něj asi tak můžeme čekat: náš doživotní Zlatý slavík nejenže umí skvěle zpívat, ale vyniká též diplomatickými schopnostmi, když se uměl domluvit se samotným Husákem.

Dosti legrace, jde do tuhého. Václav Havel loni před parlamentními volbami vyzval politické strany, aby veřejnosti představily své prezidentské kandidáty. Tehdy mu do konce mandátu zbývalo více než půl roku. Nyní, ještě tři dni poté, co Hrad osiřel, si premiér Špidla klidně na kamery řekne, že koalice jedná o společném prezidentském kandidátovi, ale že je předčasné hovořit o jménech…

Myslel tohle pan premiér vážně? Kde jsou zástupy umělců protestujících proti svévoli politika, který si k premiérským pravomocem nabral prezidentské a s jejich předáním zjevně nikterak nespěchá? Jak to, že je neprobudí současná ústavní krize? (To jsem si nevymyslel - země bez hlavy státu, již není schopna zvolit, je v ústavní krizi.)

Kdyby byli představitelé malých, do včerejška „hradních“ stran konzistentní, nenasadili by ve druhém kole prezidentské volby po Pithartovi Moserovou, ale znovu Pitharta. Ve třetím kole zase Pitharta. Nač nás oni a spřízněná média dva roky masírovali, že právě Pithart (on a nikdo jiný!) je nejvhodnějším Havlovým nástupcem? Rychlost, jakou od něj (i od Moserové) dali po jedné neúspěšné volbě ruce pryč, byla až zarážející. Nu ano, usoudili, že je na Klause krátký(-á) a o to, nepustit Klause na Hrad, tu přece jde. Kdyby zjistili, že Klause v parlamentu porazí jedině Kájinek, neváhali by ani na okamžik a do volby nasadili Kájinka.

Aby opět zvítězila ta pravda a láska nad tou lží a nenávistí!


komentář
poslat

tisknout

03.02. Havel a Klaus
27.01. Zemanův pád
20.01. Špidla volí Klause
13.01. Zrušme monarchii
06.01. Chudáček Špidla
23.12. Hold Václavu Klausovi
16.12.Topolánek s gulama
09.12.Politická morálka v praxi
02.12. Disident Mládek a ti druzí


(Kulturně - mediální fronta ve své pravé podobě)


www.danes.cz


Slavné výroky

Miroslav Macek 31.1.2003 www.viditelnymacek.cz
Krásný termín pro nového prezidenta vymyslel Ondřej Neff: OPOprezident. Tedy prezident, obecně přijatelná osobnost. Nicméně pravdu nemá: kdo je obecně přijatelný, není osobnost, neboť skutečná osobnost proti sobě vždy popuzuje spoustu blbců a nemůže být tedy nikdy "obecně přijatelná".

Bohumil Doležal o Petru Pithartovi, 16. ledna 2003.
„Po neúspěšné volbě se vzteká jako dědeček, kterému ukradli na nádraží kufr.“

Ministr spravedlnosti Rychetský na výrok Nejvyššího soudu v kauze M. Zítka 11.10.Událostí :
Něco musíme udělat, ten výrok musí být opačný.
( Staré zvyky se opravdu nezapřou)

Ministr financí Sobotka k horníkům hrozícím stávkou 14.10. TV Nova:
Teď není vhodná situace pro stávku horníků.
(Horníci jistě rádi počkají až bude vládnout pravice)



Nikoli rehabilitace
ale obhajoba zapomenutých myšlenek

STATISTIKA
Počet návštěv dnesPočet návštěv celkemInternet monitoring system



13.2. Kdo je co – a proč?
Petr Žantovský
O Václavu Klausovi se traduje, že když chtěl někoho hodně urazit, zejména pak toho, koho hodně dlouho a dobře znal, a právě proto jej chtěl urazit, položil mu otázku: „A vy jste co?“ Ne „kdo?“, nýbrž „co?“. Věc, předmět, patník u silnice, po níž peláší Klausův kočár. Tahle báchorka se nezakládá na plné pravdě, vyprávěli ji zejména ti, kdo z Klausova mocenského výtahu vystoupili nebo vypadli, v úmyslu poškodit jej. Modelově ji ale můžeme užít pro její názornost.

13.2..Televizní TY, TY, TY…..
Josef Havránek
V sobotu večer bude ČT opět přenášet slavnostní udílení diváckých televizních cen Tý, Tý TÝDENÍKU TELEVIZE. Jistě si užijeme spousty slávy, proslovů , pompy. Pokud by se však jednalo o ocenění určené výhradně České televizi, mohly by se ceny klidně jmenovat TY, TY, TY , nemusely by se týkat pouze roku 2002 a hodně by se ušetřilo i na fanfárách…..

13.2. Přímá volba prezidenta může znamenat zneužití institutu amnestie
Martin Škapík
Pokud dojde k volbě budoucího pana prezidenta přímou volbou, domnívám se, že je naprosto nutné omezit jeho pravomoci. Až doposud totiž garantovaly jeho politickou a morální způsobilost politické strany. Občanům ovšem nyní budou nabízet pana prezidenta média, která jsou převážně komerční a jistě mohou pomocí kvalitní PR kampaně vyprofilovat do prezidentského postu prakticky kohokoliv. Systematický mediální tlak, propaganda může přinést naprosto iracionální a neočekávanou volbu.

13.2. "Průlomové myšlenky" pana Jana Sokola
Rudolf Novotný
V LN z 12.února v "Úhlu pohledu" pod názvem "Politika=odvaha+"klidná síla" předvedl Jan Sokol, kloakoliční prezidentský kandidát, zatím spíš hlavně Špidlův, skutečně průlomové myšlenky! Ve čtvrtém odstavci napsal: "Asi to s námi nebude tak špatné,když je zdejší politika tolik nudná. Kromě povodní jen sem tam nějaký skandál a pak už jen černá kronika. Rozpočet, daně, nezaměstnanost, kurs koruny. Samá nuda.

13.2. Když úřad na milióny nehledí
Martin Říman
Představte si, že jste úklidová firma, která byla oslovena ministerstvem dopravy, aby uklízela kancelář pana ministra. Samozřejmě že v tom ucítíte dobrou příležitost. Na takovém ministerstvu na korunu jistě nehledí a taky je to dobrá reference. Je třeba ovšem dohodnout podmínky. Nejen cenové, ale taky organizační a technické - nemůžete se u ministra prohánět s vysavačem, když tam má zahraniční návštěvu.


Abychom nezapomínali

Jan Kraus – z celoživotního díla bojovníka za svobodu slova

Drsná planina (1979) – pohraničníci hájí poválečný rodící se socialismus
Zralé víno (1981) – porazili jsme kontrarevoluci 1968 a startujeme normalizaci
Mladé víno (1986) – porazili jsme kontrarevoluci a budujeme socialistické zemědělství
Cena medu (1987) – pohraničníci shánějí u kolegů v NDR a ostatních lid-dem.státech nějaké vakcíny
Copak je to za vojáka (1987) – náborový film o důvodech, proč má mladý muž sloužit socialistické vlasti v armádě
Ještě větší blbec, než jsme doufali (1994) – jeden z nejhorších komerčních filmů po r. 1989

Doporučuji odjinud

Díváte se na Novu? Ne bojte se, jste normální
Nebylo to sice žádné zvláštní výročí (leda tak pro Vladimíra Železného), ale v souvislosti s devíti lety televize Nova se v těchto dnech objevily v českých médiích články, které tuto televizní stanici hodnotily. Skoro jako vždy jsme se nic nového nedozvěděli, většinou zazněly známé kritické výhrady. Avšak je nejsledovanější česká televize skutečně tak hrozná?

Mediální experti „řeči vedou a voda teče“
„Pravda, novou "pokrizovou" Radu ČT opět jmenovala jen jedna komora parlamentu, která výběr ze 160 navržených osobností zařídila tak, aby se do rady dostali lidé stejné krevní skupiny, jakou měla opozičněsmluvní sněmovna. Ale já věřím, že politici, kteří si popálili prsty aktivní účastí ve známé televizní krizi, se dnes raději budou držet zpátky a nezdá se, že by v Radě ČT seděli vyslovení exponenti stranických sekretariátů.“. Tak taková a podobná zásadní sdělení se dají nalézt v názorech Milana Šmída publikované v článku „Komu vadí silný ředitel ČT?“, MFD, 7.2.2003, rubrika Názory.

Nedělní rozhovor s náměstkyní ministra kultury JUDr. Petrou Smolíkovou
V průběhu února bude vláda projednávat novelu zákona o České televizi, kterou zpracovalo ministerstvo kultury. V této souvislosti jsme požádali ministra Pavla Dostála o rozhovor. Z důvodu jeho zaneprázdnění však část našich dotazů zodpověděla náměstkyně ministra JUDr. Petra Smolíková, do jejíž kompetence patří i obor legislativní a právní.

Tiskové zprávy


Český rozhlas hledá šéfredaktora ČRo 1 - Radiožurnálu
Český rozhlas vyhlašuje výběrové řízení na funkci šéfredaktora stanice Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Kandidáti na uvedenou pozici se mohou do výběrového řízení přihlásit nejpozději do 7. března.
Bližší informace o podmínkách konkurzu naleznou zájemci na adrese www.izurnal.cz či na telefonním čísle 22 155 2128 (zde pouze v pracovní době).
Radiofórum o EU

V seriálu diskusních pořadů o Evropské unii, které vysíláme každou středu v rámci Radiofóra se tentokrát setkáme s dvěma osobnostmi, které život v zemích EU důvěrně znají. S publicistou Pavlem Tigridem, který žije ve Francii a naším velvyslancem v Rakousku Jiřím Grušou. Před čím je třeba se mít na pozoru a které obavy z našeho vstupu do EU jsou naopak liché? O tom budou Pavel Tigrid a Jiří Gruša přemýšlet v Radiofóru, které vysílá ČRo 1- Radiožurnál v 18.20.

Události České televize v roce 2002 nabízely nejlepší veřejnou službu v oblasti politického zpravodajství

V deseti měsících roku 2002 informovaly Události České televize o domácím dění variabilněji než hlavní zpravodajské relace komerčních televizí, vyplývá to z analýzy televizního zpravodajství za rok 2002

Nepřehlédněte

Prohlášeni KPV ČR

Političtí vězni komunistického režimu protestuji proti kandidatuře bývalých komunistů na funkci prezidenta republiky, protože tyto osoby nejsou způsobilé plnit funkci hlavy státu demokratické a svobodné České republiky.

My, členové Konfederace politických vězňů ČR okresní pobočky v Hradci Králové, prohlašujeme, že návrh a následná volba nového prezidenta České republiky dne 15. ledna 2003 (případně v dalším terminu), toho kandidáta který byl v období od 24. února 1948 do 17. listopadu 1989 Členem Komunistické strany Československa, je pro nás, bývalé politické vězně komunistického  režimu, absolutně nepřijatelná.

celý text prohlášení...

Upoutávka


Balvín vydal deník ze života ČT
Jiří Balvín se chystá zmizet. Odjede inkognito do zahraničí a jen nejbližší příbuzní vědí kam. Prchá, protože mu právě vychází velmi intimní deník ze života ředitele České televize. Bývalý šéf ČT označuje instituci za nereformovatelný moloch a nikoho nešetří. "Nikdo nechce žádnou změnu a všichni chtějí vládnout sami," píše v knize.

"Naoko jsem se rozčilil a řekl jim, že mohou jít do prdele a že mě to nebaví," popisuje například jednu z nesčetných porad.

"Pak se uklidnili a zbytek schůzky již proběhl v klidu, ale mně už bylo jasné, že s tímto triem budou neustálé problémy," pokračuje na adresu šéfů tamních odborů, k triu: Antonín Dekoj, Adam Komers a Karel Dub.


Problém českých veřejných financí na počátku nového desetiletí

Václav Klaus

Na základě teorie veřejné volby autor polemizuje s ambiciózním keynesovským finančním aktivismem a některými u nás proklamovanými přístupy bagatelizujícími nebezpečí plynoucí z rozpočtových deficitů a zadlužování státu. Hodnotí vývoj veřejných financí v období před listopadem 1989 i v jednotlivých fázích vývoje v devadesátých letech až do současnosti a podrobněji diskutuje hlavní problémy – vytlačování (crowding-out), rozsah veřejných rozpočtů a daňové zátěže, problém kvazidaní a skutečné výše daňové kvóty, strukturu rozpočtových příjmů a otázky zavedení rovné daně, zabývá se i otázkami mandatorních výdajů a veřejných statků celý text....